Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του Πολυδρόσου περιλαμβάνεται στην οριοθετημένη περιοχή της θέσης «Στενά Καλαμά» του δικτύου Φύση 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Έτσι αποτελεί περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και φυσικά με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.

 Η σημασία της περιοχής προκύπτει από την παρουσία σειράς οικοτόπων (συνολικά επτά ) με πιο σημαντικούς τα απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια , τα δάση δρυός και τα δάση πλατάνου.

 

 Η αντίστοιχη χλωρίδα περιλαμβάνει σχετικά σπάνια βραχόφιλα φυτά (Τραχηλιά, Μόλτκια, Ραμόνδα) . Η Ραμόνδα είναι μάλιστα παλαιοενδημικό των Βαλκανίων που διασώθηκε από τους παγετώνες .

 

Τα δάση της δρυός περιλαμβάνουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικά είδη αειθαλούς και φυλλοβόλου δρυός και εντυπωσιακή σειρά υβριδίων τους.

 

 Εξαιρετική είναι η ποιότητα των οικοτόπων εξεταζόμενη ως προς την σύνθεση και την διατήρηση τους : περιλαμβάνουν σε άριστη ανάπτυξη πλουσιώτατη σειρά αντιπροσωπευτικών ειδών , στοιχεία που σπάνια συναντώνται πλέον σε άλλες περιοχές.

 

 Η ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα τα αρπακτικά πουλιά αποτελούν άλλο σημαντικό παράγοντα οικολογικής σημασίας. Το 40% περίπου των ειδών είναι σε καθεστώς προστασίας.

 

 Η παρουσία της Βίδρας δίνει το στίγμα της σημαντικής πανίδας (θηλαστικά), που υπάρχει στο φαράγγι , η οποία όμως ακόμη δεν έχει καταγραφεί επαρκώς (νυχτερίδες , τρωκτικά αλλά και σαρκοφάγα και αρτιοδάκτυλα ). Το ίδιο ισχύει και για την ιχθυοπανίδα ( πέστροφα κλπ) και για την ερπετοπανίδα . Από όσα είναι μέχρι τώρα καταγραμμένα περίπου σαράντα είδη υπάγονται σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

 

 Τό φυσικό περιβάλλον συμπληρώνουν εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η παρουσία του Καλαμά . Τα Στενά Καλαμά αποτελούν ένα από τα λίγα φαράγγια με παρουσία σημαντικού ρεύματος νερού ακόμα και το καλοκαίρι.

 

 Η συνολική εικόνα διαμορφώνεται και από την παρουσία αξιόλογων ιστορικών μνημείων ( Κάστρο Παλαιοσδίνας , Ραβενής , Γέφυρα Παλαιοσδίνας , Μύλος Αναβρυστικού ).

 

Η επίσκεψη στο φαράγγι του Καλαμά προσφέρει γνωριμία με υψηλής οικολογικής σημασίας οικοτόπους , αναψυχή , φυσική άσκηση , αισθητική απόλαυση και ιστορικό ενδιαφέρον.

 

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
21
Νοεμβρίου
2024
Ανατ.: 07.23
Δύση: 17.04
Σελήνη
19 ημερών
Τα Εισόδια της Θεοτόκου
1915
Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com