Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #3094 από ΠΠΔ
Έχει πλέον καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο χωριό , η 6η Ιανουαρίου , η μέρα των Θεοφανείων να είναι και μέρα της Πίτας του Φιλοπρόοδου Συλλόγου. Μετά την Λειτουργία και τον Αγιασμό μαζευόμαστε οι περισσότεροι χωριανοί είτε στο Σχολείο είτε στο Κατάστημα του χωριού και γίνεται μια μικρή γιορτή εκεί. Φέτος η πίτα του έτους 2014 για πρώτη μάλλον φορά δεν αγοράστηκε , αλλά φτιάχτηκε από δυο χωριανά κορίτσια την Κατερίνα και την Τατιάνα που με περίσσιο ζήλο τα κατάφεραν μια χαρά και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό, απέσπασαν πολύ καλές κριτικές από το σύνολο των παρευρεθέντων.




Όπως πάντα προηγήθηκε μια μικρή τελετή προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου που καθόλου μα καθόλου δεν μοιάζει στον «εμπορικό Αϊ-Βασίλη» που κατακλύζει την αγορά και τα μάτια των ανθρώπων εδώ και δεκαετίες. Ξένο έθιμο όχι μόνο αυτός αλλά και το ίδιο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έφτασαν στην πατρίδα μας μάλλον μεταπολεμικά ,την δεκαετία του 1950, όπως πολύ χαρακτηριστικά περιγράφεται από ένα χωριανό , μαθητή του Δημοτικού τότε. Θέλησε λοιπόν ο δάσκαλος να φέρει το καινούριο έθιμο στο χωριό και τους είπε: - «Φέτος θα στολίσουμε Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Θα πάτε να κόψετε ένα έλατο στο βουνό, πάνω στου Βασιάνη και θα το φέρεται στο χωριό». Διάλεξε λοιπόν τρείς από τους πιο μεγάλους μαθητές , που αφού εφοδιάστηκαν με τσεκούρια ξεκίνησαν για το βουνό. Μια ώρα και βάλε ανηφορικός δρόμος, αλλά σιγά μη δυσκολεύτηκαν , παιδιά του χωριού σκληραγωγημένα εκείνη την εποχή, δώδεκα χρονών και αναλάμβαναν ευθύνες για εικοσάρηδες σημερινούς νέους. Έφτασαν λοιπόν στου Βασιάνη , στα έλατα, βλέπουν ένα , όμορφο , μεγάλο , αρχίζουν γκαπ – γκουπ με τα τσεκούρια το ρίχνουν κάτω . Πάνε να το σηκώσουν , τι να σηκώσουν από αυτό, δέντρο ολόκληρο, χλωρό, βαρύ σαν μολύβι! Το παρατάνε , βρίσκουν άλλο μικρότερο , γκαπ – γκουπ , κάτω και αυτό. Πάνε να το σηκώσουν , τα ίδια . –«Μωρέ τι μας είπε αυτός ο δάσκαλος για Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τούτα τα έλατα είναι ασήκωτα! » Το τρίτο τέλος πάντων κατάφεραν και το σήκωσαν , μετά κόπων και βασάνων πολλών αρχίσανε να το κουβαλάνε , κατηφόρα ήταν, εναλλάξ , μια ο ένας μπροστά , στο χοντρό μέρος του κορμού, μια ο άλλος , μια ο τρίτος που βαστούσε τα τσεκούρια. Έφτασαν στο χωριό πριν νυχτώσει επιτέλους! Πάνε να το βάλουν στο Σχολειό που να χορέσει! Πανύψηλο ήταν! – «Βρε τι φέρατε εκεί τους λέει ο δάσκαλος, » και αρπάζει ένα τσεκούρι και το κόβει δυο μέτρα από την κορφή! Έμειναν τα παιδιά με το στόμα ανοιχτό! – «Δέντρο μας δάσκαλε , Χριστουγεννιάτικο Δέντρο , όχι μια κλάρα από την κορφή »! Δίκιο είχαν , όταν έλεγαν δέντρο στο χωριό, εννοούσαν δέντρο , μεγάλο, ψηλό και χοντρό. Από τότε και μετά έμαθαν και στο χωριό τι ήταν αυτό το Χριστουγεννιάτικο, ο Θεός να το κάνει, «Δέντρο»!!!



Και μπήκε λοιπόν στα σπίτια μας και αυτό και ο Αϊ- Βασίλης ο ξενόφερτος από κοντά , παχουλός και ροδαλός γέροντας , με τα άσπρα γένια και με την κόκκινη φορεσιά, ούτε σχέση με τον Άγιο Βασίλειο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας όπου ήταν Ιεράρχης , και έζησε όλα και όλα 48 χρόνια , ασκητικά, μοιράζοντας όλα τα υπάρχοντά του στους πτωχούς και τους ανήμπορους. Έμεινε και η Βασιλόπιτα , που έχει άμεση σχέση με τον Άγιο, αφού πρώτος την καθιέρωσε έστω και με διαφορετική μορφή .



Μοιράστηκε λοιπόν η Βασιλόπιτα σε 45 περίπου κομμάτια και το καθιερωμένο φλουρί βρέθηκε από την Αρετή προς το τέλος μάλιστα της μοιρασιάς παρατείνοντας την αγωνία της εύρεσης. Υπήρχε και αντίστοιχο δώρο , που ήταν μια καφετιέρα , προσφορά από το Σύλλογο και μια προσφορά δύο κοτόπουλων , ορεινών παρακαλώ , από τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ, όπως ανήγγειλε η γνωστή μας κ. Ελευθερία Δημητρίου , εργαζόμενη στο πρατήριο προϊόντων της εν λόγω εταιρείας.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο εφημέριος του χωριού και διάβασε τα κυριότερα « ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 » , όπως ακολουθούν:
« Αναμφίβολα το γεγονός της χρονιάς που πέρασε και έκανε το χωριό μας διάσημο στα ΜΜΕ ήταν το πέρασμα από την περιοχή μας των Αλβανών δραπετών ΚΟΛΑ και ΚΟΥΠΑ και η διάρρηξη κατοικίας από τον δεύτερο στις 22/7. Σχεδόν όλος ο Ιούλιος ήταν μήνας συναγερμού για το χωριό.
Μοναδικό γεγονός στην 40/χρονη και πλέον ιστορία της Αγ. Παρασκευής ήταν η κλοπή των μπρούτζινων μανουαλιών, ενός παλιού χάλκινου καζανιού και της κολυμβήθρας, από διαρρήκτες Τσιγγάνους , οι οποίοι ναι μεν συνελήφθησαν στις 21/5 από την Ασφάλεια Ιωαννίνων , δεν βρέθηκαν όμως τα κλοπιμαία , που προφανώς είχαν ήδη πάρει το δρόμο της πώλησης σαν λιωμένο μέταλλο.
Στα τέλη Απρίλη είχαμε επί τέλους τη χαρά να έχουμε γρήγορο και δωρεάν «ΙΝΤΕΡΝΕΤ» στο χωριό, υπηρεσία που παρέχεται από τον ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ. Όλα πήγαν καλά μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου , όταν μια βλάβη στην κεραία εκπομπής στο βουνό Μαλούνι μας στέρησε τη σύνδεση μέχρι της 3-1 -2014.
Η χρονιά ξεκίνησε με ένα θλιβερό γεγονός, την κηδεία του ΤΕΛΗ στις 8/1 , που είχε αποβιώσει την τελευταία μέρα της προηγούμενης χρονιάς. Άλλους δύο χωριανούς αποχαιρετήσαμε στην συνέχεια τον μπάρμπα- ΝΙΚΟΛΑ ΔΙΩΧΝΟ στις 4/5 και τον ΛΑΖΑΡΟ στις 7/10 . Πάντως ο ετήσιος μέσος όρος της 15/τίας είναι 3 παρόμοια γεγονότα στο χωριό μας.
Γέννηση καμία για ένατη συνεχή χρονιά, λίγο μόνο διακόπηκε η μονοτονία με μία βάπτιση φίλων-επισκεπτών στο χωριό στα τέλη Αυγούστου στην Αγ. Παρασκευή.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ.
Πρώτη εκδήλωση της περσινής χρονιάς, σαν σήμερα η κοπή της πίτας του ΦΣΠ με συμμετοχή 48 ατόμων.
Η Αποκριάτικη βραδιά στις 17 Μαρτίου με την παραδοσιακή Τζιοραμπίνα και ανάλογο γλέντι με συμμετοχή 55 χωριανών.
Στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής ήταν σαφώς λιγότερος ο κόσμος και στο γλέντι της παραμονής και στο ημερήσιο πανηγύρι, όπου υπολογίστηκαν 350 άτομα , με λήξη στις 16:30. Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Λευτέρη Γκιώκα. Για πρώτη φορά ο χορός ήταν ελεύθερος.
Στις 17/8 έγινε η καθιερωμένη πλέον «ΒΛΑΧΩΡΙΤΙΚΗ ΒΡΑΔιΑ », με μεγάλη επιτυχία σε μια πλατεία υπερ- πλήρη και τα ντόπια μουσικά ταλέντα να επιδεικνύουν τις ικανότητες τους.
Επίσης μια εβδομάδα πριν η βραδιά με τους ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ είχε συμμετοχή πολύ και επιτυχία , οργάνωση από την Αδελφότητα.
Δύο εκδρομές έγιναν το καλοκαίρι στο ποτάμι, η πρώτη στις 28/7 και πήραν μέρος 33 χωριανοί , η δεύτερη στις 18/8 με 45 εκδρομείς.
Έγινε και μία εκδρομή με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη στις 3/8 και συμμετείχαν 40 άτομα.
ΚΑΙΡΟΣ.
Ο περσινός χειμώνας ήταν βροχερός μεν , χωρίς όμως χιόνια και παγωνιές. Είχαμε μια περίοδο ξηρασίας από τις 7/4 μέχρι της 22/5 , πράγμα μάλλον σπάνιο για την αυτήν την εποχή. Καλοκαιρινές βροχές έπεσαν στις 18-19-20 Ιουλίου και επαναλήφθηκαν στις 16/9. Δεν είχαμε καθόλου καύσωνες, μέγιστη θερμοκρασία 37 βαθμοί σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου . Μήνας με τις περισσότερες βροχές ήταν ο Νοέμβριος με 580 χιλιοστά περίπου ύψος βροχόπτωσης, όταν το συνολικό ετήσιο διαμορφώθηκε στα 2320 χιλιοστά περίπου. Ασυνήθιστα ξηρός ο Δεκέμβριος από τις 1 μέχρι τις 26 , με πρωινές παγωνιές και ηλιοφάνεια.
ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Οι πατάτες πήγαν σχετικά καλά, στα ίδια πλαίσια με την περσινή χρονιά. Κεράσια πρώιμα και όψιμα είχαμε πολλά και καλά. Καθόλου κορόμηλα και δαμάσκηνα. Από τα αχλάδια ευδοκίμησαν μόνο τα κοκκινάπιδα , οι μολυβάδες και τα χειμωνάπιδα. Μεγάλη αποτυχία υπήρξε στα καρύδια , τα οποία αρχικά φάνηκαν πολλά, όμως στη συνέχεια έγιναν βορρά των πάσης φύσεως τρωκτικών, πτηνών ( κίσσες ) και αγριόχοιρων. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη , με χαρακτηριστικά ακραία μεγέθη για γειτονικά αμπέλια , όπου αλλού είχαμε μέγιστη παραγωγή και αλλού σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από το ωίδιο. Γενικά υπολογίζονται ότι τρυγήθηκαν 7000 κιλά σταφύλια και έγινε και εισαγωγή 1200 κιλών . Οινοποίησαν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες μούστου 9 χωριανοί και τα πρώτα γευστικά τεστ δίνουν καλές εντυπώσεις.
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Οι τέσσερες κτηνοτρόφοι του χωριού βόσκησαν συνολικά 230 πρόβατα και 340 γίδια στα βοσκοτόπια του χωριού, αισθητά επηρεασμένοι και αυτοί από την καθυστέρηση των πληρωμών για τα γάλα που πώλησαν στην γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθυστερήσει που παρατηρήθηκαν μετά την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Τα κυνήγι εξελίχτηκε για μεν τα αγριογούρουνα ικανοποιητικά , αφού ξαπλώθηκαν στην πλατεία μέχρι στιγμής 25 θηράματα, με ρεκόρ μεγέθους στις 14/12 όταν θηρεύτηκε ένας κάπρος 65 κιλών καθαρού βάρους. Στις χαρακτηριστικές επιτυχίες πρέπει να αναφερθεί και αυτή του βετεράνου κυνηγού Βαγγέλη Μ. , που αν και εισήλθε στην 8η δεκαετία της ζωής του εξακολουθεί ακμαίος την κυνηγετική δραστηριότητα. Τα αγριογούρουνα δεν φαίνονται να μειώνονται παρά το εντατικό κυνήγι παντού, αντίθετα τα άλλα θηράματα μάλλον όλο και σπανίζουν.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Οι περισσότεροι κάτοικοι στο χωριό σημειώθηκαν στις 15/8 περίπου 250, αισθητά λιγότεροι από προηγούμενες χρονιές. Οι ελάχιστοι στις 19/12 που ήταν 39. Ο μέσος όρος των μονίμων είναι περίπου 50 εκ των οποίων οι 25 είναι συνταξιούχοι – μισθωτοί με συνολικό ετήσιο εισόδημα στο χωριό να υπολογίζεται στα 250000 ευρώ.
22 τα αυτοκίνητα που μόνιμα και νόμιμα κυκλοφόρησαν στο χωριό, υπάρχουν και άλλα 7 σε « ακινησία » και χωρίς πλαστές πινακίδες φυσικά.

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014
Μετά το λόγο πήρε ο Θωμάς για να μας πει τις προβλέψεις της καινούριας χρονιάς μιας και έχει εντρυφήσει πολύ στο θέμα των προβλέψεων. Χρησιμοποίησε μάλιστα και προβολέα για να γίνουν πιο κατανοητές οι προβλέψεις του από τις οποίες εντύπωση στον κόσμο προκάλεσαν κυρίως τρεις, που τις θυμάμαι καλά και θα τις παραθέσω στη συνέχεια.
Στην πρώτη προβλέπει ότι στην οικονομική κρίση, λύση για το χωριό βρέθηκε από τον Νικόλα , οποίος μετά από επίμονες ερωτήσεις των χωριανών αποκάλυψε το μυστικό οδηγώντας τους στο δάσος , κάτω από ένα μανιτάρι γιγαντιαίων διαστάσεων ικανό να δώσει πάμπολλες μερίδες φαγητού και να κάνει το χωριό πλούσιο από τη μονοπώληση του είδους!!!
Η δεύτερη πρόβλεψη έχει σχέση με τις Δημοτικές εκλογές , που έβγαλαν νικητή τον τρίτο και λιγότερο από τους άλλους δύο υπολογήσιμο υποψήφιο . Αυτός όμως είχε τάξει αν έβγαινε Δήμαρχος θα έδινε ΤΑΜΠΛΕΤ για όλο το χωριό. Όταν όμως ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του , αντί να μοιράσει σε κάθε κάτοικο του χωριού από ένα τάμπλετ, πήγε στο Μεσοχώρι και έστησε ένα τεράστιο κοινής χρήσης , για όλους!
Στην τρίτη πρόβλεψη , βλέπει τους χωριανούς να θέλουν να πουλήσουν τα χωράφια τους για να απαλλαγούν από το φόρο αγροτεμαχίων που επιβλήθηκε. Εν τούτοις οι Άγγλοι και Αμερικάνοι , Γερμανοί και Ρώσοι δείχνουν απροθυμία να δώσουν τις τιμές που ζητάμε , απευθυνθήκαμε στους Βραζιλιάνους που είναι μεγάλη χώρα, τα ίδια , αλλά όταν το ήρθαν οι Ινδοί και είδαν το χωριό αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον , άκουσαν τις τιμές που ζητάμε και δώσανε τα διπλά. Έκπληξη στο χωριό , να αυξήσουμε λέμε τις τιμές, να τα οικονομήσουμε, οι Ινδοί δεν κάνανε πίσω με τίποτα , έφτασαν να δώσουν πενταπλάσιες τιμές από τις αρχικές. Απορήσαμε όλοι και στην προσπάθειά μας να μάθουμε τι ήταν αυτό που τους τράβηξε το ενδιαφέρον και επιμένουν τόσο πολύ τις μας είπανε λέτε; Σε όλο τον κόσμο όπου και αν πήγαμε , δεν βρήκαμε άλλο μέρος σαν το δικό σας , να τιμούνε τόσο πολύ τις αγελάδες , όπου και να βρεθούμε σε δρόμους και πλατείες , αγελάδες και σβουνιές ( οι κοπριές τους ) συναντούμε!!!
Τον ρώτησε κάποιος το Θωμά αν οι προβλέψεις του επαληθεύονται και αυτός απάντησε πως αν επαληθεύονταν δεν θα ξαναέκανε προβλέψεις, αλλά εγώ νομίζω πέρσι κάπως κοντοζύγωσε όταν πρόβλεπε τελωνειακό φυλάκιο της ΑΜΚΕΠ στη Λούτσα ώστε να μη ξεφεύγει τον έλεγχο όποιος μπαίνει στο χωριό, Φυλάκιο πράγματι εγκαταστάθηκε εκεί τον Ιούλιο και μάλιστα Φυλάκιο με ένοπλους αστυνομικούς , αλλά ο δραπέτης ΚΟΥΠΑ κατάφερε και τους ξέφυγε μπήκε στο χωριό , άνοιξε ένα σπίτι και μαγείρεψε στα γρήγορα μια μακαρονάδα στη κουζίνα του!!!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.136 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
27
Δεκεμβρίου
2024
Ανατ.: 07.53
Δύση: 17.05
Σελήνη
26 ημερών
Στεφάνου Πρωτομάρτυρος, Θεοδώρου του Γραπτού, Θεοδώρου Κων/πόλεως
537
Εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
1877
Επανάσταση κατά των Τούρκων στην περιοχή Πηλίου, μετά την απόβαση σώματος από 150 άνδρες υπό τον Βούλγαρη.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com