Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

Περισσότερα
8 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3267 από Μαριορή
ΕΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ δημιουργήθηκε από Μαριορή
Ήταν το περσινό καλοκαίρι, του 2014, όταν ο συγχωριανός μας γιατρός, κ. Νίκος Γεωργογιάννης, πρότεινε σε σχετική ερώτηση του ΔΣ της Αδελφότητας για θέματα προστασίας της υγείας, την αγορά αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή για το ιατρείο του χωριού.

Στους μήνες που πέρασαν ερευνήσαμε το θέμα και καταλήξαμε στη Γενική Συνέλευση του Μαΐου του 2015 να πάρουμε απόφαση για την αγορά του μηχανήματος, ζητώντας παράλληλα από τα μέλη μας και τους φίλους της Αδελφότητας να ενισχύσουν την προσπάθεια με τον οβολό τους.

Ήρθαμε σε επικοινωνία επίσης με την αγροτική γιατρό του Πολυδρόσου και μας επιβεβαίωσε και εκείνη την αναγκαιότητα απόκτησης ενός τέτοιου μηχανήματος. Μας ενημέρωσε ταυτόχρονα για το σεμινάριο που πρέπει να παρακολουθήσουμε ώστε να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τον απινιδωτή.

Παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες οικονομικές ενισχύσεις ενώ προσφέρθηκε και συγχωριανός που θα καλύψει υπό τύπο δανείου το κόστος για άμεση αγορά του απινιδωτή και ας αργήσει η συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού μέσω των εισφορών των υπολοίπων.

Κι ενώ βρισκόμασταν σ' αυτό το θετικό σημείο, και μας απασχολούσε η διοργάνωση σεμιναρίου, εμφανίστηκε μια άλλη δυσκολία. Οι δισταγμοί για τη χρησιμότητα του απινιδωτή και η φοβία για τη χρήση του. Και σ' αυτό το θέμα έρχεται να απαντήσει η σημερινή ανάρτηση. Μέσα από τις πληροφορίες που αφθονούν στο διαδίκτυο και επιβεβαιώνουν όσα μας έχουν πει ήδη οι δυο γιατροί.

1. ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόματων απινιδωτών σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται άνθρωποι: Γήπεδα, αεροδρόμια, δημόσια κτίρια (πχ υπουργεία) ακόμη και καφετέριες!

Ο λόγος είναι πως τα περιστατικά ασθενών που χρειάζονται τη βοήθεια απινιδωτή έχουν αυξηθεί. Περιστατικά δηλαδή καρδιακής ανακοπής και που επηρεάζονται δυσμενώς από τον όλο και πιο διαδεδομένο δυτικό τρόπο ζωής.

Κι ακόμη η αξία της άμεσης βοήθειας και μέχρι ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Αυτό το σημείο σχετίζεται άμεσα και με το χωριό μας που βρίσκεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και από τους Φιλιάτες και από τα Γιάννενα αλλά και οι δρόμοι κλείνουν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναγνωρίζοντας αυτούς τους δύο λόγους που αφορούν πολλά ακόμη χωριά της Ηπείρου, η Περιφέρεια έβγαλε το φθινόπωρο την εξής ανακοίνωση:

admin.enallaktikos.gr/ar8030el_apinidwte...fereias-ipeiroy.html

Η Περιφέρεια Ηπείρου, θέλοντας να συμβάλλει στην ενίσχυση των δομών Υγείας και ιδίως στην αντιμετώπιση αιφνιδίων καρδιακών επεισοδίων σε μαζικούς χώρους συνάθροισης και άθλησης, ανέλαβε την πρωτοβουλία τοποθέτησης φορητών απινιδιτών.

Πρόκειται για απλές συσκευές οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και μπορούν να συμβάλουν στη διάσωση συνανθρώπων που παθαίνουν καρδιακά επεισόδια, στον κρίσιμο χρόνο που μεσολαβεί έως ότου φτάσει οργανωμένη μονάδα του ΕΚΑΒ.

Για το σκοπό αυτό απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς ιδιωτικούς φορείς, επιχειρηματίες και απλούς πολίτες να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία αυτή με την προμήθεια και δωρεά απινιδιτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε γήπεδα, δημόσιους χώρους (πνευματικά κέντρα, υπηρεσίες, σταθμούς κ.α.), σύμφωνα και με τις δικές τους προτάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Περιφερειάρχη (τηλέφωνο 26510-26230 και 26510-27390).


2. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή γίνεται μόνο από άτομα που έχουν παρακολουθήσει το ειδικό σεμινάριο. Τέτοια σεμινάρια γίνονται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά, από ειδικούς φορείς, νοσοκομεία, πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Πχ από το νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα:

www.sotirkek.gr/karpa.html

Το ΚΕΚ ΄΄Η ΣΩΤΗΡΙΑ΄΄ σε συνεργασία με το 9ο ΠΤ Αττικής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας υλοποιεί τα παρακάτω ημερήσια Σεμινάρια Εκπαίδευσης με πιστοποίηση από το European Resuscitation Council (ERC)

Βασική Υποστήριξη της Ζωής και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (Basic Life Support & Automated External Defibrillation: BLS-AED Provider Course).
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια αφορούν στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή βασικής υποστήριξης της ζωής και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ενηλίκων, με βάση τις Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και οι συμμετέχοντες πιστοποιούνται ως ανανήπτες από το European Resuscitation Council (ERC) λαμβάνοντας το πιστοποιητικό παρακολούθησης. Περιλαμβάνουν μια εισαγωγική διάλεξη για τη βασική υποστήριξη της ζωής και την αυτόματη εξωτερική απινίδωση, και στη συνέχεια επίδειξη δεξιοτήτων και πρακτική εξάσκηση σε ολιγομελείς ομάδες καθώς και συζήτηση για ιατρονομικά θέματα και για την ανάγκη επανεκπαίδευσης.
Το κόστος ανά συμμετέχοντα ορίσθηκε σε 17 ευρώ για τα Σεμινάρια Εκπαίδευσης Ανανηπτών (και σε 30 ευρώ για τα Σεμινάρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών) και περιλαμβάνει: Εγχειρίδιο από το ERC στην Ελληνική γλώσσα, Πιστοποιητικό ανανήπτη από το ERC, γραφική ύλη και Catering κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στους χώρους του ΚΕΚ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», ημέρα Σάββατο σε δύο ομάδες των 30 ατόμων (60 άτομα ημερησίως), ως εξής:

08:00 - 14:00 η πρωινή ομάδα
14:00 – 20:00 η απογευματινή ομάδα

Άμεση Υποστήριξη της Zωής (Immediate Life Support, ILS Provider Course).
Μετά από επιτυχή παρακολούθηση, θα είστε ILS Provider του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και θα σας χορηγηθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Το Σεμινάριο είναι μονοήμερο με διάρκεια από 08.30-16.15
Ώρα προσέλευσης: 08.30
Ώρα έναρξης: 09.00
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα από τα παρακάτω προγραμματισμένα Σεμινάρια μπορούν να συμπληρώνουν την Αίτηση Συμμετοχής και να την αποστέλλουν στη Γραμματεία του ΚΕΚ με fax, είτε να την υποβάλλουν οι ίδιοι στο ΚΕΚ, είτε να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΝΕ (enne.gr/). Στη συνέχεια θα ενημερώνονται για την ημερομηνία του σεμιναρίου από τη Γραμματεία του ΚΕΚ του ΓΝΝΘΑ ''Η ΣΩΤΗΡΙΑ'' (τηλ: 210 7472902-3-4 , fax: 210 7751489, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή από την ENE.


Τέτοιο σεμινάριο έγινε πρόσφατα και στην έδρα του δήμου μας, στην Παραμυθιά:

www.paramythia-online.gr/paramythia/soci...-04-24-10-14-10.html

Με επιτυχία το σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης
Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2015 10:09
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά, την Τετάρτη 22 Απριλίου, το κλειστό πιστοποιημένο σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED) στην Παραμυθιά.
Το σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης – ERC με σκοπό την εκμάθηση και πιστοποίηση των πολιτών στις βασικές δεξιότητες υποστήριξης της ζωής, όπως την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την ασφαλή προσέγγιση ενός θύματος, τη θέση ανάνηψης, την επείγουσα κλήση για βοήθεια και την ασφαλή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Ο Δήμος Σουλίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση ευχαριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (E.R.C.), την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, τους Εκπαιδευτές από το ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας, το ΕΚΑΒ Άρτας, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.), από το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και το Γηροκομείο Ηγουμενίτσας που αφιλοκερδώς προσέφεραν για μία ακόμη φορά τις υπηρεσίες τους.
Επίσης ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς που για δεύτερη φορά παραχώρησε χώρο στο Λύκειο για να διεξαχθεί το σεμινάριο.
Γραφειο Τύπου Δήμου Σουλίου


Με αυτή την προϋπόθεση, πως θα υπάρχουν άνθρωποι επιμορφωμένοι στη χρήση του απινιδωτή, μέσα από σεμινάριο λίγων ωρών, η χρήση του απινιδωτή είναι και πολύ εύκολη και απόλυτα ασφαλής. Το ίδιο το μηχάνημα έχει τέτοιες προδιαγραφές χρήσης που αποκλείεται να προκαλέσει βλάβη στον ασθενή και συγκεκριμένα αδρανοποιείται από μόνο του όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα που χρήζουν απινίδωσης.

www.aed.com.gr/faq

[13] Μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε κάποιον υγιή η σε κάποιον ασθενή?

Όχι! Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχει ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».


Σεμινάρια χρήσης του απινιδωτή μπορεί να παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος και χωρίς να διαθέτει άλλες ειδικές γνώσεις. Ταυτόχρονα στο σεμινάριο θα μάθει να προσφέρει και ΚΑΡΠΑ, δηλαδή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, που συνήθως τη λέμε τεχνητή αναπνοή. Κι αυτή είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε περίπτωση ανάγκης και χωρίς παρουσία απινιδωτή. Διπλό δηλαδή το όφελος!

Από κει και πέρα, θα απαντήσω και στους δισταγμούς που άκουσα σχετικά με το θέμα του χρόνου. Πως ο απινιδωτής πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση του περιστατικού της ανακοπής. Είναι όντως αλήθεια. Αυτό όμως δεν τον καθιστά άχρηστο. Δεν είναι δηλαδή επιχείρημα πως αφού δεν μπορεί να σώσει όλους, ας μην τον πάρουμε. Και έναν άνθρωπο να σώσει κάποτε αλλά και το αίσθημα ασφάλειας από την παρουσία του μηχανήματος σε περιπτώσεις μαζικών συναθροίσεων (πχ στο πανηγύρι του χωριού, στη διοργάνωση μιας εκδρομής στο ποτάμι, αθλητικούς αγώνες κλπ) η αξία του είναι τεράστια.

Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν καρδιακά επεισόδια που δε σε σώζει τίποτα. Χαρακτηριστική περίπτωση του γιατρού Μπάμπη Μπάτση από την γειτονική μας Οσδίνα:

www.stotapsi.gr/25-front-page/1259-petha...ralampos-batsis.html

Πέθανε από ανακοπή ο χειρουργός Χαράλαμπος Μπάτσης
Δημοσιεύθηκε : 07 Ιανουαρίου 2014
Σοκ υπέστησαν χτες το μεσημέρι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων από τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού χειρουργού καθηγητή Χαράλαμπου Μπάτση. Ο καθηγητής βρισκόταν στο γραφείο του με συνεργάτες του όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν αποφεύχθηκε το μοιραίο. Ο Χαράλαμπος Μπάτσης, εκτός από επιτυχημένος χειρουργός και καθηγητής, είχε έντονη κοινωνική – πολιτική δραστηριότητα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σ’ όλη την Ήπειρο.


Ψευδαισθήσεις λοιπόν πως η αγορά απινιδωτή θα λύσει οριστικά τον κίνδυνο από καρδιακή ανακοπή, δε θέλουμε να δημιουργήσουμε. Μας νοιάζει όμως να αυξήσουμε τα ποσοστά ασφάλειας για όσους κατοικούν μόνιμα στο Πολύδροσο ή το επισκέπτονται για διακοπές ή για κάποια εκδήλωση. Κάτι που δεν το θεωρούμε καθόλου ασήμαντο. Και στον ίδιο βαθμό που πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα υπάρχουν ζώνες ασφαλείας. Μπορεί και να σώσουν τη ζωή των επιβατών. Αλλά δεν μπορούν δυστυχώς να απαλείψουν τον κίνδυνο για νεκρούς από τροχαία. Έτσι και ο απινιδωτής. Δε θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, θα προσφέρει όμως ουσιαστική βοήθεια.

Μετά και από την ενημέρωση αυτή, περιμένουμε από ΟΛΟΥΣ να παραμερίσουν τους δισταγμούς τους και να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν την προσπάθεια της Αδελφότητας για απόκτηση απινιδωτή αλλά και επιμόρφωση συγχωριανών στη χρήση του.

Να τονιστεί μάλιστα πως αφού υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης και αποδοχή της πρότασης από την αγροτική γιατρό Πολυδρόσου, η Αδελφότητα θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς στην αγορά του μηχανήματος. Είτε υπάρξουν μόνιμοι κάτοικοι που θα θελήσουν να κάνουν το σεμινάριο, είτε όχι. Ας υπάρχει στο ιατρείο στη διάθεση της ιατρού και όσων αποδήμων από Αθήνα θα κάνουμε το σεμινάριο.

Θα εκφράσουμε τέλος τις ευχαριστίες μας για μια ακόμη φορά προς το γιατρό κ. Νίκο Γεωργογιάννη για την αρχική πρόταση, την αγροτική γιατρό του χωριού μας, κ. Ελένη Γκατζια, το μέλος της Αδελφότητας κ. Γιώργο Διόχνο αλλά και όλους όσους έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής.

Η πρόεδρος της Αδελφότητας των απανταχού Πολυδροσιτών

Μαρία Λαμπρίδου


(τηλ. επικοινωνίας για όσους θελήσουν να βοηθήσουν: 6932318259 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024
Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
18 ημερών
Β' Χαιρετισμοί, Μάρκου Αρεθουσίων, Κυρίλλου, Ευσταθίου
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com