ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (με εισήγηση και με μουσειακό υλικό)
Μπορεί αύριο, Κυριακή, 17 Μάη και ώρα 10.30 να έχουμε Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας, στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, αλλά ταυτόχρονα προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς και την προετοιμασία της ημερίδας στις 5 Ιουλίου στο Πολύδροσο. Θέμα μας το Λαογραφικό μας μουσείο αλλά και γενικότερα η ανάδειξη του χωριού μας. Ως μόνη λύση στο σταδιακό του αφανισμό. Να αναδειχθεί ως προορισμός τόσο μαθητικών διδακτικών επισκέψεων όσο και πολύ περισσότερο τουριστών. Με απώτερη επιθυμία μας να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για την παραμονή νέων παιδιών στο χωριό.
Μας ενθουσιάζει λοιπόν η θερμή ανταπόκριση που συναντάμε από φορείς και πρόσωπα το τελευταίο διάστημα. Τόσο που ξεπερνά τον αρχικό μας σχεδιασμό για μια απλή ημερίδα προς τους εκπαιδευτικούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και πλέον δίνει διαστάσεις συνεδρίου πανελλαδικής εμβέλειας με κεντρικό άξονα όχι μόνο το μουσείο μας αλλά και γενικότερα τη σχέση των μουσείων με τα σχολεία.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Πανηπειρωτική έθεσε την ημερίδα υπό την αιγίδα της, έβαλε εδώ το χεράκι του και ο Αλέξανδρος ως Πολυδροσίτης και έφορος πολιτισμού της ΠΣΕ.
Ταυτόχρονα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (στην Πλάκα της Αθήνας) και ο φορέας που το δημιούργησε, το ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού)
www.ekedisy.gr/
μας ανακοίνωσε πως δέχεται την πρόσκληση και θα είναι κοντά μας με εισήγηση της προέδρου κ. Ευαγγελίας Κανταρτζή.
Συμμετοχή μας δήλωσε και η ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς (θεατρικός όμιλος με πλούσια δράση) με τη βραβευμένη ταινία της "Η Μετανάστις" αλλά και διάθεση να βοηθήσει σε βιωματικά εργαστήρια.
Χτες βράδυ, το Ράδιο Ηγουμενίτσα και ο δημοσιογράφος επικεφαλής του κ. Βαγγέλης Αναστασίου, ανέλαβε χρέη χορηγού επικοινωνίας τόσο μέσω των δικών του μέσων όσο και σε συνεργασία με τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.
Και σήμερα ήρθε ένα ακόμη καλό νέο. Από το Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών
mouseiopaideias.org/
και τη διευθύντριά του, κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, πρόεδρο και του τμήματος ΦΠΨ του ίδιου πανεπιστημίου. Θα έρθει και εκείνη και θα κάνει εισήγηση! Φέρνοντας μαζί της και σχετικό υλικό από το μουσείο παιδείας!
Ήδη με την οργανωτική επιτροπή και την επιστημονική ομάδα της ημερίδας προσανατολιζόμαστε και σε δράσεις μετά την ημερίδα, σε αστικά κέντρα των δύο νομών (με τη βοήθεια των διευθυντών εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και των σχολικών συμβούλων Θεσπρωτίας κ. Μαρίνας Μπέση και κ. Λαμπρινής Λιάτσου) αλλά και στο ίδιο το Πολύδροσο το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα μελετάμε την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το μουσείο μας και μουσειοσκευής με τη βοήθεια της κ. Πλακίτση από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Να μη μείνουμε δηλαδή στην ημερίδα της μιας μέρας και τέλος αλλά να λάβει η διοργάνωση τα χαρακτηριστικά μόνιμης δράσης υπέρ του Λαογραφικού μας μουσείου. Κι αν δεν μπορούν οι μαθητές να φτάνουν στο μακρινό Πολύδροσο, να πηγαίνει το μουσείο στα σχολειά τους. Να καθιστά γνωστή την ιστορία του και τον πολιτισμό του καθώς και το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον, αυτό που το έχει εντάξει στο δίκτυο NATURA 2000.
Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό ακόμη και αν το σχολείο δεν μπορέσει να τους φέρει επίσκεψη στο μουσείο, θα έρθουν με τους γονείς τους ή και αργότερα που θα μεγαλώσουν θα εντάξουν το πανέμορφο Πολύδροσο στους αγαπημένους τους προορισμούς. Η Θεσπρωτία δεν είναι μόνο τα Σύβοτα. Αυτό θέλουμε να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση.
Και φυσικά μέσα από την όλη διαδικασία να προκαλέσουμε ευγενικά τους αρμοδίους να επιλύσουν χρόνια προβλήματα του Πολυδρόσου, όπως το θέμα της συγκοινωνίας, των δρόμων, το θέμα του Τσούτσουρα κλπ.
Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι συγχωριανοί θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της Αδελφότητας για την επιτυχία της ημερίδας. Με όποιον τρόπο επιθυμεί και θέλει ο καθένας. Οι εκπαιδευτικοί στην παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, οι νέοι μας με συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή (πχ στη γραμματεία, στην ομάδα φιλοξενίας που θα βοηθά τους επισκέπτες κλπ).
Ή και όποιος μπορεί οικονομικά, αν και ο σχεδιασμός μας στον τομέα αυτό είναι αρκετά λιτός. Θα προσφέρουμε καφέ και αναψυκτικά κατά την υποδοχή και παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασί κατά το διάλειμμα. Για το γεύμα, μετά τη λήξη της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν μόνοι τους τα έξοδα αν κι εφόσον επιθυμούν να γευματίσουν είτε στο Μεσοχώρι είτε σε άλλο ταβερνάκι της περιοχής. Σκοπός και εδώ είναι να μάθουν πού θα μπορούν αργότερα και με τους μαθητές τους να σταματήσουν για φαγητό, απαραίτητη παράμετρος στις μακρινές επισκέψεις των σχολείων. Έχουμε ενημερώσει σχετικά και το νέο ιδιοκτήτη του καφενείου του χωριού μας, το Γιώργο τον Παπαγιαννάκη, για να προετοιμαστεί ανάλογα. Και το ίδιο θα κάνουμε με την κ. Ιππολύτη που έχει το ταβερνάκι στη Μίχλα και τα εστιατόρια της Βροσίνας. Γιατί δε θέλουμε να προβάλουμε αποκλειστικά το Πολύδροσο αλλά ευρύτερα την περιοχή μας, πχ το μνημείο της Μίχλας, το πέτρινο γεφύρι της Βροσίνας. Έτσι θα ενισχύσουμε την επιθυμία των εκπαιδευτικών για διοργάνωση επισκέψεων στο μουσείο μας, αφού οι μαθητές τους θα έχουν την ευκαιρία να δουν και άλλα αξιοθέατα.
Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε και την υποστήριξη των φορέων των γειτονικών χωριών, και ίσως ίσως να πετύχουμε στο μέλλον την ίδρυση Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων της περιοχής μας, κάτι που θα βοηθήσει στην επιβίωση των σωματείων μας. Τα χωριά της Μουργκάνας έχουν από χρόνια Ομοσπονδία, τα χωριά του Καλαμά το ίδιο. Εμείς όχι αν και έχουν γίνει σχετικές προτάσεις στο παρελθόν. Στο όλο ζήτημα λαμβάνουμε υπόψη την κατ' επανάληψη έκφραση της επιθυμίας της Αδελφότητας Πέντε Εκκλησιών (Οσδίνας) για συνεργασία (πχ στο χορό, σε αθλητικούς αγώνες το καλοκαίρι).
Για όλους αυτούς τους λόγους η επιτυχία της ημερίδας κρίνεται σημαντική και καλούμε όλους σας να λάβετε μέρος στην προετοιμασία.
Η πρόεδρος της Αδελφότητας
Μαρία Λαμπρίδου