Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΗ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3222 από Μαριορή
Όπως έχουμε ενημερώσει εδώ και μέρες, τόσο από το διαδίκτυο όσο και με επιστολή στα μέλη μας, αύριο, Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών οργανώνει εκδρομή στην αρχαία Κόρινθο, στον Ακροκόρινθο και στο Λουτράκι.



Λεπτομέρειες και πληροφορίες για την εκδρομή μπορείτε να διαβάσετε στο face book

www.facebook.com/events/830632453677744/

Μην ξεχάσετε σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμη δηλώσει συμμετοχή, και θέλετε να έρθετε, να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο στο τηλέφωνο 6932 318259, για να ξέρουμε ποιοι και πόσοι θα έρθουν.

Επίσης να γυρίσετε τα ρολόγια σας μια ώρα μπροστά απόψε. Γιατί από αύριο ισχύει η θερινή ώρα. Αλλιώς θα πάτε στο σημείο συνάντησης όταν εμείς θα βρισκόμαστε κιόλας στην αρχαία Κόρινθο...

Το κόστος συμμετοχής είναι μόνο 4 ευρώ για το κάθε άτομο.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 9.30 το πρωί της Κυριακής. Σημείο συνάντησης η Αγία Βαρβάρα στα Άνω Πατήσια, δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού Άνω Πατησίων, από τη μεριά της οδού Αγίας Λαύρας. Υπολογίζουμε να επιστρέψουμε το αργότερο κατά τις 8 το βράδυ.

Ο καιρός προβλέπεται αρκετά καλός για όσα σημεία επισκεφθούμε. Καθώς όμως Μάρτης είναι αυτός, και απρόβλεπτος, καλό είναι να έχουμε και μια ομπρελίτσα μαζί μας. Θα χρειαστεί επίσης μπουφάν για τον Ακροκόρινθο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3223 από Μαριορή
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα προβλέπει συνάντηση το πρωί της Κυριακής, ώρα 9.30, έξω από την Αγία Βαρβάρα Άνω Πατησίων, δίπλα ακριβώς στο σταθμό ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ του ηλεκτρικού.



Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας μία ώρα μπροστά, γιατί από αύριο έχουμε θερινή ώρα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουμε στις 10 παρά...

Μια ώρα αργότερα θα είμαστε στο μουσείο της αρχαίας Κορίνθου.



Το πούλμαν φτάνει ακριβώς απέξω και δε θα ταλαιπωρηθούμε καθόλου. Ο καιρός την ώρα που θα φτάσουμε προβλέπεται να είναι με λίγα σύννεφα, θερμοκρασία 16 βαθμοί Κελσίου και ταχύτητα ανέμου 2 μόλις μποφόρ. Καθώς όμως Μάρτης είναι αυτός, και πότε κλαίει και πότε γελάει, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια ομπρελίτσα και ας μη χρειαστεί.



Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 6 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ υπάρχει για τους άνω των 65 ετών, θα χρειαστεί όμως ταυτότητα για επιβεβαίωση της ηλικίας. Τα παιδιά ως 18 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο. Με το εισιτήριο αυτό μπορούμε να δούμε το μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο της αρχαίας Κορίνθου. Και τα δύο θεωρούνται από τα σπουδαιότερα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς η αρχαία Κόρινθος είχε την πιο πλούσια ζωή από όλες τις άλλες πόλεις της εποχής της.



Υπολογίζουμε ότι στις 12.30 θα έχουμε τελειώσει την περιήγηση και θα επιβιβαστούμε και πάλι στο πούλμαν για να ανεβούμε στον Ακροκόρινθο.



Το πούλμαν φτάνει ως το φυλάκιο και όσοι έχουν γερά πόδια και πνευμόνια μπορούν να μπούνε στο χώρο και να ακολουθήσουν το ανηφορικό μονοπάτι. Οι άλλοι θα μείνουμε εκεί τριγύρω και θα κολατσίσουμε με πίτες και ό,τι άλλο θα έχουμε μαζί μας. Απολαμβάνοντας την εξαίρετη θέα.



Η είσοδος στον Ακροκόρινθο είναι δωρεάν για όλους. Ο καιρός εκείνη την ώρα για τον Ακροκόρινθο προβλέπεται συννεφιασμένος και η θερμοκρασία στους 13 με 15 βαθμούς. Σίγουρα θα χρειαστούμε μπουφάν.

Το αργότερο ως τις 3 παρά που κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος και υπάρχει και πιθανότητα βροχής για τον Ακροκόρινθο, θέλουμε να είμαστε στο πούλμαν. Επόμενος σταθμός μας θα είναι ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής της αρχαίας Κορίνθου. Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό για όλους να φάνε. Μπορούν να επιλέξουν να περπατήσουν στο χωριουδάκι ή να πιουν τον καφέ τους.

Κατά τις 16.30 το αργότερο θα επιβιβαστούμε και πάλι στο πούλμαν με προορισμό το Λουτράκι. Για βόλτα και καφέ. Ο καιρός προβλέπεται αίθριος ή και με λίγα σύννεφα, τέλειο σκηνικό για ωραίες αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στη θάλασσα. Η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου και ο αέρας 1 μποφόρ.

Στις 18.30 θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για την επιστροφή μας στην Αθήνα και στο ίδιο σημείο της πρωινής αναχώρησης. Προβλέπεται να φτάσουμε στην Αγία Βαρβάρα το αργότερο στις 8 το βράδυ της Κυριακής. Φορτωμένοι με όμορφες αναμνήσεις από την πρώτη μετά από πολύ καιρό εκδρομή της Αδελφότητας σε αρχαιολογικό χώρο, όπως σαφώς προβλέπεται από το καταστατικό μας και την επιθυμία των ιδρυτών του σωματείου μας.

Την Αθήνα θα τη βρούμε με λίγα σύννεφα και θερμοκρασία 12 βαθμών. Δεν πειράζει... θα είναι ζεστές οι ψυχές μας από τα όσα όμορφα θα ζήσουμε!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3224 από Μαριορή
Καθώς κάποιοι φοβούνται τι καιρό θα κάνει, δημοσιεύουμε και τις προβλέψεις που αλιεύσαμε από δυο διαφορετικούς σταθμούς για τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Μόλις σήμερα, άρα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. Και που μέχρι στιγμής λένε πως δε θα συναντήσουμε βροχή. Εκτός από την ώρα αναχώρησης από την Αθήνα.



Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Αθήνα (προσέξτε την ώρα αναχώρησης και επιστροφής, 9.30 το πρωί και 8 το βράδυ)



Αρχαία Κόρινθος και αρχαιολογικό μουσείο. Υπολογίζουμε να είμαστε εκεί στις 10.30 έως 12.30.



Ακροκόρινθος. Θα είμαστε εκεί γύρω στις 13.00. Το πούλμαν ανεβαίνει ως το φυλάκιο. Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε βροχή. Αλλιώς θα απολαύσουμε τη διαδρομή μόνο με το πούλμαν και δε θα κάνουμε πεζοπορία και μέσα στο κάστρο.

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβερνάκι της περιοχής της Κορίνθου.



Κατά τις 5 υπολογίζουμε πως θα είμαστε για καφέ στο Λουτράκι. Και ο καιρός προβλέπεται αίθριος!



Διευθύνσεις προβλέψεων

www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=56

freemeteo.gr/kairos/loutraki/oriaia-prov...greek&country=greece
Last edit: 9 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Μαριορή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3225 από Μαριορή
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η αρχαία Κόρινθος κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (6500-3250 π.Χ.). Η μεγάλη όμως ακμή της αρχίζει από τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού κόσμου, πρωτοστατώντας στην ίδρυση ελληνικών αποικιών στη δυτική Μεσόγειο, όπως οι Συρακούσες. Η πόλη παραμένει ισχυρή ως τους ελληνιστικούς χρόνους, μέχρι την καταστροφή της από τον Ρωμαίο στρατηγό Λεύκιο Μόμμιο το 146 π.Χ. Δείγμα της κορινιθιακής πρωτοπορίας, ιδίως στα αρχαϊκά χρόνια, αποτελεί ο δωρικός ναός του Απόλλωνα που κατασκευάσθηκε το 540 π.Χ.

Η πόλη επανοικίζεται από τον Ιούλιο Καίσαρα το 44 π.Χ., αναπτύσσεται και πάλι και το 51-52 μ.Χ. δέχεται την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου. Το κέντρο της οργανώνεται νότια του ναού του Απόλλωνα και περιλαμβάνει καταστήματα, μικρούς ναούς, κρήνες, λουτρό και άλλα δημόσια κτήρια.

Το 267 μ.Χ., με την εισβολή των Ερούλων, αρχίζει η παρακμή της πόλης, η οποία ωστόσο επιζεί, παρά τις επανειλημμένες καταστροφές και εισβολές, μέχρι την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1822.

Περιορισμένη σε έκταση και αποτελέσματα έρευνα έγινε κατά τα έτη 1892 και 1906 από τον Α. Σκιά με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας.Συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή που συνεχίζονται έως σήμερα, άρχισαν το 1896 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών,

Συντάκτης
Σωκράτης Κουρσούμης
odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2388

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακρκορίνθου, γύρω από τον Ναό του Απόλλωνα. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, καταστήματα, στοές, λουτρά και ποικίλα άλλα μνημεία. Οι έρευνες επεκτάθηκαν ως το φρούριο του Ακροκορίνθου, σε προϊστορικούς οικισμούς στην κορινθιακή πεδιάδα στον βορρά, όπως ο λόφος του Κοράκου, το Θέατρο, το Ωδείο, το Ασκληπιείο, τα νεκροταφεία, ο Κεραμεικός, καθώς και άλλα κτήρια εκτός του κύριου αρχαιολογικού χώρου. Τα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.



Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ο Ναός του Απόλλωνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστάμενα μνημεία της Πελοποννήσου, καθώς και το πρότυπο για την ανέγερση πολλών αρχαϊκών ναών. Ανεγέρθηκε περί το 550 ? 540 π.Χ. στην θέση παλαιότερου αρχαϊκού ναού, στο πλάτωμα ενός βραχώδους λόφου από γκρίζο κορινθιακό πωρόλιθο. Διέθετε πρόδομο, σηκό και οπισθόδομο, καθώς και περίσταση από 6 x 15 μονολιθικούς κίονες δωρικού ρυθμού, κατασκευασμένους επίσης από ντόπιο πωρόλιθο. Σήμερα εκτός από την θεμελίωση του ναού, παραμένουν ιστάμενοι έξη κίονες του δυτικού πτερού και δύο κίονες του νοτίου, καθώς και η νοτιοδυτική γωνία του επιστυλίου. Ο ναός μετασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. προκειμένου να φιλοξενήσει την λατρεία του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, ο οποίος θεοποιήθηκε και ταυτίστηκε με τον θεό Απόλλωνα.



ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κόρινθο, ο Απόστολος Παύλος οδηγήθηκε ενώπιον του ανθυπάτου Γαλλίωνος, διοικητή της Κορίνθoυ, με την κατηγορία ότι κήρυττε «παράνομες δοξασίες». Ο Γαλλίων ωστόσο αρνήθηκε να τον δικάσει ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για εσωτερική υπόθεση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, ο χώρος, στον οποίο οδηγήθηκε ο Παύλος είναι το Βήμα, η μεγάλη εξέδρα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου οι αξιωματούχοι απευθύνονταν στους πολίτες. Προφανώς, λόγω της σύνδεσής του με τον Απόστολο το Βήμα μετατράπηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο σε χριστιανικό ναό.

Η μερική αναστήλωση του Βήματος της Ρωμαϊκής Αγοράς χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013» (ΕΣΠΑ) και υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 2011 - 2013, από τη ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου «Στερέωση, Συντήρηση, Αναστήλωση και Ανάδειξη Μνημείων Αρχαίας Κορίνθου».

Ο Απόστολος Παύλος στην Κόρινθο

O Απόστολος Παύλος είναι γνωστός και ως «Απόστολος των Εθνών» λόγω των μεγάλων περιοδειών του στην ανατολική Μεσόγειο για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Στο πλαίσιο αυτών επισκέφθηκε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου (Σαμοθράκη, Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα), μεταξύ των οποίων και την Κόρινθο.

Η Κόρινθος, αυτοκρατορική αποικία και πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαΐας (Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα), γνώριζε ιδιαίτερη ακμή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Απόστολος Παύλος έφθασε στην πόλη στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. και φιλοξενήθηκε στο σπίτι των Ιουδαίων Ακύλα και Πρισκίλλας. Ξεκίνησε να εργάζεται μαζί τους ως σκηνοποιός και παράλληλα κήρυττε το Ευαγγέλιο στους Εβραίους της πόλης. Εξαιτίας, όμως, της έντονης αντίδρασης μέρους της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αποφάσισε να στραφεί προς τους Εθνικούς, αρκετοί εκ των οποίων ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό. Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο παραμονής του στην Κόρινθο, έφυγε για την Έφεσο, έχοντας αφήσει πίσω του μία μεγάλη Εκκλησία, ενώ συνέχισε να διατηρεί στενές επαφές με τα μέλη της, απευθύνοντάς τους ορισμένες από τις γνωστότερες επιστολές του, τις λεγόμενες «προς Κορινθίους».

Συντάκτης
Σωκράτης Κουρσούμης
Δήμητρα - Μαρία Λάλα
odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=20964

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3226 από Μαριορή
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνονται:

Ευρήματα προϊστορικών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον λόφο Κοράκου, καθώς και τις Ζυγουριές (Προϊστορική Αίθουσα)

Ευρήματα γεωμετρικών- αρχαϊκών - κλασικών - ελληνιστικών χρόνων από την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου (Κλασική Αίθουσα - υπό επανέκθεση έως τις αρχές του 2016)

Ευρήματα ρωμαϊκών - βυζαντινών χρόνων από την ρωμαϊκή και την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή Φραγκοκρατίας. Επιπλέον υπάρχει εμβόλιμη με τις κλαπείσες αρχαιότητες που επεστράφησαν στο Μουσείο το 2001 (Ρωμαϊκή Αίθουσα)

Ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το παρακείμενο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης (Αίθουσα Ασκληπιείου)

Συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών, ελληνικών και λατινικών επιγραφών στο Αίθριο του Μουσείου, καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στην ρωμαϊκή πόλη.

Από τις αρχές του 2016 θα προστεθεί στους επισκέψιμους χώρους και η Ανατολική Αίθουσα όπου θα εκτεθούν ευρήματα από τις κορινθιακές κώμες και τα ιερά, καθώς και οι δίδυμοι Κούροι του νεκροταφείου της αρχαίας Τενέας.

Συντάκτης
Σωκράτης Κουρσούμης
odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3291

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3227 από Μαριορή
ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ

Κάστρο επί του απόκρημνου βράχου Ακροκορίνθου, που υψώνεται ΝΔ της Αρχαίας Κορίνθου. Αποτέλεσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου.

Η οχύρωση εξασφαλίζεται με σύστημα τριών περιβόλων, που χωρίζονται μεταξύ τους με τείχη, ενισχυμένα με πύργους και προμαχώνες. Τρεις επιβλητικοί πυλώνες οδηγούν στο εσωτερικό, όπου υπάρχουν ερείπια κτισμάτων όλων των εποχών. Διακρίνονται τμήματα του τείχους της κλασικής αρχαιότητας. Ανοικοδόμηση και προσθήκες νέων οχυρώσεων της βυζαντινής περιόδου, εκτεταμένα οχυρωματικά έργα της εποχής της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Επεμβάσεις κυρίως στο εσωτερικό έγιναν επί Τουρκοκρατίας.

Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ αι. στα χρόνια της τυραννίας των Κυψελιδών. Εκτεταμένα τμήματα κλασικής τοιχοποιίας ανάγονται στον 4ο π.Χ. αι. Από το 338 π.Χ. περνά στην κατοχή των Μακεδόνων, τους οποίους εξεδίωξε ο Άρατος και η πόλη έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Μετά την καταστροφή από τον Λ. Μόμμιο (146 π.Χ.), το τοίχος ανοικοδομείται με το ίδιο αρχαίο υλικό από τον Ιούλιο Καίσαρα (44 π.Χ.). Η πρώτη χριστιανική φάση που διακρίνεται στην επισκευή του κλασικού τείχους ανήκει στα χρόνια του Ιουστινιανού (6ος αι.). Ανοικοδόμηση και προσθήκες νέων οχυρών εκτελέσθηκαν στην πρωτοβυζαντινή και μεσοβυζαντινή περίοδο (7ο-12ο αι.).

Το 1210 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Φράγκους (Όθωμα de la Roche & Γολ. Βιλλεορδουίνο). Ο άρχοντας του Ναυπλίου Λέων Σγουρός αυτοκτονεί, έφιππος από τα τείχη. Στα μέσα του 13ου αι. γίνονται εκτεταμένες επισκευές των τειχών. Στις αρχές του 14ου αι. το κάστρο παραχωρείται στον πρίγκιπα Ιωάννη Gravina και μετέπειτα στον N. Acciajuoli που επισκεύασαν τις παλιές οχυρώσεις και πρόσθεσαν νέες. Το 1395 κύριος του κάστρου έγινε ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, που για οικονομικούς λόγους το πούλησε στους Ιωαννίτες, ιππότες της Ρόδου, που το κρατούν μέχρι το 1404, οπότε ο Παλαιολόγος το ξανακέρδισε. Το 1458 ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' έκαμψε την αντίσταση του βυζαντινού διοικητή Ματθαίου Ασάν και κατέλαβε τον Ακροκόρινθο, στο εσωτερικό του οποίου κτίσθηκαν τέσσερα τζαμιά.

Το 1687 οι Ενετοί κατέλαβαν το Κάστρο και εκτέλεσαν οχυρωματικά έργα που ολοκληρώθηκαν το 1711. Το 1715 ο Ακροκόρινθος παραδίδεται μετά από πολιορκία στους Τούρκους. Το 1823 η Κόρινθος απελευθερώθηκε και ο Αβδουλάχ-μπέη, παρέδωσε το κάστρο στα ελληνικά στρατεύματα.

Το κάστρο Ακροκορίνθου αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των χρόνων της ιστορίας του. Τα τείχη ακολουθούν τη φυσική γραμμή του βράχου, είναι χτισμένα σε τρεις αμυντικές σειρές και ενισχύονται με πύργους προμαχώνες, επάλξεις διάτρητες με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες. Μπροστά από την Α πύλη υπήρχε τάφρος με ξύλινη κινητή γέφυρα. Λιθόστρωτο καλντερίμι οδηγεί στις τρεις διαδοχικές πύλες. Η Α πύλη είναι τοξωτή και επιστέφεται μ' ένα τυφλό τόξο, όπου σώζεται βυζαντινή μαρμάρινη πλάκα, η δεύτερη είναι μια εντυπωσιακή πυργοειδής διώροφη κατασκευή. Στο εσωτερικό της πέτρινης κλίμακας οδηγεί σε υπόγειες θολωτές αίθουσες. Η τρίτη πύλη διακοσμείται με τυφλό πεταλόσχημο τόξο και πλαισιώνεται από δύο ισχυρούς πύργους.

Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια ναών (Αγ. Δημήτριος, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ) κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες από πλίνθους, πηγή Άνω Πειρήνης με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου -4ου π.Χ. αι.) με μεταγενέστερες διαδοχικές κατασκευές κ.ά.

Στη ΝΔ πλευρά του κάστρου ορθώνεται ο διώροφος φράγκικος πύργος-παρατηρητήριο με βαθμιδωτή βάση και ένα παράθυρο-πολεμίστρα.Ο κάτω όροφος ήταν δεξαμενή.

Στις βόρειες υπώρειες του λόφου Ακροκορίνθου, βρίσκονται τα ερείπια της Αγοράς της αρχαίας πόλης της Κορίνθου με μνημειακά κτίσματα (ιερά, κρήνες, ωδείο, θέατρο, καταστήματα, την πλακόστρωτη οδό Λεχαίου, τον επιβλητικό αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα και το Μουσείο.

Στην αρχαιότητα η Ακροκόρινθος συνδεόταν με την πόλη και το λιμάνι Λεχαίου με τα Μακρά Τείχη.

Συντάκτης
Κωνσταντίνα Σκαρμούτσου, αρχαιολόγος ΠΕ

odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=15661

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.193 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
22
Νοεμβρίου
2024
Ανατ.: 07.24
Δύση: 17.03
Σελήνη
20 ημερών
Φιλήμονος, Κικιλίας, Βαλλεριανού και Τιβουρτίου μαρτύρων
333 π.Χ.
Μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ισσό.
1354
Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν Έλληνες της Πάτρας.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com