Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΥ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
14 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 14 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #2858 από ΠΠΔ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΥ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Ο Δήμο – Τσιαμάτης , έζησε στο χωριό ως το 1960. Είχε καθώς ο ίδιος με περηφάνια λέει το καλύτερο κοπάδι γίδια εκείνα τα χρόνια και μάλιστα κατέχει την τέχνη του αιγοβοσκού άριστα . Κληρονόμησε το κοπάδι του από το Μπάρμπα του το Σταύρο , όταν εκείνος έγινε ο καταστηματάρχης του χωριού μετά την αναχώρηση του Λουκά Σουλούτα. Είχε το χειμαδιό στο πατρικό κτήμα στο « Περιβόλι » παρακάτω από τη Βρωμορίγανη, στου « Μπουνταλά » . Εκείνοι οι παλιοί τότε κάθε πενήντα μέτρα γης είχαν και χωριστό τοπωνύμιο, ώστε να αντιλαμβάνονται αμέσως που βρίσκεται ένα ζώο που είχαν χάσει και το γυρεύαν. Αν το έβλεπε κανείς έδινε τη θέση του επακριβώς, έλεγε π.χ. « .. είδα τα ξεκομμένα γίδια σου στο Μεσοτσούμπι, κόλαγαν κατά το Σφοντάνι του Φώτση , μη ρίχτ’καν και στο Προσήλιο της Χειμωνιάτας κατήδρομα….» και πήγαινε λοιπόν ο τσοπάνης και τα έβρισκε. Τώρα που έφυγε ο κόσμος από τα χωριά ξεχάστηκαν και τα τοπωνύμια , τα μπέρδεψαν κιόλας από πάνω.
– « Έτρεξα στο Νεράκι να προλάβω το γουρούνι στο καρτέρι…. » , έλεγε ένας κυνηγός, «… τι καρτέρι στο Νεράκι μωρέ χαμένε;» απορούσε ο παλιός, εκείνος εννοούσε το νερό του Αβρυστικού και τούτος το Νεράκι στο Σελιό, άντε συνεννοήσου τώρα!!!
Από του Μπουνταλά λοιπόν ο Δήμος σαλάγαγε τα γίδια του κατά το Προσήλιο της Ζαοράς , τάριχνε και στο Κουρί, βοσκή καλή σ’ αυτά τα μέρη, «κόλαγε» πολύ και τα δένδρα και τα κλάριζε τα γίδια και γύριζαν στη στάνη χορτάτα. Το καλοκαίρι τα έβγαζε στο Παλιοκόπρι ,στον Πούρνο και χαίρονταν το βουνό και τα γίδια του.
Όμως το κράτος έβγαλε νόμο και « απάντησε » τον περισσότερο τόπο για τα γίδια , απαγορεύτηκε το βόσκημα στα δάση, νόμο πολύ αυστηρό, έγινε ο Δασικός ο φόβος και ο τρόμος για τους δύστυχους χωριάτες. Παραφύλαγε και μόλις άκουγε το χτύπημα του τσεκουριού φανερώνονταν μπροστά σαν ίσκιωμα. Ακόμα και την κασάρα έπαιρνε από τις γυναίκες που πήγαιναν για ζαλίκι, την έπαιρνε για τεκμήριο στο δικαστήριο που θα ακολουθούσε. Είδε κι απόειδε ο Δήμος και τόσοι ακόμα χωριανοί , πουλήσανε τα κοπάδια τους και να εργάτες στην Αθήνα οι άντρες, παραδουλεύτρες στα σπίτια οι γυναίκες.

Χρόνια δύσκολα με ανέχεια και νοσταλγία. Στα όνειρά τους κοπάδια ονειρεύονταν, βελάσματα και κουδούνια αντηχούσαν στα αυτιά τους. Και ο Δήμος με τα χρόνια έκανε φαμελιά και προκοπή , μα απ’ το μυαλό του η παλιά ζωή στιγμή δεν έφευγε. – «Άμα πάρω σύνταξη θα πάω στο χωριό και θα πάρω γίδια….» έλεγε και διαλαλούσε παντού. Ήταν το μεράκι του η μεγάλη του επιθυμία. Το 1980 έφτιαξε σπίτι καλό στο χωριό, ξόδεψε λεφτά για δυό διαμερίσματα και πάρα πάνω και πότε - πότε στα κλεφτά έρχονταν . Σ΄αφήνει ο φούρνος να ξεφύγεις; ‘Ηρθε όμως και αυτή η ώρα, νάρχεται τα καλοκαίρια στο χωριό και να κάθεται 2-3 μήνες, πήρε και την κλίτσα του και κάθε μέρα να βγαίνει στον Πλάτανο στου Μπέλλου. Κάνει τη διαδρομή με τα πόδια και αγναντεύει κάτω εκεί που σεργιάναγε παιδί με το κοπάδι του , αγναντεύει και του καίγεται η καρδιά. Αχ έρμα χρόνια πως περνάτε!!!
Φέτος ήρθε πριν το Πάσχα και έμεινε ως τον Αϊ-Δημήτρη και κάθε μέρα στον Πλάτανο. Μια μέρα λοιπόν του Οκτώβρη πήρε το Θύμιο τον μικρό και βγήκαν στο Σούλι . Επίσκεψη τάχατες στους παπούδες το Θύμιου. Είναι ο παπου- Γάκης εκεί σχεδόν ογδόντα χρονών ,όπου βαστάει ένα κοπάδι γίδια , καμιά εξηνταριά, μαζί βέβαια με την κυρά του. Όμως ολομόναχοι χειμώνα – καλοκαίρι , που έχουν 6 κόρες και ένα γυιό όλα παντρεμένα και φευγάτα…Και αυτοί μονάχοι τους να σαλαγάνε στις κορφές τις Βριζάχας τα γίδια τους, εκεί στα βράχια του Σουλιού, στις σβάρνες και στα έλατα και στα κρυστάλλινα νερά των πηγών του Κέδρου. Κάθησαν λοιπόν το μεσημέρι στον ίσκιο της συκιάς και σαν στα αστεία και σαν στα σοβαρά . Λέει ο Δήμος:
-Μου πουλάς 20 γίδια Γιώργο ;
-Όποτε θέλεις εσύ.
-Τώρα θέλω εγώ!
-Πάρτα τώρα!
Βγάζει ο Δήμος ένα μάτσο χρήματα, - πόσο , - τόσο, τα μετράει δίνουν τα χέρια , έκλεισε η συμφωνία .
Χθές έφτασαν τα γίδια κιόλας στο χωριό, τα έριξε στο κοπάδι του Αντρέα και έτσι ο Δήμος είδε το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, απόχτησε και πάλι γίδια μετά από 50 χρόνια!!!
Last edit: 14 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.110 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
4
Δεκεμβρίου
2024
Ανατ.: 07.37
Δύση: 16.59
Σελήνη
3 ημερών
Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος, Ιωάννου Δαμασκηνού, Σεραφείμ Φαναρίου
1373
Οι Γενουάτες καταλαμβάνουν τη Λευκωσία.
1897
Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από τον ατυχή πόλεμο του 1897.
1950
Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αναλαμβάνει τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com