Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Περισσότερα
2 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν #3358 από adelfotita
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ δημιουργήθηκε από adelfotita
Γυναίκες και Αδελφότητα Πολυδροσιτών 
Μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία των γυναικών στην Αδελφότητα.

Αφιερωμένη στη νέα μας Πρόεδρο, Κλεοπάτρα Σβανά, και σε όλες τις Βλαχωρίτισσες! 

Με βάση το βιβλίο των πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων φαίνεται πως η ιδρυτική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τα Χριστούγεννα του 1934. Στην Μαυρομιχάλη 54, όπου και διατηρούσε κατάστημα ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος ο οποίος και ήταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Εξελέγησαν ο Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος, ο Παύλος Μαρτίνης γεν. γραμματέας και ο Λάμπρος Μακόπουλος, ταμίας. Παρουσία γυναίκας καμία.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε για δεκαετίες. Εξάλλου οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της Αδελφότητας, το 1956. Ούτε όμως αυτό άλλαξε κάτι στην παρουσία γυναικών στη δική μας Αδελφότητα ως και και τη δεκαετία του 70!

Δεν περιλαμβάνονται ούτε καν αναφορές σε γυναίκες. Λες και ο κόσμος ήταν φτιαγμένος μόνο από άντρες. Το πρώτο γυναικείο όνομα που διαβάζουμε στο βιβλίο είναι στη σελίδα 109, 16/6/74, αλλά και αυτό αφορά στην τήρηση ενός λεπτού σιγής για την αποβιώσασα Σοφία Ράπελλα.

Βεβαίως οι γυναίκες συμμετείχαν στην Αδελφότητα και με την παρουσία τους και με την εθελοντική τους εργασία στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Απόδειξη η φωτογραφία του 1967 με τα Ραπελλάκια να βοηθούν στον χορό φορώντας και ειδικές κονκάρδες του σωματείου, στη μέση ο θρυλικός Βου - Ρου, και εκατέρωθεν δύο κοπέλες, η Διαμάντω Ράπελλα Βέλιου και η Χρυσάνθη Ράπελλα Σβανά, μητέρα της σημερινής προέδρου, της Κλεοπάτρας. 


 
Χρειάστηκε όχι μόνο να πέσει η Χούντα αλλά και να φτάσει η ώρα της "αλλαγής" που ανέβασε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και επέβαλε γενικότερες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και ειδικά στη θέση της γυναίκας, για να δούμε τα πρώτα θηλυκά ονόματα στο ΔΣ της Αδελφότητας. Και μάλιστα δύο: Η Σταμάτη Ντίνα και η Τσοδούλου Χρυσούλα (Σούλα)! στις αρχαιρεσίες της 11ης Οκτωβρίου 1981. Μάλιστα η Ντίνα μπαίνει και στο προεδρείο και αναλαμβάνει Γεν. Γραμματέας! Αξίζει να σημειωθεί πως είναι από τις λίγες φορές αυτή η περίοδος που το βιβλίο Πρακτικών αποκτά ευανάγνωστες σελίδες!

Στις επόμενες αρχαιρεσίες, του 1983, μόνο στα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ υπάρχει γυναίκα. Έστω και έτσι αποδεικνύεται πως οι γυναίκες και μέλη είναι και μάλιστα δραστήρια.

1985. Η Αδελφότητα συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Στους 29 συνολικά ψηφίσαντες διαβάζουμε τρία ονόματα γυναικών, οι δύο που αναφέρθηκαν παραπάνω και η Μητσέλου Μηλιά. Καμία όμως δεν εκλέχτηκε στα όργανα της Αδελφότητας. Και πάλι μόνο άντρες. Και στο 7μελές ΔΣ και στην 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή και στους 3 αντιπροσώπους στην Πανηπειρωτική. Ακόμη και η Εφορευτική όλοι άντρες!

13/11/88. Ευτυχώς εδώ υπάρχει και κατάλογος παρόντων οπότε βεβαιωνόμαστε για το πόσες και ποιες γυναίκες πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση και στις Αρχαιρεσίες. Από τους 46 συνολικά παρόντες, οι 5 είναι γυναίκες. Μάλιστα μία, η Μαρτίνη - Ρωμανού Αγγελική είναι υποψήφια και για το ΔΣ και ως αντιπρόσωπος στην Πανηπειρωτική.

14/5/89, συνέλευση για έγκριση νέου καταστατικού. Από τους 29 παρόντες, οι 2 είναι γυναίκες. Δυο Μαρτινάτισσες, η Ελένη και η Λεμονιά.

20/5/90, αρχαιρεσίες. Από τους 34 παρόντες οι 3 μόνο είναι γυναίκες. Δηλαδή ούτε 10%... Βαγγελιώ Ρωμανού, Βαγγελιώ Σιμιτζή και Χαρά Διώχνου. Μάλιστα η Χαρά και η Βαγγελιώ Ρωμανού εκλέγονται και στο ΔΣ! Μόνο που αυτό το ΔΣ αναγκάζεται σε 20 μέρες να κάνει νέες αρχαιρεσίες...

10/6/90, νέες αρχαιρεσίες. Παρόντες δεν ξέρουμε. Όμως στο ΔΣ εκλέγεται και πάλι γυναίκα και μάλιστα αναλαμβάνει αντιπρόεδρος! Η Ράπελλα Γλυκερία (Ρούλα). Και στην εφορευτική επιτροπή βλέπουμε και την Τσόδουλου Πωλίνα!

Ένα χρόνο μετά, στις 9/6/91, γίνεται ΓΣ χωρίς αρχαιρεσίες. Παρόντες 41. Οι γυναίκες είναι 8! Φτάνουν σχεδόν στο 20%! Ανάμεσά τους βλέπουμε και τη σημερινή μας πρόεδρο, την Κλεοπάτρα Σβανά, δεκαπεντάχρονο κοριτσάκι,  μαζί με τη μητέρα της, την Χρυσάνθη Ράπελλα - Σβανά. Αξιοσημείωτο είναι πως στη Συνέλευση αυτή για πρώτη φορά παίρνει και το λόγο και μιλά μια γυναίκα, η Αντιπρόεδρος Ράπελα Γλυκερία, και μάλιστα όχι μόνο μία φορά! (σελ. 167 - 169)

10/5/1992: Με 33 μέλη παρόντα γίνονται αρχαιρεσίες. Εκλέγονται στο ΔΣ η Ράπελλα Ρούλα και η Σταμάτη Κων/να. Δεν ξέρουμε τι θέση έλαβαν.

Στις 18/10/92 γίνεται Γενική Συνέλευση που δεν περιλαμβάνει αρχαιρεσίες έχει όμως έντονη παρουσία γυναικών στη συζήτηση που έγινε. Κι ας είναι μόλις 5 γυναίκες παρούσες στους 38 συνολικά. Αυτή τη φορά το λόγο παίρνουν εκτός από τη Ρούλα, και η Χρυσάνθη Σβανά και η Γιάννα Αναγνωστοπούλου. Και μάλιστα αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια της τελευταίας στο καυτό ζήτημα που απασχολούσε εκείνη τη συνέλευση, τη δημιουργία καφενείου στο χώρο της πλατείας, καθώς διαχωρίζει την οπτική του θέματος σε αντρική και γυναικεία:

Γιάννα Αναγνωστοπούλου: «Εγώ μιλάω εκ μέρους των γυναικών. Εσείς ενδιαφέρεστε σαν άντρες για το καφενείο, για μας όμως, τις γυναίκες, η πλατεία είναι τόπος συγκέντρωσης το καλοκαίρι.»


13/2/1994. Αρχαιρεσίες. Παρόντες 37. Οι 7 γυναίκες. Προτείνονται 15 άτομα για το ΔΣ. Οι 4 είναι γυναίκες. Εκλέγονται οι 3 και μάλιστα αναλαμβάνουν το Προεδρείο της Αδελφότητας. Αυτή κι αν είναι επανάσταση. Μπορεί να χρειάστηκαν 60 χρόνια αλλά η Αδελφότητα επιτέλους αποκτά γυναίκα πρόεδρο, την Ράπελλα Γλυκερία (Ρούλα)! Και δίπλα της Γενική Γραμματέας η Εξάρχου Ευθυμία (Έφη) και Ταμίας η Σβανά Χρυσάνθη!

3/3/1996. Αρχαιρεσίες. Παρόντες 31. Εξ αυτών οι 6 γυναίκες. Το ποσοστό μένει περίπου το ίδιο, γύρω στο 20%. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών. Αργά και βασανιστικά προχωρά πάντα αυτό το θέμα. Πάντως το προεδρείο της συνέλευσης είναι γυναικεία υπόθεση! Η Ρούλα πρόεδρος και η Βαγγελιώ Ρωμανού – Μαρτίνη γραμματέας! Στο νέο ΔΣ εκλέγονται δυο ακόμη γυναίκες, η Σβανά Χρυσάνθη για δεύτερη θητεία και η Σιμιτζή Αγγελική για πρώτη, αναλαμβάνοντας και χρέη αναπλ. Γραμματέα.

Λίγες ημέρες μετά, 17/3/1996, γίνεται μια θυελλώδης συνεδρίαση με θέμα το χτίσιμο πνευματικού κέντρου που θα λειτουργούσε ως καφενείο, πάνω από το κτίριο του παλαιού σχολείου του χωριού. 59 παρόντες. Οι 13 είναι γυναίκες! Επιτέλους σπάει το ρεκόρ και έχουμε 22% γυναικεία συμμετοχή. Μεγάλη και η συμμετοχή στο διάλογο και ιδιαιτέρως μαχητική. Μάλιστα η Εξάρχου Έφη καταθέτει και ψήφισμα στο οποίο υπογράφουν 6 νέοι συγχωριανοί, εκ των οποίων οι 4 είναι κοπέλες. Είναι αντίθετοι με το έργο, δε θέλουν να χτιστεί καφενείο πάνω από το έως πριν από λίγα χρόνια σχολείο του χωριού. Ανάμεσά τους και η νυν πρόεδρος,  Κλεοπάτρα Σβανά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Λαμπρίδη – Διώχνου Σπυριδούλας, νηπιαγωγού, και μητέρας της  υποφαινόμενης και μετέπειτα προέδρου της Αδελφότητας, Μαρίας Λαμπρίδου:

Σπυριδούλα Διώχνου – Λαμπρίδη: «Ναι, στη νέα Λαϊκή Συνέλευση. Υπέρ των νέων του χωριού και πρόταση υπέρ της θέσης του Κοινοτικού Γραφείου.»


Η έντονη αυτή παρουσία των γυναικών έπαιξε καθοριστικό ρόλο να μην περάσει η πρόταση για χτίσιμο καφενείου πάνω από τον χώρο που κάποτε μάθαμε γράμματα.

24/5/1998. Αρχαιρεσίες. Παρόντες 25. Οι 5 γυναίκες. Πρόεδρος της Γ.Σ. μία γυναίκα, η Αναγνωστοπούλου Γιάννα, που σε μετέπειτα συμβούλια υπήρξε και αντιπρόεδρος της Αδελφότητας. Στο ΔΣ εκλέγεται αυτή τη φορά η Σβανά Χρυσάνθη και αναλαμβάνει Ταμίας. Στα αναπληρωματικά μέλη βλέπουμε και τη Σιμιτζή Αγγελική.

14/5/2000. Αρχαιρεσίες. Μπαίνοντας η 3η χιλιετία μετά Χριστόν, και μετά τον Παύλο που δίδαξε πρώτος το  «ούκ ένι άρσεν ή θήλυ», η παρουσία των γυναικών στις ΓΣ της Αδελφότητας αγγίζει το 30%! Εκ των 27 παρόντων οι 8 είναι γυναίκες. Πρόεδρος της ΓΣ ο Κώστας Έξαρχος, Γραμματέας της συνέλευσης όμως ένα νέο κορίτσι, η  Κλεοπάτρα Σβανά, που 22 χρόνια μετά θα αναλάβει και  Πρόεδρος της Αδελφότητας έχοντας διατελέσει κατ’ επανάληψη και Γενική Γραμματέας του ΔΣ. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι στα νέα πρόσωπα του ΔΣ και των άλλων οργάνων της Αδελφότητας, όλοι άντρες! Ανεξήγητο!

17/11/2002. Αρχαιρεσίες. Πέφτει και η συμμετοχή στη ΓΣ, πάλι στο 22%. (8 από τους 36). Πάντως Γραμματέας της Συνέλευσης αναλαμβάνει η Σταμάτη Ντίνα. Και το καλύτερο; Στο ΔΣ εκλέγονται τρεις γυναίκες, η Σιμιτζή Αγγελική, η Σβανά Χρυσάνθη και η Μαρτίνη Βασιλική, ενώ η Σταμάτη Ντίνα εκλέχτηκε εκπρόσωπος στην Πανηπειρωτική!

19/11/2004. Αρχαιρεσίες. Και χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η συμμετοχή όμως των γυναικών δεν κατακτά νέο ρεκόρ και πέφτει στο 14%. (3 μόνο στους 21). Ευτυχώς που στο νέο ΔΣ εκλέγονται οι 2 από τις παρούσες, η Κική και η Ελένη Μαρτίνη.                     

2006; Λογικά αρχαιρεσίες έγιναν και το 2006. Δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία. Το ίδιο και για το 2008. Οπότε και περνάμε κατευθείαν στο 2010. Παρόντες 23. Οι 7 είναι γυναίκες. Το ποσοστό και πάλι στο 30%. Στο προεδρείο της ΓΣ εκτός από τον Χρ. Μαρτίνη, πρόεδρο, εκλέγονται και δύο γυναίκες, η Ράπελλα Σοφία ως γραμματέας και η Διώχνου Αρετή, μέλος.  Αρκετές από τις κυρίες παίρνουν και το λόγο ενώ η Χρυσάνθη Σβανά εκλέγεται και στο νέο ΔΣ, με αναπληρωματική τη Σοφία Ράπελλα, και η Ρωμανού Αγγελική εκπρόσωπος στην Πανηπειρωτική.

18/3/2012. Αρχαιρεσίες. 29 παρόντες, οι 10 γυναίκες! Ο 1 στους 3 είναι γένους θηλυκού. Στο ΔΣ εκλέγονται τρεις, η Αγγελική Σιμιτζή, η Αναγνωστοπούλου Γιάννα και η Αγνή Ράπελα.

1/6/2014. Αρχαιρεσίες. 26 παρόντες, οι 9 γυναίκες. Στο ΔΣ εκλέγονται 3 γυναίκες, εκ των οποίων μόνο η Δήμητρα Αναγνωστοπούλου ήταν παρούσα στη Συνέλευση. Οι άλλες δύο ειδοποιούνται από το προεδρείο της ΓΣ ότι πρέπει να αναλάβουν μέλη στο ΔΣ γιατί η Αδελφότητα κινδυνεύει να σβήσει… Η υποφαινόμενη, Λαμπρίδου Μαρία, που η συνέλευση επιμένει να αναλάβει πρόεδρος, και η Σβανά Κλεοπάτρα, που ψηφίζεται Γενική Γραμματέας. Η Δήμητρα αναλαμβάνει αναπληρώτρια Γραμματέας. Στα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ και η Σοφία Ράπελα.

5/6/2016. Από τους 26 παρόντες οι 12 είναι γυναίκες. Σχεδόν οι μισοί. Γραμματέας της ΓΣ ένα κορίτσι και μάλιστα 23 ετών, η Σωτηρία Διόχνου, που ο παππούς της, ο Θεολόγος Διώχνος, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας. Εκλέγονται 3 γυναίκες στο ΔΣ και μία αναπληρωματική. Επίσης άλλες δύο γυναίκες εκλέγονται στην Ελεγκτική Επιτροπή. Δηλαδή συνολικά 5 γυναίκες στους 16 εκλεγέντες στα διάφορα όργανα της Αδελφότητας. Εξ αυτών η Κλεοπάτρα Σβανά αναλαμβάνει αντιπρόεδρος, η Μαρία Λαμπρίδου Γεν. Γραμματέας και η Αγνή Ράπελλα αναπληρώτρια Γραμματέας.

20/5/2018. Αρχαιρεσίες. Παρόντες 21, οι 11 γυναίκες! Για πρώτη φορά οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες! Προεδρείο συνέλευσης; Φυσικά γυναικείο! Η Λαμπρίδη Σπυριδούλα πρόεδρος και η Σκανδάλη Ευτυχία γραμματέας. Παρόμοια και στο νέο ΔΣ οι γυναίκες 4 έναντι 3 αντρών. Στο προεδρείο μόνο ο ταμίας είναι άντρας. Πρόεδρος η Λαμπρίδου Μαρία, Αντιπρόεδρος η Αναγνωστοπούλου Γιάννα, Γεν. Γραμματέας η Σβανά Κλεοπάτρα, Αν. Γραμματέας η Διόχνου Σωτηρία. Μια πέμπτη γυναίκα, η Σβανά Χρυσάνθη, εκλέγεται στα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ  ενώ  εκλέγεται και στην Ελεγκτική Επιτροπή η Σιμιτσή Αγγελική!Οι γυναίκες υπερτερούν και στη ΓΣ του 2019, αν και δεν υπάρχουν αρχαιρεσίες.

2020, 28 Ιουνίου. Εν μέσω πανδημίας. Μόνο 19 οι παρόντες. Οι 8 γυναίκες. Γραμματέας ΓΣ η Σωτηρία Διόχνου. Εκλέγονται και πάλι 4 γυναίκες στο 7μελές ΔΣ. Πρόεδρος η Λαμπρίδου Μαρία, Αντιπρόεδρος η Παπαδημητρίου Μαρία, Γεν. Γραμματέας η Σβανά Κλεοπάτρα και η Αναγνωστοπούλου Γιάννα μέλος.

Στην φετινή ΓΣ, 5/6/2022, από τα 56 μέλη που πλήρωσαν συνδρομή τα τελευταία 3 χρόνια, τα 26 ήταν γυναίκες. Για να έχουμε εικόνα και των μελών που βρίσκονται εκτός Αθηνών και δεν μπορούν να παραστούν στις ΓΣ. Οι παρόντες ήταν 23 και εξ αυτών οι 9 γυναίκες. Το προεδρείο της Συνέλευσης καθαρά γυναικείο, η Ευτυχία Σκανδάλη – Διόχνου πρόεδρος και η Δήμητρα Γάτση – Αναγνωστοπούλου Γραμματέας, το ίδιο και η Εφορευτική που συμπληρώθηκε και από την Λαμπρίδη Σπυριδούλα. Εκλέχτηκαν 3 γυναίκες στο ΔΣ και μία αναπληρωματική. Πρόεδρος η Σβανά Κλεοπάτρα, Ταμίας η Λαμπρίδου Μαρία και η Παπαδημητρίου Μαρία μέλος. Η Διώχνου Χαρίκλεια αναπληρωματική. Εκλέχτηκε επίσης στην Ελεγκτική Επιτροπή η Σβανά Χρυσάνθη.

Μακρύς ο δρόμος της ισότητας και της κατάκτησης της ισότιμης θέσης των γυναικών στην Αδελφότητα. Ένας δρόμος που αντανακλά και όσα γίνονται ευρύτερα στην κοινωνία της χώρας μας. Πάντως σήμερα η συμμετοχή 50 – 50 είναι γεγονός στις περισσότερες περιπτώσεις. Με τελευταίο σκαλί που μένει να κατακτηθεί αυτό τον εκπροσώπων στην Πανηπειρωτική. Εκεί όμως φταίμε και μόνες μας, γιατί δεν πολυδείχνουμε ενδιαφέρον. Προτιμώντας θέσεις που απαιτούν δουλειά και κόπο και όχι απλώς ένα αξίωμα.  Επίλογος της ιστορικής αναδρομής η τελευταία συμπληρωμένη σελίδα του νέου βιβλίου Πρακτικών των ΓΣ. Με έντονο το άρωμα γυναίκας.   Και επιστέγασμα το νέο ρεκόρ, καθώς όχι μόνο είναι γυναίκα η νέα μας πρόεδρος αλλά και η μικρότερη σε ηλικία όλων των προκατόχων της  τα τελευταία χρόνια – παρά την πολυετή συμμετοχή της στη Αδελφότητα!

Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι νεότερη και από όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ, τακτικά και αναπληρωματικά, με εξαίρεση ένα άλλον σύμβουλο που στο πλαίσιο της ανανέωσης των προσώπων και της ανάδειξης νέων στα όργανα της Αδελφότητας, μπήκε φέτος για πρώτη φορά στο ΔΣ.

Είναι προφανές πως αν και δεν το επιδιώξαμε,  έχουμε πλέον κάνει πράξη την προφητική οδηγία ενός παλιού προέδρου της Αδελφότητας, του Χρυσόστομου Λαμπρίδη, που στο κύκνειο άσμα του είκοσι χρόνια πριν, έγραφε προς τους συγχωριανούς απανταχού της Γης:

«Η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών στην Αθήνα κινδυνεύει να διαλυθεί ύστερα από την τελευταία συνεδρίαση που έγινε και ήταν παρόντα 15 άτομα. Είναι λυπηρό ύστερα από 67 χρόνια ιστορίας της Αδελφότητας, που την είχαν ιδρύσει 12 Βλαχωρίτες και 2 πλησιοχωρίτες. Και να φανταστείτε ότι τον καιρό εκείνο δεν υπήρχαν πάνω από 25 «Βλαχωρίτες» Πολυδροσίτες στην Αθήνα, ενώ σήμερα πρέπει να είμεθα περίπου 200 οικογένειες. 

Προσπαθήστε να μεταβιβάσετε το Συμβούλιο στους νέους και στις γυναίκες, ίσως αυτοί εργαστούν καλύτερα από εμάς τους ηλικιωμένους. Αν διαλυθεί η Αδελφότητα θα χαθεί και το όνομα του χωριού.»

 
Ο Χρυσόστομος Λαμπρίδης πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος αν μάθαινε εκεί που πια βρίσκεται για τη νέα μας Πρόεδρο. Καθώς ήταν ένα από τα δύο κορίτσια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του προς τη νεολαία του Πολυδρόσου το 2005. Ένα κάλεσμα που και πάλι αφορούσε τη διάσωση της Αδελφότητας:

«Σας γράφω λίγα λόγια σ’ αυτή μου την επιστολή στέλνοντάς σας το δημοσίευμα της Αδελφότητας Κερασοχωρίου Φιλιατών, αφού την διαβάσετε θα περιμένω μια γραπτή απάντησή σας εάν συμφωνείτε να πράξετε αυτό που έπραξε η Νεολαία Κερασοχωριτών, οπότε θα σας στείλω μια άλλη επιστολή με πολλές λεπτομέρειες από την πείρα μου των 55 χρόνων που εργάστηκα ανελλιπώς για το όμορφο χωριό μας «Βλαχώρι» Πολύδροσο. Εάν δεν προλάβετε την διάλυση της Αδελφότητας να θυμάστε ότι θα φτάσετε στο σημείο να περιφέρεστε ανά τον κόσμο χωρίς ο ένας να γνωρίζει τον άλλον, το χωρίο μας θα ερημώσει και θα μείνουν μόνον οι κουκουβάγιες να λαλάνε. 

Αν όμως μιμηθείτε τους Κερασοχωρίτες τότε το πρώτο έργο σας θα είναι να οργανώσετε μια εκδήλωση στην Αθήνα γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της Αδελφότητας. Να καλέσετε να έρθουν όλοι οι Βλαχωρίτες που ζουν ανά τον κόσμο (Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, Νότια Αφρική, Γερμανία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηγομενίτσα και όπου αλλού υπάρχουν Βλαχωρίτες) να γίνει ένα αξέχαστο γλέντι, και να αναπτυχθούν δεσμοί πατριωτικοί μεταξύ μας. Αν γίνει αυτό θα αγάλλονται οι ψυχές των πρώτων Βλαχωριτών που ίδρυσαν με τόση λαχτάρα ψυχής και αγώνα αυτή την Αδελφότητα και ειδικώς ο αείμνηστος γιατρός Τάσιος Β. Αναγνωστόπουλος, διότι αυτός ήταν ο ιδρυτής. 


Κλείνω την επιστολή μου και θα περιμένω την απάντησή σας, η οποία ελπίζω και εύχομαι να είναι με ευχάριστα νέα. Δούλεψα για την ύπαρξη και συνέχιση της Αδελφότητάς μας και του χωριού μας και με πονάει πολύ η σκέψη ότι είναι δυνατόν να διαλυθεί. 
 Με πατριωτική αγάπη

Χρυσόστομος Λ. Λαμπρίδης»


Και η απάντηση της Κλεοπάτρας:

«29/1/2005
Κύριε Λαμπρίδη!
 
Η απάντησή μου είναι θετική σε οποιαδήποτε συγκέντρωση νεολαίας ή όχι Πολυδροσιτών.

Πρόθυμη είμαι επίσης να προσφέρω ό,τι μπορώ στο χωριό μου.
 
Κλεοπάτρα Σβανά»

 
Ως απερχόμενη Πρόεδρος είμαι ιδιαιτέρως περήφανη που παρέδωσα τη σκυτάλη στην Κλεοπάτρα Σβανά!  Όχι μόνο γιατί είναι γυναίκα. Ούτε επειδή επιτέλους έχουμε Πρόεδρο κάτω των –ήντα.  Αλλά και για όσα όλα πρεσβεύει αυτό το κορίτσι. Για την ως τώρα διαδρομή της στην Αδελφότητα, τη σχέση της με το χωριό και τις νεότερες γενιές των Πολυδροσιτών.
Της εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο της!

Μαρία Λαμπρίδου  
 
Συνημμένα:
Last edit: 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν by adelfotita.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.147 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
4
Οκτωβρίου
2024
Ανατ.: 07.29
Δύση: 19.04
Σελήνη
1 ημέρας
Ιεροθέου Αθηνών, Δομνίνης, Αμμούν, Πέτρου Kαπιτωλίων
1511
Επιτρέπεται στους Μανιάτες που υπηρετούν στον βενετικό στρατό να έχουν τη δική τους εκκλησία.
1908
Δολοφονείται από τους Νεότουρκους μέσα στο χωριό του ο οπλαρχηγός Παύλος Ροκοβίτης.
1916
Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το Λεσκοβίκι και ολοκληρώνουν την κατοχή της Βορείας Ηπείρου.
1919
Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό.
1944
Η ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στον Διοικητή του Ιερού Λόχου Σχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com