Γιατί πρέπει να καθαρίζονται τα κλιματιστικά.
Τα κλιματιστικά μετατρέπονται σε τόπο συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με το ίδιο σύστημα κλιματισμού στον αέρα των χωρών διαβίωσης ή εργασίας. Η υγρασία που δημιουργείται στην εσωτερική μονάδα των κλιματιστικών (υδρατμοί συμπύκνωσης) βοηθάει ακόμα περισσότερο να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια φιλικά προς το νερό. Τα απόβλητα τους παραμένουν στο εσωτερικό στοιχείο και διαχέονται στον αέρα όταν η μονάδα τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι υπεύθυνα για την άσχημη μυρωδιά του αέρα. Επίσης, ένα βακτηρίδιο, η Legionella Pneumophila είναι υπεύθυνο για μία βαριά πνευμονία γνωστή ως η 'νόσος των λεγεωνάριων' που, σε ευαίσθητα άτομα, μπορεί να καταλήξει μέχρι και τον θάνατο.
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες, ειδικά σε μονάδες που λειτουργούν για μεγάλα διαστήματα και σε χώρους που συνευρίσκονται αρκετά άτομα. Με τις πληροφορίες που θα δοθούν παρακάτω, το κόστος καθαρισμού είναι πραγματικά ελάχιστο και η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά την μισή ώρα.
Όλη την διαδικασία μπορείτε να την δείτε αναλυτικά στο video.
www.youtube.com/v/eTR9WK_JFiA
Επιγραμματικά ο τρόπος καθαρισμού είναι ο εξής:
1) Αγοράζουμε τα σωστά χημικά καθαρισμού. Χρειαζόμαστε κάποιο αντι-μυκυτιακό και αντι-βακτηριδιακό για το εσωτερικό στοιχείο και κάποιο σκληρό καθαριστικό για την εξωτερική μονάδα αν δουλεύει σε άσχημες συνθήκες σκόνης και η βρωμιά έχει πλέον επικαθήσει σε άσχημο βαθμό στις ψήκτρες. Ρωτάμε σε ειδικό μαγαζί που πουλάει χημικά για ψυκτικούς. Μπορούμε να πάρουμε κάποιο υγρό το οποίο θα διαλύσουμε και θα ψεκάσουμε με ειδικό δοχείο ή μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο σπρέι το οποίο όμως θα καθαρίσει σαφώς λιγότερες μονάδες. Υπάρχουν και κάποια χημικά που αρωματίζουν και το εσωτερικό στοιχείο ταυτόχρονα με την απολύμανση.
2) Ανοίγουμε το κάλυμμα του εσωτερικού στοιχείου και, είτε το αφήνουμε σε ανάκλιση, είτε το ξεκουμπώνουμε αν βγαίνει εύκολα.
Προσέχουμε πολύ με το κάλυμμα του κλιματιστικού, βίαιες κινήσεις μπορούν να το σπάσουν…
3) Βγάζουμε τα φίλτρα σκόνης και τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αν υπάρχουν.
4) Φτιάχνουμε την διάλυση του μίγματος και το ψεκάζουμε στο εσωτερικό στοιχείο. Ξεκινάμε με μία ποσότητα γύρω στα 200ml. Αν δεν μας φτάσει, φτιάχνουμε και άλλη δόση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό δοσομετρητή για σκόνη πλυντηρίου. Αν έχουμε αγοράσει σπρέι, το ψεκάζουμε κατευθείαν. Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης οποιουδήποτε χημικού χρησιμοποιούμε και πάντα φοράμε μάσκα.
5) Αφήνουμε το απολυμαντικό να δράσει για 10-15 λεπτά (ή όσο αναφέρεται στις οδηγίες).
6) Στον χρόνο αυτό καθαρίζουμε τα φίλτρα είτε με το ίδιο απολυμαντικό, είτε με κάποιο καθαριστικό σπιτιού γενικής χρήσης. Αν τα φίλτρα άνθρακα έχουν καταστραφεί, αγοράζουμε καινούργια. Ξεπλένουμε και το πλαστικό της εξωτερικής μονάδας αν το έχουμε βγάλει.
7) Ψεκάζουμε με νερό το εσωτερικό στοιχείο για να το ξεπλύνουμε. Τα νερά και το καθαριστικό καταλήγουν έξω από το σπίτι μέσω της σωλήνας συγκέντρωσης της υγρασίας. Καλό είναι να πλύνουμε λίγο και αυτό το σημείο έξω από το σπίτι.
8) Με την αντίστροφη σειρά, βάζουμε τα φίλτρα και κλείνουμε το καπάκι.
9)Το εξωτερικό στοιχείο το ξεπλένουμε πρώτα με νερό με πίεση από το λάστιχο. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν χρησιμοποιήσουμε πλυστικό μηχάνημα με πίεση, δεν το πλησιάζουμε πολύ κοντά γιατί θα στραβώσουμε τις λεπτές ψύκτρες του συμπιεστή!
Αν η βρωμιά είναι σημαντική και έχει επικολληθεί στις ψύκτρες, χρησιμοποιούμε το καθαριστικό υγρό ή σπρέι για εξωτερικές μονάδες και το αφήνουμε να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ευχαριστούμε τον ψυκτικό Τάσο Β. για τις πληροφορίες του τρόπου καθαρισμού
Ευχαριστούμε το κατάστημα 'ΣΟΛΔΑΤΟΣ' για τις γενικές πληροφορίες για τα χημικά.
Μηλιαράκη 17 - Κάτω Πατήσια & Σπάρτακου 6 - Καλλιθέα
Για την αντιγραφη:
www.safedriver.gr/meremetia.net/index.php?productID=92