Πολύς ντόρος έγινε τώρα τελευταία για τις αποδείξεις και την εφορία,
γι'αυτό όσοι πληρώνετε εφορία καλό θα είναι να διαβάσετε παρακάτω ΜΠΑΣ και
γλιτώσετε κανενα φράγκο!
Υ.Γ. ΚΑΙ τα στριπτιτζαδικα περνάνε σαν έξοδα!!!
Γλιτώστε φόρο με προσωπικές αποδείξεις
* Πόσο κερδίζετε ανά κλιμάκιο φορολογητέου εισοδήματος - Οδηγίες για να μην απορρίψουν τα «πολύτιμα χαρτάκια» οι εφοριακοί - Ποιες δαπάνες δέχεται το υπουργείο Οικονομικών
Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Αδιάβαστοι» φαίνεται ότι είναι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι καταστηματάρχες όσον αφορά τις νέες διατάξεις που διέπουν το καθεστώς που ισχύει από την 1η Αυγούστου 2007 για την έκπτωση των δαπανών με αποδείξεις από το φορολογητέο εισόδημα, καθώς σε πολύ λίγες περιπτώσεις ζητούνται αποδείξεις όταν οι επιτηδευματίες δεν τις εκδίδουν, ενώ ακόμη πιο σπάνια ζητείται το σφράγισμα των αποδείξεων και η υπογραφή του επαγγελματία προκειμένου να αναγνωριστούν αυτές από την Εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ως το τέλος του τρέχοντος μηνός όλοι οι φορολογούμενοι αλλά και οι επιτηδευματίες θα έχουν εξοικειωθεί με τις νέες διατάξεις, που έχουν στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο εφετινός προϋπολογισμός. Πάντως πρώτο δεκαήμερο ουσιαστικής εφαρμογής του μέτρου της συλλογής αποδείξεων ήταν αυτό που μας πέρασε και χιλιάδες πολίτες αλλά και επιτηδευματίες φαίνεται ότι αγνοούν τις λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις έκδοσης μιας απλής απόδειξης προκειμένου να αναγνωρίζεται από την Εφορία. Ενώ οι καταναλωτές ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν για να τύχουν έκπτωσης του εισοδήματος που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο με οδηγίες για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα καταστήματα, κυρίως εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ. που αντιδρούν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πελάτες ζητούν αποδείξεις και πολύ περισσότερο όταν ζητούν ατομικές, αντί για τη συνολική που εκδίδεται συνήθως σε μία παρέα. Ζήτημα έχει προκύψει και με το θέμα της σφραγίδας στις αποδείξεις, αλλά και με τα στοιχεία του πελάτη.
Οι εκπτώσεις από το εισόδημα και κατά συνέπεια από το τελικό ποσό φόρου που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για την περιστολή της φοροδιαφυγής, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, δεν είναι αμελητέες όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει οι πολίτες να ζητούν σε κάθε περίπτωση αποδείξεις προκειμένου να τις συνυποβάλουν με τη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί το επόμενο έτος ώστε να έχουν φορολογικό όφελος.
Ωστόσο, όπως αναφέρει διευθυντικό στέλεχος φοροτεχνικού γραφείου προς «Το Βήμα», «αν το ποσοστό της έκπτωσης που προβλέπει ο νόμος αφορούσε απευθείας τον φόρο και όχι το εισόδημα, τότε το σίγουρο είναι ότι το πλήγμα στη φοροδιαφυγή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο». «Το μέτρο της έκπτωσης του 40% του ποσού που αναγράφεται στις αποδείξεις από το εισόδημα ναι μεν είναι σημαντικό» όπως υποστηρίζει ο ίδιος «αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις εργασίες που αφορούν επισκευές κατοικιών μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο ισχυρό ώστε να καταργηθεί πλήρως το αλισβερίσι μεταξύ ιδιοκτήτη ακινήτου και επαγγελματία (π.χ., ηλεκτρολόγου) για την έκδοση ή μη της πολυπόθητης απόδειξης».
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Για να αναγνωρίσει η Εφορία τις αποδείξεις που θα προσκομίσει ο φορολογούμενος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2008, θα πρέπει απαραιτήτως σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί από ταμειακή μηχανή να φέρουν στο πίσω μέρος το όνομα του πελάτη-καταναλωτή, τη σφραγίδα του πωλητή επιτηδευματία καθώς και την υπογραφή του.
Επειδή το μέτρο αυτό το γνωρίζουν μέχρι στιγμής πολύ λίγοι καταστηματάρχες, θα πρέπει οι καταναλωτές να τους ζητούν να αναγράψουν το όνομά τους στην απόδειξη και αυτοί στη συνέχεια να σφραγίσουν και να υπογράψουν την απόδειξη. Αν δεν γίνει αυτό, όσες αποδείξεις και αν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι η Εφορία δεν πρόκειται να τους αναγνωρίσει ούτε ένα ευρώ για έκπτωση. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και προβλέπει τα παραπάνω δεν αποφασίστηκε τυχαία, καθώς στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι αποδείξεις λιανικών πωλήσεων κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι προκειμένου όλοι να συμπληρώσουν το ποσό των 500 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος για να τύχουν της έκπτωσης φόρου των 75 ευρώ, όπως ίσχυε για τελευταία φορά το 2005 για μισθωτούς και συνταξιούχους.
* Ποιο το όφελος
Με βάση τις νέες διατάξεις, η έκπτωση από τον φόρο μπορεί να φθάσει κατ' ανώτατο όριο τα 3.200 ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος δηλώνει ετήσια εισοδήματα πάνω από 83.000 ευρώ και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι μισθωτός, συνταξιούχος, εισοδηματίας, αγρότης, βιοτέχνης κ.λπ. Αυτό συμβαίνει διότι η Εφορία αναγνωρίζει ως ποσοστό έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα το 40% των δαπανών με αποδείξεις, με ανώτατο ποσό τα 8.000 ευρώ (20.000 ευρώ Χ 40% =8.000 ευρώ). Το ποσό αυτό αν αφορά το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο εφαρμόζεται συντελεστής 40%, τότε το τελικό όφελος για τον φορολογούμενο είναι 3.200 ευρώ. Για μικρότερα εισοδήματα, το φορολογικό όφελος που προκύπτει είναι το γινόμενο του ποσού που θα εκπέσει από το εισόδημα με τον φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται κατά περίπτωση (π.χ. 15%, 29% ή 39% για τα εισοδήματα του 2007).
Το συνολικό ποσό των πιο πάνω δαπανών που αφαιρείται, δεν μπορεί να υπερβεί τα 8.000 ευρώ και για τους δύο συζύγους. Ο επιμερισμός του ποσού αυτού στους δύο συζύγους γίνεται ανάλογα με το φορολογούμενο (όχι απαλλασσόμενο) εισόδημα του καθενός, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις και δηλώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους. Επίσης, για να διενεργηθεί η έκπτωση των δαπανών αυτών απαιτείται: α) αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και β) το συνολικό ποσό των δαπανών να αναγραφεί στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν οι δαπάνες αυτές δηλωθούν με εκπρόθεσμη αρχική δήλωση ή με συμπληρωματική δήλωση, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση, ενώ όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν δικαιούνται την έκπτωση των πιο πάνω δαπανών.
* Οι δαπάνες επισκευής κατοικίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην έννοια του όρου «δαπάνες επισκευής και συντήρησης» περιλαμβάνονται ως δαπάνες επισκευής αυτές που γίνονται με σκοπό να επαναφέρουν κάποιο ακίνητο που έχει υποστεί βλάβη ή αλλοίωση στην αρχική του καλή κατάσταση, ενώ ως δαπάνες συντήρησης, αυτές που γίνονται με σκοπό να διατηρηθεί κάποιο ακίνητο σε καλή κατάσταση και να προληφθούν ή παρεμποδιστούν τυχόν βλάβες ή αλλοιώσεις αυτού από τη χρήση ή λειτουργία ή την πάροδο του χρόνου.
Στις δαπάνες επισκευής και συντήρησης δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες βελτίωσης οι οποίες, αντίθετα με τις πρώτες που αποβλέπουν στη διατήρηση της υφισταμένης αξίας του ακινήτου, αποβλέπουν στην επαύξηση ή επέκταση ή συμπλήρωση του περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή γενικά στην επαύξηση της αξίας του.
Στις πιο πάνω δαπάνες επισκευής και συντήρησης περιλαμβάνονται οι δαπάνες για παροχή υπηρεσιών, που γίνονται από τον ιδιοκτήτη ή από τον ενοικιαστή και ανεξάρτητα από τη χρήση της οικοδομής. Τονίζεται ότι στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορά υλικών. Επίσης στις πιο πάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται δαπάνες παροχής υπηρεσιών για την αρχική τοποθέτηση της ηλεκτρολογικής και της υδραυλικής εγκατάστασης, καθώς και για την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.
Οσον αφορά τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου, αυτές επιμερίζονται στους συνιδιοκτήτες του ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός. Ο επιμερισμός των δαπανών αυτών των κοινόχρηστων χώρων στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών γίνεται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, ο οποίος στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους εκδίδει βεβαιώσεις με βάση τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον ΚΒΣ και τα οποία συγκεντρώνει κατά την καταβολή των δαπανών.
Ανεφάρμοστο το μέτρο στη διασκέδαση
«Η απόδειξη είναι νόμιμη, δεν χρειάζεται σφραγίδα για την Εφορία». Αυτό απάντησε το προηγούμενο Σάββατο, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις, νεαρός σερβιτόρος γνωστού εστιατορίου της Σίφνου στο ζευγάρι που μόλις είχε ολοκληρώσει το γεύμα του και ζήτησε να υπάρξει σφραγίδα και υπογραφή στο πίσω μέρος της απόδειξης προκειμένου η Εφορία να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη δαπάνη και να τύχει της προβλεπόμενης επιστροφής φόρου.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο νέος θεσμός της έκπτωσης με αποδείξεις θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα ώσπου πελάτες και ιδιοκτήτες εστιατορίων να «συμφιλιωθούν» με την ιδέα ότι οι μεν πρώτοι πρέπει να ζητούν αποδείξεις και οι μεν δεύτεροι σε κάθε περίπτωση να τις εκδίδουν και ταυτόχρονα να θέτουν τη σφραγίδα τους στο πίσω μέρος αυτών για να γίνουν αποδεκτές για την έκπτωση από την Εφορία.
Ιδιοκτήτης γνωστού σουβλατζίδικου στην περιοχή της πλατείας Μοναστηρακίου δηλώνει προς «Το Βήμα» ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τηρήσει τον νόμο και να σφραγίζει τις αποδείξεις, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρεται και πάρα πολύ αν στο πίσω μέρος της απόδειξης θα αναγράφεται το όνομα του πελάτη, καθώς «δεν πρόκειται να κάνουμε τον αστυνόμο ζητώντας την ταυτότητά του».
Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαιτούν μαζί με τη σφραγίδα να αναγράφεται και το όνομα του πελάτη, ενώ δίπλα να υπάρχει υπογραφή του υπευθύνου του καταστήματος. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει το φαινόμενο που είχε γίνει θεσμός παλαιότερα, να κυκλοφορούν αποδείξεις από χέρι σε χέρι προκειμένου όλοι να τύχουν της έκπτωσης που προέβλεπε ο νόμος.
Από την άλλη, σε γνωστό μπαρ - ρέστοραν που βρίσκεται πλησίον του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, τέσσερα άτομα την περασμένη Δευτέρα, που αποτελούσαν μία παρέα, αφού είχαν πιει τα ποτά τους και είχαν γευματίσει, ζήτησαν η απόδειξη να μην εκδοθεί συνολικά αλλά διά του τέσσερα προκειμένου όλοι να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Στην αρχή ο σερβιτόρος ξαφνιάστηκε, στη συνέχεια όμως δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τους εξυπηρετήσει, σφραγίζοντας παράλληλα τις αποδείξεις. Οσο για την αναγραφή του ονόματος, ο ίδιος δήλωσε στα άτομα που απάρτιζαν την παρέα να το πράξουν οι ίδιοι όποτε θέλουν. Με λίγα λόγια δεν θεώρησε ότι είναι στην αρμοδιότητά του να «τσεκάρει» τα ονόματά τους ή τα στοιχεία που θα ανέγραφαν αυτοί στο πίσω μέρος της απόδειξης. Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Οικονομικών καθώς είναι πολύ πιθανόν σχεδόν το σύνολο των αποδείξεων που εκδίδουν τα καταστήματα να παραδίδεται στα χέρια των πελατών τους χωρίς να αναγράφεται το όνομα του καταναλωτή στο πίσω μέρος, αν αυτό δεν επιδιωχθεί από τον υπεύθυνο του καταστήματος.
Πρόβλημα με τη «διαίρεση» της απόδειξης μπορεί να υπάρξει και στην περίπτωση παρέας που βρεθεί σε μπαρ και πιει μερικά ποτά συνοδευόμενα από κάποιο σνακ, καθώς τα καταστήματα υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις με τη λήψη της παραγγελίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων οι θαμώνες του μπαρ να δηλώνουν ότι επιθυμούν ξεχωριστές αποδείξεις για κάθε άτομο.
Πάντως το σφράγισμα των αποδείξεων μπορεί να αποδειχθεί γολγοθάς και για τα σουβλατζίδικα, καθώς η φράση «δεν προλαβαίνω να σας σφραγίσω την απόδειξη, ελάτε αργότερα» είναι πολύ πιθανόν να κυριαρχήσει στα στόματα των υπαλλήλων. Υπομονή λοιπόν, διότι η έκπτωση με αποδείξεις είναι σημαντική αν αυτές που συγκεντρωθούν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή σφράγισμα, υπογραφή του επιτηδευματία και αναγραφή του ονοματεπώνυμου του πελάτη.
Ποιες δαπάνες αναγνωρίζει για έκπτωση η Εφορία
* Από δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, ανεξάρτητα από τον χώρο όπου πραγματοποιούνται (π.χ. σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρους, κτήματα κτλ.).
* Από κέντρα διασκέδασης (μπαρ, καμπαρέ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα).
* Από εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική, οινομαγειρεία ή οινεστιατόρια, καθώς και από πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα), μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ και μόνο με την προϋπόθεση ότι παρέχονται σε αυτά γεύματα με παροχή σερβιρίσματος. Προσοχή! Εξαιρούνται εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) και στα εντός ξενοδοχείων και πλοίων ευρισκόμενα εστιατόρια.
* Για διαμεσολάβηση μεσιτών για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων.
* Από ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου.
* Από σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων (καράτε, τζούντο, τάε κβον ντο κτλ.).
* Από γυμναστήρια (ενόργανης ή μη γυμναστικής), κολυμβητήρια.
* Από ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής (για αδυνάτισμα, αισθητική προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, αποτρίχωση, σάουνα, ατμόλουτρα και λοιπές υπηρεσίες καλλωπισμού).
* Από κομμωτήρια.
* Από διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.
* Για παροχή υπηρεσιών για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη - θέρμανση), καθώς και εξαερισμού χώρων.
* Για παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.ά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να γίνουν δεκτές από την Εφορία οι παραπάνω αποδείξεις, θα πρέπει να φέρουν στο πίσω μέρος τη σφραγίδα της επιχείρησης, το όνομα του πελάτη και την υπογραφή του υπευθύνου του καταστήματος.
Στις εκδιδόμενες αποδείξεις από φορολογικές ταμειακές μηχανές που δεν υπάρχει δυνατότητα αναγραφής του ονοματεπώνυμου του αγοραστή, το ονοματεπώνυμο αυτού θα αναγράφεται στο πίσω μέρος της απόδειξης και θα τίθεται η υπογραφή και η σφραγίδα του πωλητή επιτηδευματία. Διευκρινίζεται ότι στις χειρόγραφες ή μηχανογραφικά εκδιδόμενες αποδείξεις δεν απαιτείται, πέραν της αναγραφής του ονοματεπώνυμου του αγοραστή, να τίθεται επιπλέον η υπογραφή και η σφραγίδα του πωλητή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Πώς και πόσο θα μειωθεί ο φόρος
Αν μισθωτός δηλώνει ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ και ως το τέλος του τρέχοντος έτους έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 5.000 ευρώ, τότε για τον υπολογισμό του φόρου η Εφορία θα αφαιρέσει από το εισόδημα των 30.000 ευρώ το 40% της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 40% ποσοστό έκπτωσης). Κατά συνέπεια το εισόδημα που θα φορολογηθεί θα ανέλθει σε 28.000 ευρώ. Επειδή το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 29%, το τελικό φορολογικό όφελος για τον εν λόγω μισθωτό θα είναι 580 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 29%=580 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ακόμη και ίσης ή και μεγαλύτερης των εισοδημάτων του. Ωστόσο είναι προφανές ότι η Εφορία, αναγνωρίζοντας την προς έκπτωση δαπάνη, θα ζητήσει από τον φορολογούμενο να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων και συγκεκριμένα αν αυτά προέρχονται από ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών, από δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά, τραπεζικό δανεισμό κτλ. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογος στην Εφορία για το «πόθεν έσχες» και να πληρώσει πολλαπλάσιους φόρους από το όφελος της έκπτωσης.
tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&a...6&m=D04&aa=1