Τέσσερα - πέντε αμπέλια μείνανε στο χωριό που συνεχίζουν να καλλιεργούνται ακόμα σήμερα . Αυτόν τον καιρό η αμπελουργία έχει πολλές απαιτήσεις, ο χρόνος θαρρείς δεν επαρκεί. Είναι τα κλήματα πάνω στην μεγάλη ανάπτυξη, αρχίζει η ανθοφορία, και ο καιρός όντας ασταθής φέρνει κατάλληλες συνθήκες για ασθένειες της αμπέλου. Αλλά δεν έχει μόνο το Μάη απαιτήσεις το αμπέλι. Για να φτάσει στο τραπέζι μας ένα ποτήρι καλό , γνήσιο , σπιτικό κρασί ,όλο το χρόνο σχεδόν σε θέλει μέσα . Με το που τελειώνει η προηγούμενη αμπελουργική χρονιά και αρχίζει η κατανάλωση του κρασιού, αρχίζει συγχρόνως η νέα καλλιεργητική φροντίδα, από τα μέσα Νοέμβρη ας πούμε.
Ήδη τα φύλλα πέφτουν και αμέσως κάνουμε το καθάρισμα των κλημάτων , δηλαδή κόβουμε όλα τα κλαδιά που δεν θα μας χρειαστούν αυτή τη χρονιά και απομένει το κλάδεμα. Με την πρώτη ευκαιρία μέσα στο Δεκέμβριο ή Γενάρη χρειάζεται ένα ελαφρύ σκάλισμα( φρεζάρισμα ), ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη των αγριόχορτων.
Τον Φλεβάρη κλαδεύουμε , μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο. Και αρχές Μάρτη οργώνουμε βαθειά , με ταυτόχρονο ξαλάκωμα με την τσάπα της ρίζας κάθε φυτού.
Τον Απρίλη με το ξεκίνημα της βλάστησης αρχίζουμε τα πρώτα βλαστολογήματα, κόβουμε τα λαίμαργα βλαστάρια που φυτρώνουν χαμηλά , ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα μάτια. Τώρα είναι που δεν πρέπει να πέσει χαλάζι γιατί είναι πολύ τρυφερά τα μάτια και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες. Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσουμε και την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών με κατάλληλες επεμβάσεις.
Στα μέσα του Μάη εφαρμόζουμε ένα ελαφρύ σκάλισμα για την καταστροφή των αγριόχορτων που πάνε να φυτρώσουν σε όλο το έδαφος και καλά γύρω απο τη ρίζα. Εν τω μεταξύ αυξάνει η βλάστηση στα κλήματα, και τα βλαστολογήματα εφαρμόζονται συγχρόνως ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και φωτισμός. Όταν η θερμοκρασία ανέβει και έχουμε και βροχές, πρέπει να καταπολεμήσουμε προληπτικά τον περονόσπορο.
Στις αρχές του Ιούνη σχεδόν έχουμε γενική ανθοφορία και κάνουμε το κορφολόγημα και όταν δέσει το σταφύλι κορφοδένουμε και όσο η ζέστη και η ξηρασία αυξάνει έχουμε το νού μας για το ωίδιο ( στάχτιασμα) και στις αρχές Ιουλίου ψεκάζουμε για τελευταία φορά με γαλαζόπετρα ώστε να μείνει το φύλλωμα γερό ώς την ωρίμανση.
Γενικά οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση των ασθενειών του Αμπελιού μπορούν να γίνουν με διάφορα φάρμακα , ακόμη και οικολογικά , με πιό απλά το χαλκό και το θειάφι. Πρέπει όμως μετά από κάθε βροχή αμέσως να επεμβαίνουμε. Αλλά από τα μέσα Ιουλίου και μετά σταματάμε τα πάντα. Ηδη από 15 Αυγούστου αρχίζει το σταφύλι να μαλακώνει και να ανεβάζει την περιεκτικότητα σε ζάχαρο.
Μετά τα μέσα Σεπτέμβρη μπορούμε να τρυγίσουμε αφού σιγουρευτούμε ότι τα ζάχαρα έφτασαν εκεί που πρέπει , δηλαδή γύρω στο 18% και τα οξέα κάτω από 0,10 %.
Τρύγος λοιπόν , μούστος και ζύμωση. Η ζύμωση κρατάει σίγουρα πάνω από ένα μήνα και έμείς την παρακολουθούμε παρατηρώντας το ειδικό βάρος. Όταν κοντεύει στα 0, 995 κάνουμε κάνουμε μετάγγιση και σφραγίζουμε.
Εν τω μεταξύ έχουμε και τα στέμφυλα που μέσα στον Οκτώβρη μπορούμε να τα αποστάξουμε για το καλό - σπιτικό τσιπουράκι.
Περιμένουμε ως τα τέλη Νοέμβρη δοκιμάζοντας πότε - πότε και μόλις διαπιστώσουμε γεύση και διαύγεια καλή , ανοίγουμε και στην υγειά μας!!!