Σαφώς τα αγριολούλουδα δεν είναι μόνο τσουκνίδες:
Από τη Λέσβο η φωτογραφία. Τη διάλεξα γιατί θυμίζει και τις δικές μας αγαπημένες ανοιξιάτικες ματιές. Σταφύλι του κούκου δεν είναι αυτό? Ή τουλάχιστον του μοιάζει. . .
Αλλά ας μην αφήσω παραπονεμένες και τις τσουκνίδες:
www.polyphonic.gr/poiimaapiros3.htm
ΠΟΖΑΡΤΣΚΟ
Παράδοση πουλάνε στο πέρα πλάι
Στο δώθε τους τάφους πνίγουν οι τσουκνίδες.
Σπασμένοι πέτρινοι σταυροί.
Κομμένα ονόματα
από δύσκολα επώνυμα
Πέτκος, Ντότσες, Νέμτσης?
Δισύλλαβος πόνος
όλο σύμφωνα σκληρά.
Όλο γράμματα που θάφτηκαν,
για να μη γίνουν φωνές.
Βασίλης Νιτσιάκος
durabond.ca/gdouridas/logotexnia.html
Πομπή σκαλοπατιών. Προπορεύονται οι αρχές του τόπου, σαρκοφάγοι. Ακολουθούν βασιλείς, προσκυνητές της προφητείας αρχηγοί πολέμων με δώρα που στέλνει η φιλοδοξία στους μάντεις της, αιώνες κοιλαράδες βραδυκίνητοι με τις επαναλήψεις παλλακίδες τους. Φρουρά της ροής σωματοφύλακες εκατέρωθεν, σαρκοφάγοι πάλι με τις περικνημίδες τους, τσουκνίδες και ξερόχορτα. Κική Δημουλά
Πρόσθετες πληροφορίες για τις τσουκνίδες ή κνίδας των αρχαίων:
www.tyxikos.gr/00-78-2.html
Από εκεί και η παροιμία:
``αντί της ακάνθης θέλει αναβή κυπάρισσος, αντί της κνίδης θέλει αναβή μυρσίνη?? (Ησ. 56/νς/13)
Οι τσουκνίδες και το έθιμο της πιπερούγκας στη Θράκη
www.thrakiki.gr/petra.htm
όντε δεν έβρεχε στο χωριό, μαζεύντανα καμνιά δεκαπενταριά κορίτσια μέχρι δεκα πέντε χρονών, έπαιρνανα ένα ορφαωό κορίτ πε κει πε το χωριό και το άλλαζανα πε τα παλιά τα ρούχα. Το στόλζανα ύστερα λογιώ λογιώ λουλούδια και άλλα χορτάρια, λαπατσούρες, τσουκνίδες, μολόχια, παπαδίτσες, κατιτζίδες (παπαρούνες). Το αλλαγμένο το κορίτσι το έλεγανα πιπερούγκα, έντρεχανα σε γούλα τα σπίτια τη χωριού πε τόνα στ άλλο. Εκεί τραγουδούσανα βαρειά βαρειά, όχ λήγορα, και χόρευγανα.
Οι τσουκνίδες στα έθιμα του γάμου της Ιεροπηγής Καστοριάς:
www.ieropigi.vlahoi.net/index.php?option...;id=26&Itemid=53
Λα κούσκρε τσι νι κρουσκέμ
γιου λόι αμπόρου τας τζουκέμ
ντι σκέμπι νι κιντικέμ
ντι ουρτζέτζ νι ουρτζουκέμ
τώρα ντι νιχιάμε ντι ώρε
ους νι σκότς βιάστα ναφόρε
Συμπεθέρα που συμπεθεριάσαμε
που έχεις την αυλή να χορέψουμε
από τις πέτρες σκοντάψαμε
από τις τσουκνίδες (τσιμπηθήκαμε)
τώρα σε λίγη ώρα
θα μας βγάλεις τη νύφη έξω.
Το μπουρανί και τα γαμοτράγουδα από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας:
www.edu.uoc.gr/~math2172/panousis/mme/2004/press80.htm
Στον Tύρναβο και στα Aμπελάκια Θεσσαλίας, ίσως και σε άλλα μέρη, η Kαθαρή Δευτέρα είναι ημέρα αφιερωμένη στον Διόνυσο και τον Πάνα. Στην πλατεία του χωριού μαγειρεύουν σε καζάνι το «μπουρανί», σούπα με τσουκνίδες. Στην τελετή συμμετέχουν (προς το παρόν) μόνο άνδρες, που, κραδαίνοντας τεράστιους φαλλούς σκαλισμένους σε ξύλο, εκστομίζουν τολμηρές βωμολοχίες, τραγουδούν ή απαγγέλλουν άψογους αλλά «άσεμνους» δεκαπεντασύλλαβους, οι οποίοι πανελληνίως αποκαλούνται «γαμοτράγουδα». Aναφέρονται αποκλειστικά στην ερωτική πράξη και όλα λέγονται με το όνομά τους.
Οι τσουκνίδες και οι ερωτευμένοι ή πώς να διώχνουμε τον κόσμο με τσουκνίδες:
www.gatadotis.gr/?c=187&a=1568
Και για τα προσόντα της τσουκνίδας:
www.mani.org.gr/hlorida/88tsouknida/ts.htm
Η τσουκνίδα ως φάρμακο:
www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=293948
Τσουκνίδα: Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις τσουκνίδες σπουδαία φυτά από φαρμακευτική άποψη. Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συγχρόνούς του να τρώνε τις τσουκνίδες βρασμένες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ασθένειες. Και σήμερα ακόμα θα βρούμε πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν τις τσουκνίδες. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά φυτά, επειδή ο χυμός τους είναι στυπτικός και αποτελεί εξαιρετικό φάρμακο για την άμεση ανάσχεση της ρινορραγίας.
Καλές και για την αναιμία:
www.oros7.gr/remedia1.htm
Τρυφερές τσουκνίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έγχυμα για πόση, να φαγωθούν βραστές ως λαχανικό ή ανακατεμένες με χυμό λεμονιού και ασπράδι αυγού σε πουτίγκα.
Τσουκνίδες και κτηνοτροφία:
drymos1.blogdrive.com/archive/
Κτηνοτρόφοι εδώ και χιλιάδες χρόνια ,και μάλιστα ιδιαίτερα επινοητικοί ,αφού κατάφερναν να κάνουν ακόμα και τις κατσίκες που δεν είχαν ζευγαρώσει να κατεβάσουν γάλα ,τρίβοντας τους μαστούς με τσουκνίδες « λαμβάνοντες κνίδην τρίβουσι τα ούθατα βία δια το αλγεινόν είναι. . .» όπως μας πληροφορεί ο Αριστοτέλης.
Οι τσουκνίδες στον ονειροκρίτη:
www.041.gr/oneirokriths/T.htm
Τσουκνίδα
Αν δείτε στ' όνειρο σας ότι περπατάτε ανάμεσα σε τσουκνίδες χωρίς να παθαίνετε τίποτα, σημαίνει πως θ' απολαύσετε ευημερία. Αν δείτε πως οι τσουκνίδες σας τσιμπούν, σημαίνει πως θα δυσαρεστηθείτε από τον εαυτό σας και θα δυσαρεστήσετε και άλλους.
Για τη νέα γυναίκα που θα δει πως περνά ανάμεσα από τσουκνίδες, σημαίνει πως θα της γίνουν προτάσεις γάμου από διαφορετικούς ανθρώπους και η απόφαση της θα την γεμίσει άγχος.
Αν απλώς ονειρευτείτε τσουκνίδες, προβλέπονται άσχημες καταστάσεις και ανυπακοή από παιδιά ή υπηρέτες.
Και ένα σχετικό απόσπασμα από τη Συβαρίτισσα της Λιλής Ζωγράφου:
zwgrafou.bravehost.com/sivaritissa.html
Κάθε μέρα γίνεται ο άνθρωπος, κάθε καινούρια μέρα μας γκρεμίζει, μας ανοικοδομεί, μας ισοπεδώνει. . . Μόνο η βλακεία μένει αμετακίνητη, αν δεν πρόκειται για σταθερότητα σκοπιμότητας, μόνο η βλακεία κρατά τους ανθρώπους αμετάλλαγους σαν αμεταχείριστα τσουκάλια, που δε χρησιμοποιήθηκαν ούτε γι αυτό που φτιάχτηκαν, που δεν κάθισαν τον πήλινο πισινό τους στη φωτιά να εκτελέσουν τον προορισμό τους, γιατί τρέμουνε μην καούν και καμαρώνουν πως διαφύλαξαν την ακεραιότητά τους και δε βλέπουν πως ξεφλουδάνε και μαδούν όσο γερνούνε και πως φυτρώνουν τσουκνίδες στην αμεταχείριστη τρύπα τους.
Ναι, δεν είναι όλα τα αγριολούλουδα τσουκνίδες. Μα και οι τσουκνίδες έχουν τις χάρες τους. Και γίνονται και ωραία πίτα. Με τέτοιες τσουκνίδες δεν έχω πρόβλημα. Με τις άλλες όμως, καταλαβαίνετε ποιες, θα συνεχίσω να επιμένω πως πρέπει να τις απομακρύνουμε. Τρόπος υπάρχει και κανενός δε θα στερηθεί το δικαίωμα να γράφει. Κι αν θέλει και την ανωνυμία του, εύκολο είναι. Ας γράψει με ψευδώνυμο. Ε, μην το κάνουμε πια και μεσανατολικό. Πάγια τακτική είναι αυτή που προτείνω σε όλα τα φόρουμ του διαδικτύου. Μόνο σε χώρους τύπου indymedia μπορείς να γράψεις ανεξέλεγκτα αλλά κι εκεί υπάρχουν διαχειριστές που είναι 24 ώρες σε εγρήγορση.
_________________________________________
Υ.Γ. Συνταγές με τσουκνίδες, για να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα:
www.eranistis.gr/cook.htm
Φαγκρί φούρνου με χόρτα
www.biostore-aloa.blogspot.com/
Με τσουκνίδα παρασκευάζονται σούπες και πίτες. Οι τσουκνιδόπιτες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου είναι ονομαστές! Συνήθως ανακατεύεται με άλλα χορταρικά. Γενικά, μπορεί να μαγειρευτεί όπως και το σπανάκι. Ωμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσα πέστο.
Τσουκνιδόπιτα με αρωματισμένο φύλλο
Υλικά
Μισό κιλό τσουκνίδες τρυφερές, μισό κιλό σπανάκι, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, μισή κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο, μισή κούπα μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 1 κούπα φρυγανιά
Για το φύλλο:
Μισή κούπα νερό, μισή κούπα γάλα, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι θυμάρι, βασιλικό ή μαϊντανό, μισό κιλό αλεύρι
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βότανο. Κάνουμε λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέτριο ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Βράζουμε τις τσουκνίδες και το σπανάκι για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι, τις τσουκνίδες και το μάραθο και τσιγαρίζουμε να εξατμισθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά.
Με το μισό ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο και το στρώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα λαδωμένου ταψιού.
Απλώνουμε πάνω τα χόρτα και σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων, αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει, 1 ώρα περίπου (ή σε χαμηλό φούρνο για περισσότερη ώρα).
Πηγή: Τα βότανα στην κουζίνα - Μαρία και Νίκος Ψιλάκης
Η τσουκνίδα πρωταγωνίστρια στην ελληνική και τη διεθνή κουζίνα: σούπες, ντιπ, πίτσες και άλλα
ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&a...8&m=P26&aa=1
Οικολογικό βάψιμο αυγών με τσουκνίδες (ειδικά για παναθηναϊκούς)
www.cyprusgreens.org/elections2006/fedraeggs.htm
Και οι Πόντιοι τρώνε τσουκνίδες:
3lyk-polichn.thess.sch.gr/pleiades/pages/pontioi.htm
Κιντέατα Γνωστά και ως τσουκνίδες.
Γίνονται 3-4 μερίδες.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Υλικά
1 κιλό τσουκνίδες, 2 τρίτα της κούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, ένα τρίτο της κούπας λάδι, ένα τέταρτο της κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τις τσουκνίδες και καθαρίστε τες από τα σκληρά μέρη. Βράστε τες σε αλατισμένο νερό, να μαλακώσουν και στραγγίστε τες. Ρίξτε τες και πάλι μέσα κατσαρόλα, πασπαλίστε τς με το αλεύρι κι ανακατέψτε έντονα με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να λιώσουν και ν΄ αποκτήσουν υφή πουρέ. Προσθέστε το λάδι, το δυόσμο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι κι ανακατέψτε το μίγμα 10' επάνω σε μέτρια φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.
Και για τους βιβλιοφάγους:
www.protoporia.gr/protoporia/product.asp...8NCF3206M7V32RNK1LN5
Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες Συγγραφέας: Παπαθεοδώρου Έφη (Πεζογραφία)
www.estiabookstore.gr/HestiaBookStore_Bo...sp?BookCode=28207333
O ΠOΛEMOΣ TΩN OYΦPΩN KAI TΩN TZOYΦPΩN ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: TPIBIZAΣ EYΓENIOΣ
(Παιδική Λογοτεχνία, η μάχη στην κοιλάδα με τις μοβ τσουκνίδες
troiabooks.gr/item.php?ref_id=52
Αρχαίων δείπνον Συγγραφέας: Μαρία Λόη
(Γαστρονομικό: γιατί οι αρχαίοι έτρωγαν τσουκνίδες. . . )
Οι τελευταίες τσουκνίδες προσφέρονται στους σινεφίλ:
www.10percent.gr/issues/200504/16.html
Με ένα τριπλό video, με τίτλο «Μερικοί Προτιμούν Τσουκνίδες» (η γιαπωνέζικη έκφραση για το δικό μας «Περί ορέξεως? κολοκυθόπιτα»), ο δημιουργός ψηλαφεί τον ερωτισμό όπως παρουσιάζεται μέσα από τον Ιαπωνικό κινηματογράφο.
Σας χαιρετώ και σας ασπάζομαι με τη γιαπωνέζικη παροιμία:
\"Περί ορέξεως . . . τσουκνίδες!\"
__________________________________________<br><br>Η δημοσίευση επεξεργάστηκε από: Μαρία Λ, at: 22.04.07 17:32