Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download
2
View Image Download
2019 με πολλά χ...
View Image Download
Εθνική Εορτή
View Image Download
25 Μαρτίου 1969
View Image Download

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

 • Alexandros
 • Το Άβαταρ του/της Alexandros Συντάκτης θέματος
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #3057 από Alexandros
Το διήμερο 31 Μαρτίου - 1η Απριλίου πραγματοποιειται η Αρχαιρεσιακή Γενική συνέλευση στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Η Συνέλευση απολογίζει το έργο της τελευταίας τριετίας, τα πεπραγμένα του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και πραγματοποιεί εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο. Στη διάρκεια αυτής της τριετίας είχα την τιμή, εκπροσωπώντας την Αδελφότητα Απανταχού Πολυδροσιτών, να εκλεγώ στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., ως Έφορος Πολιτισμού. Ήμουν ο δεύτερος Πολυδροσίτης, μετά από τον Μητσ' Μήτση, που ανέλαβα τη συγκεκριμένη ευθύνη στο Προεδρείο της Π.Σ.Ε. Στη διάρκεια της θητείας αυτής, προσπάθησα να συμβάλω στην αναβάθμιση, την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του συλλογικού έργου της Πανηπειρωτικής.

Όσον αφορά στα πολιτιστικά, αναβάθμιση χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης των αποδήμων Ηπειρωτών "Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ" από χρονιά σε χρονιά. Ανανέωση, η ένταξη σε αυτή του ένθετου θεσμού "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ" με την παρουσίαση Κρητών πέρυσι και Ποντίων φέτος μέσα στη γιορτή του Σταδίου Ειρήνης και ΦΙλίας. Ανανέωση και εμπλουτισμός είναι η ίδρυση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού θεσμού, διασυνοριακού χαρακτήρα, "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ" που για δύο καλοκαίρια διέτρεξε τα ποτάμια και τις λίμνες της Ηπείρου, εκκινώντας από τη Βόρεια Ήπειρο, οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις με χαρακτήρα πολυθεάματος της Πανηπειρωτικής στο Θέατρο Πέτρας με τίτλο "Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ", η εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου και των χωρικών των χωριών της Παραμυθιάς στο Κάστρο Ιωαννίνων, η εκδήλωση για τη θυσία των Ηπειρωτών μαχητών στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης, η ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Πανηπειρωτική και πολλά άλλα. Πέρα από τα πολιτιστικά, κατέθεσα την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης ενώ συνέβαλα στις πρωτοβουλίες της Π.Σ.Ε. σε θέματα νεολαίας και διαδικτυακής προβολής του έργου της Π.Σ.Ε. Εκπροσώπησα την Π.Σ.Ε. σε σειρά εκδηλώσεων, κυρίως στην Ήπειρο καθώς και σε συσκέψεις για σημαντικά ζητήματα (για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο Πωγώνι, για την Αλληλεγγύη στα Γιάννενα).

Προσπάθησα να σταθώ αντάξιος της εκπροσώπησης της Αδελφότητάς μας στην Πανηπειρωτική, αντάξιος των καθηκόντων του αξιώματος του Εφόρου Πολιτισμού. Όντας συχνα και εισηγητής των περισσότερων θεμάτων σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ίσως ο μόνος σύμβουλος που δεν έλειψε ποτέ, σε καμία συνεδρίαση για τρία χρόνια, αυτό πρακτικά σήμαινε μεγάλη διάθεση χρόνου και ενέργειας, σε βάρος επαγγελματικών υποχρεώσεων και προσωπικής ζωής. Παράλληλα, θέλω να πιστεύω ότι η εκπροσώπηση σε φορείς που έχουν να κάνουν με τον τόπο και την πατρίδα μας πρέπει να είναι μια αέναη σκυταλοδρομία, να έχουμε τη σκυτάλη στα χέρια μας όσο μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και μάχιμοι και να μπορούμε να την παραδώσουμε στους επόμενους πριν επιβραδύνουμε ή μας πέσει από τα χέρια. Δεν πιστεύω στους καρεκλοκένταυρους που παίρνουν την αξία από το αξίωμά τους και όχι από την προσφορά και το έργο τους.

Με αυτή τη λογική ασχολήθηκα για δύο και μόνο θητείες ως Πρόεδρος στον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολυδροσιτών - τη δεύτερη κυρίως για να μπορέσω να εξασφαλίσω την επιχορήγηση της επέκτασης του Μουσείου του χωριοιύ μας, που όιπως είχα δεσμευθεί αναλαμβάνοντας έτσι και έγινε. Και τώρα, με αυτό το κριτήριο και με επιφυλάξεις ως προς τις χρονικές μου δυνατότητες με βάση τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και ανάγκες στο άμεσο μέλλον, στάθηκα επιφυλακτικός μέχρι την τελευταία στιγμή στις επίμονες προτάσεις να είμαι υποψήφιος στις σημερινές εκλογές. Ο δισταγμός μου δεν ήταν από φυγοπονία αλλά από την αμφιβολία κατά πόσο θα μπορούσα να ανταποκριθώ χρονικά την επόμενη τριετία το ίδιο καλά με την προηγούμενη στα καθήκοντα που απορρέουν από την ανάληψη ευθυνών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε ένα σωματείο κατ΄εξοχήν πολιτιστικού χαρκατήρα, όπως είναι η Πανηπειρωτική, τα καθήκοντα του Εφόρου Πολιτισμού είναι τα πλέον χρονοβόρα και δεν θα ήθελα να ανταποκριθώ σε αυτά λιγότερο καλά και απαιτητικά στο μέλλον.

Παρά τους ενδοιασμούς μου, τελικά δεσμεύθηκα ηθικά από τους συνεργάτες μου στην Π.Σ.Ε., από εκείνους που στήριξαν και πρωτοστατούν στο έργο της χρόνια τώρα, εκείνους που στήριξαν και το δικό μου έργο και τη δική μου ανάδειξη, να μην λείπω από τον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο στην Πανηπειρωτική. Έτσι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, βρέθηκα στο ψηφοδέλτιο της "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", ενώνοντας τη φωνή μου στο συλλογικό της εγχείρημα για να χαράξει μια νέα μέρα στην Π.Σ.Ε.. Η συμμετοχή μου δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, δεν θα βρεθεί ούτε ένας να πει ότι του είπα να με ψηφίσει προσωπικά, ούτε κάποιος που να πει ότι προσωπικά τον έπιασα να του πω γενικά τι να ψηφίσει. Ό,τι είπα, το είπα δημόσια, στις συνελεύσεις της Πανηπειρωτικής, ακριβώς γιατί το ζητούμενο της συμμετοχής μου στις σημερινές εκλογές δεν είναι η προσωπική επανεκλογή μου (που δεν ξέρω ειλικρινά αν την εύχομαι. αφού σημαίνει τρία χρόνια ακόμα εντατικής ενασχόλησης) αλλά η ενίσχυση μιας συλλογικής πρότασης για μια νέα πνοή και δύναμη στο έργο της Πανηπειρωτικής.

Απόψε δεν ξέρω τι θα γίνει στα αποτελέσματα των εκλογών, αύριο δεν ξέρω αν θα εκλεγώ και, πολύ περισσότερο, αν θα αναλάβω και ποιο μερτικό συμμετοχής στην επόμενη μέρα στην Π.Σ.Ε. Αν το πράξω, θα είναι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, αν δεν το πράξω θα είναι και πάλι με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, με βάση την εκτίμησή για το αν μπορώ ή όχι να ανταποκριθώ σε αυτά τα καθήκοντα. Σήμερα, όμως, θεωρώντας απαπαίτητο να μοιραστώ μερικές σκέψεις από καρδιάς με τους συγχωριανούς μου, θέλω να καταθέσω και τη διακήρυξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχω. Έχοντας αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τη διατύπωσή της, αποτυπώνει και τη δική μου εμπειρία και άποψη από τη θητεία μου στην Πανηπειρωτική. Είναι, άλλωστε, και η διακήρυξη γραμμένη λιγάκι "από καρδιάς", όπως με την καρδιά μου στηρίζω την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σήμερα:ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της αποδημίας
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και την Δευτέρα 1η Απριλίου, στην Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, χαράζουμε μαζί την επόμενη μέρα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, στη μεγάλη μας πλειοψηφία, είμαστε άνθρωποι του μόχθου. Εργάτες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελμα...τίες, μικροβιοτέχνες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, με όλο και περισσότερους ανέργους ανάμεσά μας, ιδιαίτερα στη νεολαία μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, την επίθεση στο εισόδημα, την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις. Η δημόσια παιδεία και υγεία διαλύονται, μισθοί και συντάξεις εξανεμίζονται, τα χαράτσια πληθαίνουν.

Η Ήπειρος και οι απόδημοι Ηπειρώτες βιώνουμε το χειρότερο πρόσωπο της εντεινόμενης κρίσης. Ο γενέθλιος τόπος μας πρωταγωνιστούσε στις στατιστικές της φτώχειας, το κακό, όμως, τώρα παράγινε. Η Ηπειρώτικη ύπαιθρος αποψιλώνεται από κάθε υπηρεσία κοινωνικής σημασίας. Σχολεία, υγειονομικές υπηρεσίες, ΙΚΑ, Εφορίες, Δήμοι, γίνονται όλο και πιο μακρινά και δυσπρόσιτα για τους Ηπειρώτες που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά. Με τις συγκοινωνίες να εκλείπουν, τις συνεταιριστικές μορφές να παραδίδονται βορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν, την πολιτιστική κληρονομιά να εγκαταλείπεται στην τύχη της, το φυσικό περιβάλλον να θυσιάζεται στο βωμό του μεγάλου κεφαλαίου, η περιθωριοποίηση και η απομόνωση της Ηπείρου εντείνονται διαρκώς. Η Ήπειρος, ολοένα πιο κοντά στην κρίση, γίνεται ολοένα και πιο μακρινή για τους Ηπειρώτες.

Η Ήπειρος γίνεται ακόμα πιο μακρινή για τους ξενιτεμένους της. Οι απαγορευτικές τιμές καυσίμων και διοδίων, τα χαράτσια στα πατρικά μας σπίτια και σε όσα κάρπισε ο ιδρώτας της ξενιτιάς, οι φόροι ακόμη και στα αγροτεμάχια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη, απομακρύνουν την Ήπειρο ολοένα και περισσότερο.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Εμείς που είμαστε τα θύματα της κρίσης, εμείς θα είμαστε και εκείνοι που θα την ανατρέψουμε. Και όσα είναι τα μέτωπα της κρίσης, τόσα και τα μετερίζια για να την αντιπαλέψουμε. Αυτός ο αγώνας μας θέλει μαζί. Εμείς, στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αυτό το κάνουμε πράξη, χρόνια τώρα.

Εμείς, οι Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με όλο τον πλούτο της διαφορετικότητας στις καταβολές μας, με όλη τη δύναμη τη συνάντησής μας στον κοινό τόπο του αγώνα, με όλη την πνοή της συνύπαρξης των διαφορετικών γενεών στην ίδια, άρρηκτη αλυσίδα της ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς.
Όντας διαχρονικά οι εμπνευστές και πρωτοστάτες στη ζωή, το έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, καμία ανάγκη δεν έχουμε να μετερχόμαστε προεκλογικά τίτλους και ονόματα ως σημαίες ευκαιρίας, απαξιώνοντας έτσι το αξιακό τους φορτίο. Εμείς έχουμε για υπογραφή μας το ίδιο το έργο μας, κάνοντας πράξη το όνομά μας, την προσφορά μας στους απόδημους Ηπειρώτες και την Ήπειρο.
Με στάση συνεπή, συνετή, πατριωτική και υπεύθυνη, πασχίζουμε να μετατρέψουμε την κοινή αγωνία σε συλλογικό αγώνα, για να μην γίνει η κρίση, κρίση της Αποδημίας και της Πανηπειρωτικής.

Επιλέγουμε το εμείς από το εγώ, αποστρεφόμενοι τον παραγοντισμό της ατομικής προβολής και της ομαδικής απραξίας. Δεν διαγκωνιζόμαστε για καρέκλες και αξιώματα αλλά αφιερωνόμαστε ολόψυχα στην άμιλλα της προσφοράς, με πατριωτικό ήθος, με Ηπειρώτικη πρεπιά. Όντας μειοψηφία στο απερχόμενο Δ.Σ., πλειοψηφούμε συντριπτικά σε έργο και προσφορά.
Διασώσαμε τη συνέχεια στη δράση της Π.Σ.Ε. στο απερχόμενο Δ.Σ., όταν για ένα ολόκληρο χρόνο η πλειοψηφία περιδινίζονταν στα εσωτερικά της προβλημάτα. Αρνηθήκαμε να γίνουμε μέρος της κρίσης, αποποιούμενοι τις επίμονες προτάσεις να αναλάβει στέλεχος μας ως Πρόεδρος του Δ.Σ. παραμένοντας συνεπείς στα συλλογικά, δημοκρατικά κεκτημένα, αποστρεφόμενοι συγκυριακές συμπράξεις στο βωμό αξιωμάτων.

Εμείς τολμήσαμε! Αντί για ευκαιριακά αξιώματα, αν και με λίγες δυνάμεις, αναλάβαμε το βασικό όγκο του έργου! Η συμβολή μας ήταν καθοριστική! Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι εκείνο που χαρακτηρίζει την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η ανιδιοτελής προσφορά που στηρίζεται σε ισχυρά πατριωτικά κίνητρα, παρότι βλέπουμε, για μια ακόμη φορά, ότι κάποιοι προσπαθούν να καρπωθούν την δική μας δουλειά…
Είμαστε συνεπείς στην προσφορά μας, σταθεροί στην παρουσία, όταν άλλοι εμφανίζονται μόνο για να επιδοθούν σε νομές θέσεων και εξουσίας. Δεν ενδιαφέρονται να δώσουν, αλλά για να πάρουν.

Την τριετία αυτή, για άλλη μια φορά, κατέπεσαν ιδεολογήματα που μας κατατρέχουν χρόνια:
Μας έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε ένα Δ.Σ. συμπατριώτες από διαφορετικούς συνδυασμούς, διαφορετικές αντιλήψεις! Ότι πρέπει όλοι να συστοιχίζονται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η καλύτερη λειτουργία είναι η δημιουργική αντιπαράθεση αντιλήψεων, η σύνθεση στη βάση της καθαρής διατύπωσης των διαφορετικών απόψεων. Πρωτοστατήσαμε στη μάχη για την παρουσία και την έκφραση όλων των συμπατριωτών χωρίς αποκλεισμούς.

Μας έλεγαν ότι η Π.Σ.Ε. δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την κρατική επιχορήγηση και για αυτό πρέπει η πλειοψηφία της να πρόσκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση! Για πόσες θητείες δεν υποστήκαμε τις συνέπειες μιας τέτοιας αντίληψης, από εκείνους που είχαν προνομιακή σχέση με όσους μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση; Μια αντίληψη που πρακτικά αποθεώνει τον κομματισμό, προσπαθώντας να προσδέσει την Π.Σ.Ε. στο εκάστοτε κυβερνητικό άρμα, από τους, κατά τα άλλα, δήθεν “ακηδεμόνευτους” που, όπως και τώρα, κόπτονται ενάντια στην «κομματικοποίηση»…
Η πρώτη τους διάψευση ήρθε από την κυβέρνηση που δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ να διαθέσει στον κορυφαίο φορέα της Ηπειρωτικής Αποδημίας! Κυρίως, όμως, αποδείχθηκε ότι η Π.Σ.Ε., στηριζόμενη στο κύρος της, τη συνέπεια, τον προγραμματισμό και τη συλλογική δουλειά, μπόρεσε να καλύψει όχι μόνο τα λειτουργικά έξοδα αλλά για να διοργανώσει και πλήθος εκδηλώσεων σε Αθήνα, Ήπειρο, Κρήτη, Μακεδονία, παντού.
Η δράση μας δεν περιορίστηκε σε μια καλύτερη διαχείριση της μέχρι τώρα λειτουργίας της Π.Σ.Ε. Τολμήσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους.

Τα ψηφίσματα ενάντια στα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις, ενάντια στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και της “ΔΩΔΩΝΗΣ”, ενάντια στον απεργαζόμενο Μεσσαίωνα των Ε.Ο.Ζ., ενάντια στην κατασκευή φράγματος στον Άραχθο και την εκτροπή του Αώου, όλα έχουν πίσω τους την πρωτοβουλία της “Συσπείρωσης”. Η πολιτιστική δράση από την “Πίττα του Ηπειρώτη” και την “Ήπειρο του Αγώνα”, ως τις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από την Επανάσταση του Διονυσίου στα Γιάννενα και τη θυσία των Ηπειρωτών μαχητών στο Φραγκοκάστελλο, τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό “Ηπειρώτικες Όχθες”, τη λειτουργία της Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνικού Τραγουδιού, όλα τους έχουν σαν βάση την συλλογική, πρωτοπόρα δουλειά της “Συσπείρωσης”. Αρκετά από αυτά έγιναν με πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. διαρκώς απόντα.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε πιο δυνατή, πιο ενεργή, πιο αγωνιστική, πιο αποτελεσματική την Πανηπειρωτική. Χρειαζόμαστε μια νέα πνοή ανάτασης και δημιουργίας στην Ηπειρωτική Αποδημία. Για να ζωντανέψουν οι συλλογικές μας διαδικασίες και δράσεις. Για να ζωντανέψει η σχέση της Πανηπειρωτικής με τα μέλη της – τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους - για να αφουγκραστεί και να μπολιάσει τη δράση τους.

Χρειαζόμαστε πιο δυνατή την Πανηπειρωτική για να μπορεί να υποστηρίζει τις αποφάσεις της, συσπειρώνοντας έτσι και τις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες στη διεκδίκηση λύσεων. Για να μην απομένουν στις αποφάσεις οι στόχοι πάλης, για να έχουμε τη δύναμη να τους υποστηρίξουμε και στην πράξη.

Χρειαζόμαστε πιο αγωνιστική την Π.Σ.Ε. για να απαιτήσουμε τη συστηματική και μόνιμη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αποδεσμευμένοι από κυβερνητικές ή άλλες εξαρτήσεις, μπορούμε καλύτερα από οποιονδήποτε να διεκδικήσουμε όσα οφείλει η Πολιτεία.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Ακούμε όλο και πιο συχνά, από πολλά χείλη: «Αν δεν ήταν η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θα είχε σβήσει η Π.Σ.Ε.». Και είναι αλήθεια:
Πιο δυνατή ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σημαίνει πιο δυνατή ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ! Γιατί η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εμπιστεύεται την αληθινή δύναμη της Π.Σ.Ε., τα μέλη της και τη συλλογική δουλειά. Κι είναι για αυτό που σας προσκαλεί να ενώσετε τη δύναμή σας, για μια νέα πορεία της Π.Σ.Ε., αντάξια της Ιστορίας της, άξια να αντιμετωπίσει τις σημερινές απαιτήσεις! Αυτός ο αγώνας μας θέλει όλους μαζί, όχι απλά ψηφοφόρους αλλά ενεργούς συμμέτοχους, δρώντες και πρωτοστάτες! Για την Πανηπειρωτική του Αγώνα! Για την Πανηπειρωτική του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης!

Ένα νέο ποτάμι πολιτιστικής ανάτασης και αναπτυξιακής δράσης ας πλημμυρήσει την Ηπειρώτικη Αποδημία! Πρώτιστο ζητούμενο, η βοήθεια στις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες. Η ανταλλαγή απόψεων, η διεύρυνση της θεματολογίας, η συσχέτιση του μικρού ζητήματος του χωριού μας με το ευρύτερο της Ηπείρου. Η ουσιαστική λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, ως διαύλου επικοινωνίας της Π.Σ.Ε. με τα μέλη της.

Η Πανηπειρωτική αξίζει και πρέπει να είναι περισσότερο νέα, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων νέων Αποδήμων Ηπειρωτών στη ζωή και τις δράσεις της. Η συμμετοχή της τρίτης γενιάς της Ηπειρώτικης αποδημίας κρίνει το δικαίωμα της Ηπείρου στο αύριο.

Η Ηπειρώτικη αλληλεγγύη να αποτελέσει πρώτιστο θέμα στη λειτουργία και τη δράση των Αδελφοτήτων, αναπτύσσοντας ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης για τους συμπατριώτες που βιώνουν που την πιο οξυμμένη φάση της κρίσης, προσφέροντας ένα χέρι για να κρατηθούν και να παλέψουν μαζί οργανωμένα στη διεκδίκηση της ζωής.

Έχουμε πολλά να κάνουμε! Να ζωντανέψουμε και να μαζικοποιήσουμε τις επιτροπές και τις ομάδες δουλειάς σε όλους τους τομείς. Να μετατρέψουμε το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών σε μια κυψέλη πολιτισμού και νεολαίας. Να λειτουργήσουμε Εργαστήρια Χορού και Θεάτρου. Να τολμήσουμε παραγωγές, εκδόσεις καθώς και τη δημιουργία Πανηπειρωτικού Αρχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να αποκεντρώνουμε τις εκδηλώσεις μας στις έδρες των σωματείων μας, σε όλη την Ελλάδα. Να επανεκδόσουμε την εφημερίδα “Πανηπειρωτική”, ως βήμα προβολής της δράσης των φορέων, χωρίς αποκλεισμούς. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα την ηλεκτρονική επικοινωνία, ενημέρωση και διαδικτύωση.

Πρέπει πολλά να κάνουμε! Να διευρύνουμε τη συζήτηση για την καθυστέρηση και το μέλλον της ανάπτυξης της Ηπείρου, η οποία γίνεται όλο και πιο φτωχή, με το περιβάλλον να επιβαρύνεται, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να απαξιώνονται. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τους όρους και το πλαίσιο διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις αλλοιώσεις και τις παραχαράξεις. Το 8ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει επιτομή των αναζητήσεων και τομή στη συλλογική τεκμηρίωση.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μας γνωρίζετε καλά. Είμαστε κάποιοι από εσάς. Συνδυάζουμε το παλιό με το νέο αίμα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Δεν είμαστε από κάποιο σωματείο - σφραγίδα που δεν βρίσκεται καν στο χάρτη! Δε λείψαμε ποτέ από κανένα αγώνα. Κανένας αγώνας δεν έγινε χωρίς την καθοριστική μας συμβολή. Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, καταθέτουμε την εμπειρία μας, την επάρκεια των γνώσεων, τη δυνατότητα για ορθολογικό σχεδιασμό με όραμα, τον πετυχημένο σχεδιασμό, ακόμη και με ελάχιστα μέσα. Καταθέτουμε την ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά των δυνάμεων όλων μας, καλώντας στην αποφασιστική ενίσχυση αυτής της προσπάθειας που δεν είναι μόνο δική μας αλλά και δική σας.

Γιατί, μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Αν συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε και προσφέρουμε.
Πλειοψηφώντας η προσφορά και το έργο, σε αυτές τις εκλογές χαράζει μια νέα μέρα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας! Όλοι μαζί το μπορούμε!

Την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!
ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ!Υ.Γ.: Καταθέτω αυτή τη διακήρυξη την ημέρα των εκλογών και όχι νωρίτερα, αφού δεν το κάνω για προεκλογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Το επόμενο διάστημα ελπίζω να είμαι σε θέση να δημοσιοποιήσω και ένα κείμενο προσωπικό, για την εμπειρία μου από την Πανηπειρωτική. Το ίδιο θα πράξω και στη συνέλευση της Αδελφότητάς μας. Και αυτό, όπως κι ετούτο, τα δημοσιοποιώ με τη λογική ότι κανένας εκπρόσωπος δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του εκεί όπου εκλέγεται και πρέπει να απολογίζει την συμμετοχή του σε εκείνους που τον εξέλεξαν. Γιατί από παράγοντες που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν έχουμε, δυστυχώς, χορτάσει...
Last edit: 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν by Alexandros.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Alexandros
 • Το Άβαταρ του/της Alexandros Συντάκτης θέματος
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #3058 από Alexandros
Απαντήθηκε από Alexandros στο θέμα Απ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ
Αν και λίγη σημασία έχουν από μόνα τους τα εκλογικά αποτελέσματα και η ουσία είναι στη δουλειά που θα γίνει την επόμενη μέρα στην Πανηπειρωτική, να ενημερώσω ότι στις εκλογές της Π.Σ.Ε. πλειοψήφισε η κίνηση "ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ" με μόλις μια έδρα παραπάνω από την "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" (13 έναντι 12). Η "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ", στην οποία συμμετείχα, είχε άνοδο 50% σε ψήφους, ποσοστό και έδρες, έχοντας το καλύτερο ιστορικά αποτέλεσμα στην πολύχρονη διαδρομή της (47%), όλα αυτά μάλιστα σε συνθήκες αυξημένης συμμετοχής. Από την περιοχή του χωριού μας, πέρα από εμένα που εκλέχτηκα στο Δ.Σ. (με σχεδόν διπλές ψήφους από την προηγούμενη φορά) εκλέχτηκε με το ίδιο ψηφοδέλτιο ο Χρήστος Ρέτζιος από τη Βροσίνα στην Ελεγκτική Επιτροπή, ενώ με την "Ενότητα" στο Δ.Σ. ο γαμπρός στη Λεπτοκαρυά, Σουλιώτης στην καταγωγή, Γιώργος Οικονόμου - ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. και θα φανεί τι αντίκρισμα είχε το αποτέλεσμα των εκλογών στην επόμενη μέρα της Πανηπειρωτικής. Το αποτέλεσμα είναι, με τον τρόπο του, σοφό αφού, με την ισχνή πλειοψηφία, πιστεύω ότι δεσμεύει τους πάντες σε μια καθολική συμμετοχή στις διαδικασίες και, ελπίζω, τη δράση της Π.Σ.Ε. Καλή δύναμη σε όλους λοιπόν. Σε όλους όσοι βρέθηκαν περιστασιακά σε διαφορετικά ψηφοδέλτια στις εκλογές και που εύχομαι να βρεθούν μαζί στη δράση από αύριο κιόλας. Καλή δύναμη και σε εκείνους που ίσως χαράξουν άλλο δρόμο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Alexandros
 • Το Άβαταρ του/της Alexandros Συντάκτης θέματος
 • Επισκέπτης
 • Επισκέπτης
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #3059 από Alexandros
Απαντήθηκε από Alexandros στο θέμα Απ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ
Το χωριό μας θα εκπροσωπείται και στο νέο Προεδρείο της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ. Επανεκλέχτηκα ομόφωνα Έφορος Πολιτισμού. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ομόφωνα ο Γιώργος Οικονόμου. Ίσως είμαστε οι μόνοι που επανεκλεχτήκαμε στα ίδια αξιώματα. Έτσι κι αλλιώς, 13 από τα 25 μέλη του Δ.Σ. είναι νεοεκλεγόμενα. Και οι 8, επιτέλους, γυναίκες (στο προηγούμενο Δ.Σ. μόλις 3...). Η συγκρότηση του Δ.Σ. έγινε σε κλίμα συμπατριωτικής συνεργασίας και ομοφωνίας, σαν ένα καλό πρώτο βήμα για τη νέα θητεία όπου μας περιμένει πολλή δουλειά....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.230 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

adelfotita - 18/07/2022 - 13:38

"Έφυγε η Χρυσούλα Ράπελλα. .Η ταφή της θα γίνει την Τετάρτη 12 η ώρα στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων αφού διαβαστεί στην εκκλησία Μυροφόρων και Νικοδήμου 11 η ώρα (Αγίων Αναργύρων).

adelfotita - 21/06/2022 - 01:33

https://polydroso.gr/information/usefull-phones.html ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

adelfotita - 21/06/2022 - 01:32

Κύριε Λάζαρε, για ξενάγηση στα ξωκλήσια δύσκολο. Για τον κεντρικό ναό, τον Άγιο Δημήτριο, μιλήστε με τον ιερέα, π. Δημήτριο Μαρτίνη.

adelfotita - 10/05/2022 - 20:50

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΣ ΣΤΙΣ 5/6. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ. 10.30 πμ

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
9
Δεκεμβρίου
2022
Ανατ.: 07.41
Δύση: 16.58
Πανσέληνος
Σύλληψις Αγίας Αννης, Στεφάνου οσίου του νεολαμπούς
1825
Οι Έλληνες επαναστάτες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τους Αιγυπτίους κοντά στον Αλφειό.
1898
Ο Πρίγκηψ Γεώργιος, διορισθείς Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, αποβιβάζεται στα Χανιά.
1912
Το υποβρύχιο "Δελφίν" επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού "Μετζιτιέ".
1950
Το Στρατηγείο και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας φθάνουν στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας.

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εγγραφή

Εγγραφή στην ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί και να μειώσει έτσι το κόστος του συλλόγου για αποστολή ταχυδρομικώς αλληλογραφία. Εφόσον εγγραφείτε η αλληλογραφία θα σας αποστέλετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δηλώσατε.

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com