Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

Στου μπάρμπα -Νικόλα τα εννιάμερα

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
14 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #2865 από ΠΠΔ
Στου μπάρμπα -Νικόλα τα εννιάμερα δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Σαν σήμερα , ακριβώς πριν μια βδομάδα προπέμψαμε τον μπαρμπα-Νικόλα για το αιώνιο ταξίδι του. Τετάρτη βράδυ , 3 Νοέμβρη 2010, έκλεισε τα μάτια του και αναπαύθηκε από την τόσο περιπετειώδη ζωή του. Βάδιζε τα 91 του χρόνια. Ήταν ο 6ος απόγονος του γενάρχη των Μαρτιναίων Τάση – Μαρτίνη , που εγκαταστάθηκε στο Βλαχώρι γύρω στο 1780. Μετά τον Τάση ακολουθούν κατά σειρά ο Χρήστος, Δημήτριος ( Μητσι-Χήτος), Χρήστος ( Τσερβάρης ), Γρηγόριος και Νικόλαος. Πρωτόκος γυιος του Γρηγόρη και της Πανάγιως, γεννήθηκε το 1920 τον Γενάρη. Ακολούθησαν άλλα 4 αδέρφια του. Από αυτά οι δύο , χάθηκαν το 1948. Ο Βάιος από σφαίρες των ανταρτών του Σπύρο – Κόκκορη στην προσπάθεια του να αποδράσει όταν αυτοί με τη βία τον απήγαγαν, 22 χρονών τότε. Έπεσε νεκρός στο λάκκο στο Ποντίκι , εκεί ένα εικόνισμα θυμίζει το γεγονός. Ο Βασίλης που ήταν μαζί του τα κατάφερε , όμως το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς πάτησε μια νάρκη στο Βιντερείκο και πέθανε από την αιμορραγία. Ο Χρήστος πέθανε πριν ένα χρόνο, έμεινε τώρα πια μόνον ο μικρότερος , ο Βαγγέλης 74 ετών σήμερα. Ο Νικόλας παντρεύτηκε στη διάρκεια της κατοχής την Μηλιά του Γιώργο – Αναγνωστόπουλου ( Γιωρ-Φώτου ) και απέκτησαν τρία παιδιά , το Γιώργο , τον Γρηγόρη και τη Λεμονιά. Όμως το 1957 πέθανε η Μηλιά , μετά από μακρά αρρώστια. Έτρεξε στους γιατρούς ο μπαρμπα – Νικόλας σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς, με τρία μικρά παιδιά, και δίχως μέσα, με όλη την οικονομική δυσχέρεια, που είχαν βέβαια και οι περισσότεροι χωριανοί, δεν έγινε όμως τίποτα. Ο Γιώργος και ο Γρηγόρης μπήκαν στο μεροκάματο από 12 χρονών, φύγαν για την Αθήνα, η Λεμονιά όμως ήταν μωρό. Έτσι το 1960 ο Νικόλας παντρεύτηκε την Κωνστάντω Μάντζιου από τη Ραβενή που του μεγάλωσε τη Λεμονιά και μαζί απέκτησαν το Δονάτο. Δουλειά νύχτα σε νύχτα ο μπαρμπα Νικόλας . Δεν ήξερε τι θα πει κούραση. Ζώα, χωράφια , μεροκάματο. Σήμα κατατεθέν η τεράστια τσεκούρα του. Κασμάς, φτυάρι και βαριά είχαν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια του. Ολιγαρκής, υπομενετικός και χαμογελαστός, βοηθούσε πάντοτε στη ανάγκη τους πάντες. Χρόνια ολόκληρα δούλευε στον Πλακωτιώτη Νικολα-Γάκη , κουβαλούσε κάρβουνα από το Κουρί στη Λούτσα με τα μουλάρια, αργότερα με τον μαστρο – Γιάννη ( Τσόδουλο ) σε διάφορα έργα του Λαμπρίδη. Μαζί φτιάξανε και το σπίτι στο Αμπελάκι, αφού αγόρασε το οικόπεδο του Κώστα – Σιώζου από τον γυιό τον Λάκη τον Μαραγκό. Τόπος βραχώδης , ανάποδος , τον έφαγε με τη βαριά ο μπαρμπα – Νικόλας, έσπασε μαντένια, έχτισε μαντριά , στέρνες, πεζούλια. Όμως το 1999 βρέθηκε στην τροχιά ενός αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και έπαθε βαρύ κάταγμα στο πόδι του. Ταλαιπωρήθηκε πολύ , όμως τα κατάφερε και πάλι σηκώθηκε. Πήρε και λίγα μανάρια πρόβατα και με το γάιδαρό του πάλι στα ξύλα, στο αμπέλι, στους κήπους. Με τα πόδια από το Αμπελάκι κάθε Κυριακή πρωί- πρωί στην εκκλησία. Όποτε τον συναντούσες «Δόξα τω Θεώ» έλεγε. Ως τελευταία ,τον Αύγουστο. Τώρα ήρθε η ώρα της ξεκούρασης , λίγο παρακάτω απ’ το σπίτι του εκεί αναπαύετα και αγναντεύει πανήδρομα τον τόπο του, που με τόσο ιδρώτα πότισε.



( Χρήστος και Νικόλας, Σεπτέμβριος 2008)
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Alexandros
  • Το Άβαταρ του/της Alexandros
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
14 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #2866 από Alexandros
Απαντήθηκε από Alexandros στο θέμα Απ: Στου μπάρμπα -Νικόλα τα εννιάμερα
Αιωνία του η μνήμη. Ένα από τα πιο καλοσυνάτα πρόσωπα του χωριού στα άλλοτε παιδικά μου μάτια. Χαμόγελο σύψυχο, μεταδοτικό. Αργότερα, πόσο χαιρόμουν όταν τον αντάμωνα στο έμπα του χωριού... Οι τελευταίες εμβληματικές μορφές του χωριού μας φεύγουν ανεπίστρεπτα, τα ανθρώπινα τοπία το τόπου μας ερημώνουν διαρκώς, σε κάθε τέτοια "αναχώρηση" πενθούμε όλοι μας. "Φεύγουν" αλλά θα είναι πάντα εδώ. Στο νου και την καρδιά όσων αξιωθήκαμε να τους γνωρίσουμε. Στα πρόσωπα των απογόνων που κράτησαν ακέραιο ρο χαμόγελο των αλησμόνητων προγόνων τους...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/09/2024 - 22:37

Η κηδεία του συγχωριανού μας Τάκη Διώχνου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η ακολουθία στον ναό εντός του νεκροταφείου.

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
4
Δεκεμβρίου
2024
Ανατ.: 07.37
Δύση: 16.59
Σελήνη
3 ημερών
Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος, Ιωάννου Δαμασκηνού, Σεραφείμ Φαναρίου
1373
Οι Γενουάτες καταλαμβάνουν τη Λευκωσία.
1897
Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από τον ατυχή πόλεμο του 1897.
1950
Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αναλαμβάνει τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com