Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο 2005

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17 Χρόνια 1 Μήνας πριν #261 από Μαρία Λ
7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο 2005 δημιουργήθηκε από Μαρία Λ
ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 7ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (Αύγουστος 2005)

www.panepirotiki.com/congress_findings.html

Γενικό πόρισμα των εργασιών του 7ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου

Ιωάννινα 21.8.2005

Αγαπητοί Σύνεδροι,
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο κλείνει πανηγυρικά σήμερα τον κύκλο των εργασιών του και καταγράφεται στην ιστορία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ως στρατηγικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ιωάννινα, 19-21 Αυγούστου 2005, είναι το χρονικό σημείο που θα μείνει για πάντα στην μνήμη όλων μας, αφού υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία οι 11(ένδεκα) συνεδρίες με ένα ποικίλο πρόγραμμα θεματικών ενοτήτων που κάλυψαν όλες τις αναπτυξιακές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές διαστάσεις του Ηπειρωτικού Ζητήματος.

«Διεκδικητική παρέμβαση για ορθολογιστική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ηπείρου», είναι το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκαν όλες οι εισηγήσεις των επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που έλαβαν μέρος σ αυτό το συνέδριο και αποτελούν το υλικό πάνω στο οποίο στηρίζονται τα ακόλουθα πορίσματα του συνεδρίου.

Η επιτροπή πορισμάτων συμμετέχοντας και συνεκτιμώντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των 3ήμερων εργασιών του Συνεδρίου και λαμβάνοντας υπόψη της το εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά και το γενικότερο συμφέρον της χώρας μας, κατέληξε στα 9 (εννέα) ακόλουθα σημεία των πορισμάτων:

ΠΡΩΤΟΝ: Αποτελεί πρώτιστο καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου η ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών της περιφέρειας Ηπείρου στο άμεσο μέλλον.
Κοινό αίτημα όλων των Ηπειρωτών είναι η δέσμευση εκ μέρους της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων της, ότι η ολοκλήρωση των τμημάτων της Εγνατίας Οδού πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, σ ότι αφορά την περιφέρεια της Ηπείρου. Προς τούτο η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος προτείνει τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί την πορεία του έργου και θα προβαίνει σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις προ κάθε κατεύθυνση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η εξαγγελθείσα ήδη έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης των εργασιών κατασκευής της Ιονίας Οδού, αποτελεί ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου.
Το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο δεσμεύεται με το συγκεκριμένο πόρισμα να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα, όπου θα περιγράφεται με σαφήνεια ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου και οι τρόπου χρηματοδότησής του.

ΤΡΙΤΟΝ: Η σιδηροδρομική διασύνδεση της Ηπείρου, ιδιαίτερα με την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αποτελεί πάγιο αίτημα. Η εξαγγελία του έργου αυτού από τους αρμόδιους φορείς, πρέπει επιτέλους να συμπεριληφθεί με συγκεκριμένο τρόπο στο σχεδιασμό του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Προς τον σκοπό αυτό, το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, θα απευθύνει προς τη τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα προς τον τρίτο βαθμό της, την Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, έτσι ώστε να λάβει γνώση για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό ενόψει του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η περιβαλλοντική θωράκιση της Ηπείρου απαιτεί τρεις σημαντικές δράσεις , οι οποίες θα περιλαμβάνουν: α) τον καθορισμό των λιμνών και ποταμών, που τον τελευταίο καιρό έχουν υποστεί σημαντική ρύπανση από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανικών μονάδων.
Αποτελεί δέσμευση του 7ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου η έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιήσουν επιτέλους τους ελεγκτικούς που διαθέτουν, καθώς και να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για την ολοκλήρωση των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στην περιοχή.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Η προ πολλού εξαγγελθείσα κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ηπειρωτών και επανέρχεται ως άμεση απαίτηση από το 7ο παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο.

ΕΚΤΟΝ: Σχετικά με τα κληροδοτήματα απαιτούμε την πιστή εφαρμογή των νόμων και την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Κληροδοτημάτων, καθώς και τη διαχείριση των Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων από τους ίδιους τους Ηπειρώτες.

ΕΒΔΟΜΟΝ: Ως προς το Βορειοηπειρωτικό απαιτούμε και ζητάμε από την Πολιτεία να στηρίξει τη Βορειοηπειρωτική κοινότητα να αναπτυχθεί και να παραμείνουν οι Βορειοηπειρώτες στις πατρογονικές τους εστίες.

ΟΓΔΟOΝ: Η Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδία Ελλάδος, στηρίζοντας έμπρακτα την ουσιαστική συνεργασία της με τις αδελφές ομογενειακές οργανώσεις των Ηπειρωτών απανταχού της γης, δεσμεύεται να ιδρύσει Γραφείο Επικοινωνίας στην Αθήνα, όλων των Ηπειρωτών του εξωτερικού με στόχο να τους παρέχει κάθε ενημέρωση και διευκόλυνση για την επίτευξη των δικών τους σχεδιασμών και επιδιώξεων.
Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η πρόθεση των αποδήμων Ηπειρωτών να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ηπείρου, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών δράσεων, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Προς τούτο θα τους παρέχουμε όλες τις δυνατές διευκολύνσεις.

ΕΝΑΤOΝ: Η βέλτιστη ανάπτυξη από τον σχεδιασμό καταγράφηκε και από τους τρεις βασικούς επιμέρους τομείς:

α) Η επιχειρηματικότητα με καινούργιες μορφές και μέσα για την επάνοδο στα πάτρια εδάφη των αποδήμων.

β) Η στελέχωση των υπηρεσιών με ικανό ανθρώπινο δυναμικό και νέα συστήματα κατάρτισης.

γ) Στον τομέα της υγείας επικράτησε η λέξη κλειδί \"αξιολόγηση\" στο χώρο των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων με την προοπτική ανάπτυξης της Ηπείρου, ως κέντρου των Βαλκανίων στον τομέα της υγείας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους εργάστηκαν για το συνέδριο αυτό, ειδικότερα τους εισηγητές που με την επιστημονική τους κατάρτιση έβαλαν το λιθαράκι τους για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου, την επιτροπή πορισμάτων, την Οργανωτική Επιτροπή, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Νομάρχες και Δημάρχους της Ηπείρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, που μας στήριξαν σε όλη αυτή τη πολύμηνη προετοιμασία, τους απόδημους Ηπειρώτες του εξωτερικού απ? όλο τον κόσμο για την μαζική τους παρουσία και συμμετοχή, όλους τους Ηπειρωτικούς φορείς, τους χορηγούς που θα βρείτε λεπτομερώς στο πρόγραμμα του συνεδρίου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ιδιαίτερα το ξενοδοχειακό συγκρότημα DU LAC για την άριστη φιλοξενία και για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Ιωάννης Ζώης




___________________________________<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, at: 11.03.07 19:27

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17 Χρόνια 1 Μήνας πριν #262 από Μαρία Λ
Απαντήθηκε από Μαρία Λ στο θέμα Απ:7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο 2005
ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

www.panepirotiki.com/congress_speeches1.html

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 7ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

19.8.2005

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, αυτό το μόνιμο πλέον βήμα διαλόγου, αυτογνωσίας και κοινού προβληματισμού για τους Ηπειρώτες όπου γης, που σκοπό έχει την καθολική αναγέννηση της πολυαγαπημένης ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Η Ήπειρος, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει επιτευχθεί, βιώνει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη γεωγραφική της απομόνωση, ενώ έχει μεγάλα περιθώρια οικονομικής και τεχνολογικής προόδου, καθώς και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μπορεί, με τις προσπάθειες των παιδιών της, όπου γης, - που εξακολουθούν να τα χαρακτηρίζουν η λιτότητα και η εργατικότητα, αλλά και η \&quot;ευποιία\&quot; και την οφειλόμενη αποτελεσματική συμπαράσταση της Πολιτείας, να αποτελέσει υπόδειγμα διαρκούς ανάπτυξης, που θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την οικολογική ισορροπία.

Μέσα σ αυτή τη συγκυρία όλοι μας καλούμαστε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της κοινής μας δράσης, ώστε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ηπείρου, που πρέπει να ισορροπήσει, να προσαρμοστεί, αλλά και να προχωρήσει πιο μπροστά.

Οι προσπάθειες για ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών, η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, καθώς και η δημιουργία της Ιονίας οδού και της σιδηροδρομικής σύνδεσης, είναι καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης. Δυστυχώς, η εθνική σημασία των υποδομών αυτών σύνδεσης της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε.

Η προώθηση των υποδομών ενέργειας, της βιομηχανίας, της διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, είναι επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Από το Συνέδριό σας περιμένουμε όλοι να μας εμπνεύσει, να αναδείξει τα οφειλόμενα να γίνουν και να δημιουργήσει την αναγκαία δυναμική προς το σκοπό αυτό, ώστε να δούμε την Ήπειρο εκεί που θέλουμε και της αξίζει.


www.panepirotiki.com/congress_speeches2.html

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
για το 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Ο ρόλος της Ηπείρου στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου, σύγχρονου προτύπου για την ελληνική περιφέρεια του 21ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στο πλαίσιο αυτό, το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αναδεικνύεται σε γόνιμο βήμα όσμωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ήπειρος παρουσίαζε τους χαμηλότερους δείκτες περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την εικόνα αλλάζουμε μέρα με τη μέρα. Αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες δράσεις, εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, ώστε να καταστούν μοχλοί προόδου και ευημερίας. Για να επανακτήσει η Ήπειρος τον πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο που δικαιούται.

Αυτό είναι το όραμά μας για την Ήπειρο και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα. Γι' αυτό τον κοινό οραματισμό ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί. Με παρακαταθήκη το έργο των Ηπειρωτών ευεργετών, αλλά και όλων όσοι διακρίθηκαν σε κάθε τομέα της οικονομικής, πολιτικής, πνευματικής ζωής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορούμε να διαμορφώσουμε μία νέα προοπτική για την Ήπειρο.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να συγχαρώ τα μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για το έργο τους και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του 7ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου.



www.panepirotiki.com/congress_speeches3.html

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΖΩΗ κατά την έναρξη του 7ου Παγκοσμίου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα, 19/8/2005.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολε Παπούλια
Σεβασμιότατε Μητροπολίτα,

Αξιότιμε εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Εκπρόσωποι κομμάτων

Αγαπητοί προσκεκλημένοι και Σύνεδροι,

Αγαπητοί όπου γης Ηπειρώτες.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, σας καλωσορίζω σ αυτή τ6ην παγκόσμια πανηπειρωτική σύναξη, σ αυτό το \&quot;Ηπειρωτικό αντάμωμα\&quot;, στο 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο.

Με την ευκαιρία αυτή από τούτη την ιστορική γωνία της Ηπείρου, απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες που δεν είναι σήμερα μαζί μας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη αποδημία στον Ελλαδικό χώρο, έχει ως μέλη περισσότερες από 500 οργανώσεις και 650.000 μέλη. Πληθυσμιακά θα μπορούσε να πει κανείς είναι μία άλλη ¨Ήπειρος, και στην ιστορική της διαδρομή των 69 χρόνων έχει να παρουσιάσει μια πλούσια προσφορά με έντονη πολιτιστική δράση και πολλές κοινωνικές παρεμβάσεις.

Είναι ιστορικές στιγμές που ζούμε αυτές τις μέρες. Έπειτα από 22 χρόνια το Συνέδριο επανήλθε, φέτος στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα, την πόλη των θρύλων, με τη συμμετοχή συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Είναι ιστορικές οι στιγμές γιατί σήμερα αποτολμούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ, ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Οι σημερινές συγκυρίες είναι ευνοϊκές για μια επιτυχή πορεία στο μέλλον:

Πρώτον διότι ο Ανώτατος Άρχων της χώρας μας κατάγεται απ αυτόν εδώ τον τόπο και είναι γνωστή η ευαισθησία του για την Ήπειρο. Με την παρουσία του εμψυχώνει και επικροτεί τη νέα αναγεννητική προσπάθεια των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Ηπειρωτών.

Δεύτερον διότι παραμένει αταλάντευτη, θέλουμε να πιστεύουμε, και συνεχής η πίστη του Πρωθυπουργού της χώρας μας να δώσει μια νέα πνοή και να ζωντανέψει την περιφέρεια και φυσικά την ¨Ήπειρο που, ως γνωστόν είχε και έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ουραγός στην ανάπτυξη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι η ΠΟΛΙΤΕΙΑ έχει εντάξει την Ήπειρο στις προτεραιότητές της, αποτελεί εγγύηση ότι η περιοχή μας θα τύχει καλύτερης και δικαιότερης μεταχείρισης έτσι ώστε να πάρει σύντομα τη θέση που της αρμόζει και

Τρίτον, και πολύ σημαντικό, είναι η ισχυρή θέληση των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Ηπειρωτών, να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις σημερινές προκλήσεις, να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες του παρελθόντος και να κάνουν το μεγάλο βήμα μπροστά, με οδηγό τη ΣΥΝΕΣΗ, την ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και την ΠΙΣΤΗ στο μέλλον.

Αποτελεί, λοιπόν, αυτό το Συνέδριο, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ και ίσως η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ - για να μπούμε οριστικά στο τρένο της ανάπτυξης.

Πέραν τον ιστορικών συγκυριών, που αποπνέουν ελπίδα και προοπτική, καταλυτικό ρόλο θα παίξει, η συνεκτίμηση της Πολιτείας ότι αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του, που πρόσφεραν όντως πολλά στο γενικό σύνολο και πολλαπλάσια των δυνατοτήτων τους, αξίζουν ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ μιας δικαιότερης μεταχείρισης.

Να δούμε λοιπόν όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι θα πρέπει:

Να αναπτυχθούμε δυναμικά μέσα στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής μας, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Να αναδείξουμε την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα με γνώμονα την εμπειρία μας ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να δημιουργήσουμε διαύλους εμπορικής συνεργασίας με τα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες.
Να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές μας στην Παιδεία και τον Πολιτισμό και να αξιοποιήσουμε τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ηπείρου.
Να βελτιώσουμε το χώρο της ΥΓΕΙΑΣ.
Να προβάλουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον τουρισμό μας, τη μοναδική Ηπειρωτική φύση.
Να προσέξουμε ιδιαίτερα τους απόδημους, τη μεγάλη αυτή ελπίδα, που είναι διασκορπισμένη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα πέρατα της γης.
Όλα τα παραπάνω θέματα, που έγιναν αντικείμενο μελέτης στο παρελθόν, θα εξετασθούν πιο εμπεριστατωμένα και επιστημονικά και θα αποτελέσουν τα ισχυρότερα «όπλα» μας στην επιδίωξή μας για ανάπτυξη και ευημερία.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οποία παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στην Ήπειρο, θέλει να βοηθήσει να βελτιωθούν οι όροι ανάπτυξης μέσα από ένα νέο πλαίσιο που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σαν κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, έρχεται να συνδράμει με τη βαρύτητα και το κύρος της το έργο των Ηπειρωτών που είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Έχει ηθική υποχρέωση να ασκήσει την επιρροή της στην πολιτεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάπτυξη της Ηπείρου ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ.

ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΑΙΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΛΛΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ.

Αποδίδουμε, με την ευκαιρία, φόρο τιμής σ? αυτούς τους συμπατριώτες που παρέμειναν εδώ στα ιερά χώματα και ιδιαίτερα σ? αυτούς των απόμακρων χωριών μας.

Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με κάθε τρόπο βοήθησαν και βοηθούν την ύπαιθρο και τα χωριά μας. Τις χιλιάδες των αποδήμων μας, που σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκονται ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.


Θέλουμε να σταματήσει ο εμπαιγμός. Επιμένουμε.
Θέλουμε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ε.Ε. Το δικαιούμαστε.
Θέλουμε να βρούμε τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Το επιδιώκουμε.
Επιδιώκουμε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Το επιζητούμε.
Καλούμε τους νέους της Ηπειρωτικής Αποδημίας να επιστρέψουν στον τόπο τους και να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ανάπτυξη της Ηπείρου.
Προσδοκούμε σε επενδυτικές πρωτοβουλίες των αποδήμων μας. Τις περιμένουμε.
Αποβλέπουμε η Ήπειρος να βρει την παλιά της αίγλη και να γίνει μια νέα κοιτίδα του πολιτισμού. Το μπορούμε.

Θέλουμε και ζητάμε από την Πολιτεία να στηρίξει τη Βορειοηπειρωτική κοινότητα να αναπτυχθεί και να παραμείνει στην πατρογονική της εστία.
Θέλουμε να υπάρξουν προγράμματα και ευνοϊκοί όροι υποδοχής και εγκατάστασης παλιννοστούντων Ηπειρωτών.

Απαιτούμε να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ολοκλήρωσης της Εγνατίας Οδού, η Σιδηροδρομική διασύνδεση της Ηπείρου, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, η βελτίωση των λιμανιών και αεροδρομίων της Ηπείρου και άλλων μεγάλων έργων.


Η προσφορά των Ηπειρωτών στο έθνος είναι μεγάλη. ¨Όλα τα ιδρύματα των Ηπειρωτών στολίζουν την Αθήνα. Εμείς εδώ και 69 χρόνια προσφέρουμε κοινωνικό έργο και ένα κτίριο στην Αθήνα δεν παραχωρήθηκε για να στεγάσουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ της Ηπείρου.
Το οικόπεδο που μας δόθηκε κατά χρήση και για το οποίο πληρώσαμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια με απαράδεκτους όρους από την κτηματική εταιρία του δημοσίου και με δικαστικές παρεμβάσεις του δήμου Αμαρουσίου ήταν ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟΝ. Ζητούμε την πλήρη κυριότητα του οικοπέδου.

Εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να δημιουργούμε με το περίσσευμα της ψυχής μας για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου και της αποδημίας. Για μας ο ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΜΟΣ είναι ιδεολογία. Γι αυτό ο απόδημος Ηπειρώτης είναι εμποτισμένος με την ιδέα της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.


ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν όλους και πρωτίστως τους εισηγητές αυτών των ημερών να δώσουν με τις τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις τους, το στίγμα αυτού του Συνεδρίου.

ΚΑΛΟΥΜΕ το λαό της Ηπείρου, όλους τους φορείς και μεμονωμένα όλους τους Ηπειρώτες σε μια συμπόρευση, τους επόμενους μήνες, αλλά και μετέπειτα, για να υποστηρίξουμε θερμά την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Πολιτεία, η οποία δεν θα πρέπει να επιχαίρεται για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε επί σειρά δεκαετιών σε θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου, να κάνει πράξη αυτά που επαγγέλλεται και υπόσχεται. Να σταθεί δίπλα σ αυτή την περιοχή και τους κατοίκους της και να συμβάλλει στη νέα αναπτυξιακή πορεία.
Ο ΤΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ. Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΙΣΤΟΣ ΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ, ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους, όσους εργάστηκαν για το Συνέδριο αυτό, την Οργανωτική Επιτροπή, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Νομάρχες και Δημάρχους της Ηπείρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, για την στήριξή του σε όλη αυτή την πολύμηνη προετοιμασία, όλους τους Ηπειρωτικούς φορείς, τους χορηγούς που θα βρείτε λεπτομερώς στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους Εισηγητές του Συνεδρίου.



_______________________________<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, at: 11.03.07 20:00

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Μαρία Λ
  • Το Άβαταρ του/της Μαρία Λ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17 Χρόνια 1 Μήνας πριν #263 από Μαρία Λ
Απαντήθηκε από Μαρία Λ στο θέμα Απ:7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο 2005
www.panepirotiki.com/congress_declaration.html

Διακήρυξη

Συμπατριώτες,

Υιοθετώντας τους στόχους και τα συμπεράσματα των προηγουμένων πανηπειρωτικών συνεδρίων, το 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο σκοπεύει πρώτον να αναδείξει όλες τις διεξόδους ανάπτυξης της Ηπείρου πού μπορούν να υφάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά την αναγέννησή της και δεύτερον να εμφυσήσει στην ψυχή και στην καρδιά όλων των συμπατριωτών, ότι η ανάπτυξη της Ηπείρου εναπόκειται πρωτίστως σ όλους εμάς, είτε ως άτομα είτε ως κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα, με τη φιλόδοξη προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, του ζωηρού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού της Χώρας και των ευφυών εφαρμογών των προτάσεων όλων των φορέων που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Ηπείρου, είναι προφανές ότι άρχισε η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

Εξακολουθεί, όμως, να παραμένει ζητούμενο η εμμονή για ενδεδειγμένες προτάσεις, η πληροφόρηση με όλα τα μέσα, η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων, η καλύτερη κατανόηση των θεμάτων και η αυξημένη προληπτική συνεργασία των υπευθύνων.

Γιατί μόνο με πλήρη γνώση των ζητημάτων της Ηπείρου, θα είμαστε σε θέση να μορφώσουμε γνώμη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, συμβάλλοντας στην ανάλυση των ρυθμών ανάπτυξής της, στην αυτοβελτίωση των Ηπειρωτών, και στην ισόρροπη οικονομική ανάταση σ? όλους τους τομείς σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπατριώτες,

Το κέντημα της ανάπτυξης της γενέτειράς μας πρέπει να στηρίζεται στην λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων, που γεωοικονομικά τοποθετούν την Ήπειρο στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία δεν αποδεχόμαστε - αξιοποιώντας όλα τα αρνητικά της στοιχεία ως θετικά και υποδομώντας την έτσι, ώστε να καταστεί σαλόνι υποδοχής και συζητήσεων των Δυτικοευρωπαίων και των Βαλκανίων.

Θεωρούμε, ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί συνίσταται στην:

ανεύρεση της θεωρίας της ανάπτυξης της Ηπείρου,
συγκέντρωση των αριθμητικών οικονομικών δεδομένων,
ανάλυση των στοιχείων, και
επανεξέταση της θεωρίας υπό το φως των συγκεντρωθέντων στοιχείων.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο προσδιορίζονται από τις παρακάτω κύριες θεματικές ενότητες και είναι αυτονόητη η πληθώρα των υποθεμάτων που εμπεριέχουν:


Αυτοδύναμη Οικονομική Ανάπτυξη

Επειδή η όποια μικροανάπτυξη από τις εισροές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε συγκυριακά και χωρίς να ωφεληθεί ουσιωδώς η φτωχή μας Ήπειρος,
επειδή οι γεωοικονομικοί νόμοι καθορίζουν τις τάσεις που πρέπει με ευλάβεια να ακολουθούμε και να προπαγανδίζουμε για την ανάπτυξη της Ηπείρου, και
επειδή βασική προϋπόθεση της επίλυσης των προβλημάτων, είναι η γνώση τους και η στενή επαφή όλων των συμπατριωτών με τη πατρώα γη,
πιστεύουμε, ότι πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως:

στις επενδύσεις με κίνητρα ανάπτυξης
στην Αγροτική Οικονομία
στον Τουρισμό και την προβολή του
στα περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα
στην στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και
στον αυριανό οικουμενικό ρόλο του Πανεπιστημίου.


Στην ανάλυση των παραπάνω θεμάτων, επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη, ότι οι αναγκαίες οικονομικές παράμετροι, όπως η καινοτομία, η παραγωγικότητα, η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, πρέπει να υποβοηθηθούν και να αξιοποιηθούν με την ανεύρεση του δικού μας ηπειρωτικού βηματισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το διευρυμένο νοητό γεωμετρικό τραπέζιο Ζαγόρια Τζουμέρκα Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα και, κατ επέκταση, Άγιοι Σαράντα, χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο φυσικό οικονομικό απόθεμα για την ανάπτυξη της Ηπείρου.


Νέα κοινωνική αντίληψη και πολιτική

Οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που ταλανίζουν την Ήπειρο τα τελευταία χρόνια πρέπει να ανατραπούν με τις ιδέες και το ταλέντο των Ηπειρωτών, που σε προηγούμενους δύσκολους αιώνες κατέστησαν την Ήπειρο αυτάρκη, πρωτοπόρο και υπόδειγμα προσφοράς.
Η σταδιακή εξάλειψη της ανισότητας προϋποθέτει αυξημένες κρατικές δαπάνες στους τομείς:

Έρευνα και τεχνολογία
Μεγάλα έργα υποδομής
Προληπτική υγιεινή &amp; κοινωνική αλληλεγγύη
Πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη
Διάπλαση της Νεολαίας σύμφωνα με την αρχαία και την λόγια ηπειρωτική παράδοση.


Στην ανάλυση των παραπάνω θεμάτων, επιβάλλεται να ληφθεί υπ? όψη ότι, σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό, η Ήπειρος θα θεωρείται ασύνορη ως προς την αντανάκλαση των αποτελεσμάτων του.

Συμπατριώτες,

Καλούμεθα όλοι οι Ηπειρώτες, ανεξαρτήτως της θέσεώς μας, να γίνουμε εμπνευστές της ανάπτυξης της κοινωνίας της Ηπείρου.

Καλούμεθα όλοι οι Ηπειρώτες Απόδημοι Οδυσσείς να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Ηπείρου, πλουτίζοντας την ψυχή και το πνεύμα με γόνιμες ιδέες που να:

κινητοποιούν το νου
οδηγούν σε κάποια επινόηση
παρακινούν και προσελκύουν σε κάποια νέα εφαρμογή

ώστε, επί τέλους, να υποβάλλουμε στην Πολιτεία τα πορίσματα και τα συμπεράσματα των εργασιών που θα προκύψουν από το Συνέδριο για την ορθολογιστική ανάπτυξη της αγαπημένης μας Πατρίδος, προσαρμοσμένα στις δυνατότητές της και στη δυναμική του εικοστού πρώτου αιώνα και να υποδεχθούμε, ως Πανηπειρώτες, το τρένο της ανάπτυξης, με τελικό σκοπό να ξαναβρούμε τα χαμένα \&quot;γρόσια και γράμματα\&quot;.


_________________________________________<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, at: 11.03.07 19:57

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.215 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Σάββατο
20
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.44
Δύση: 20.10
Σελήνη
11 ημερών
Σάββατο του Ακαθίστου, Θεοδώρου Τριχινά, Αθανασίου και Ιωάσαφ
1453
Ο πλοίαρχος Φλαντανέλλας εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1821
Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη.
1941
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού.
1943
Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com