Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Τετάρτη 5 Οκτώβρη 1988.
Μιλώντας βέβαια κανείς για Καλαμά, δεν πρέπει να ξεχνά κι αυτές τις εικόνες. Κι ας πάνε πάνω από 20 χρόνια. Από τον ξεσηκωμό του θεσπρωτικού λαού για τον Καλαμά.
Οι φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο του Σαγιαδινού Μιχάλη Πασιάκου για τον Καλαμά:
labastia.blogspot.com/2008/12/blog-post_566.html
kalamas.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html
kalamas.blogspot.com/2008/12/1988.html
Παρόμοιες είναι και οι εικόνες που διαδραματίζονται αυτόν τον καιρό εκεί κάτω στην Πέρδικα. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια; Τι κι αν τώρα ο αγώνας δίνεται για να μην περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το τουριστικότερο μέρος του νομού μας; Ο απλός κόσμος της Θεσπρωτίας ξέρει να αγωνίζεται για να σώσει το περιβάλλον αυτού του τόπου.
perdika-thesprotias.blogspot.com/2011/04/blog-post_8098.html
Ακόμη και πέφτοντας στην παγωμένη θάλασσα. Όπως το φετινό Πάσχα που οι Περδικιώτες ανάγκασαν την εξέδρα να αποχωρήσει...
Κι όμοιοι αγώνες έγιναν για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα, για τη χωματερή στο Καρβουνάρι. Παραθέτω απόσπασμα από άρθρο του Ριζοσπάστη, Κυριακή 7 Απρίλη 2002:
www2.rizospastis.gr/story.do?id=1212552&publDate=
Η λαϊκή κατακραυγή που εκφράστηκε απέναντι στα σχέδια της εταιρίας «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ», για εγκατάσταση μονάδας στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, αναχαίτισε τον κίνδυνο καταστροφής της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα, που θα είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής.
Και για το Καρβουνάρι
www.nthesprotias.com/opinion.php?offset=9&back=true
Οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Καρβουναρίου στο δήμο Παραμυθιάς που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Αριζα - που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον - φέρνουν στο προσκήνιο ξανά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κυβέρνηση και περιφέρεια, ενώ υπάρχει πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς και το Τοπικό Συμβούλιο για δημιουργία ΧΥΤΑ σε άλλη θέση (Φλάμουρο) σε απόσταση από οικισμούς και άλλες δραστηριότητες, αποφεύγουν να τοποθετηθούν και απαντούν με αυταρχισμό και καταστολή όταν διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.
Μικρός ο νομός μας και με τεράστια προβλήματα σε πολλούς τομείς. Όμως, και είναι περίεργο, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος υπάρχει μια στάση των Θεσπρωτών που διδάσκει και αποτελεί πρότυπο. Κι απ' άκρη σ' άκρη του νομού. Ένα ακόμη παράδειγμα θα αναφέρω από τη δράση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας, αλλά και από τους διάφορους συλλόγους - ίστας που φύτρωσαν το τελευταίο διάστημα σαν μανιτάρια. Με κορυφαίους τους Συβοτίστας. Που έχουν βάλει στόχο να μην αφήσουν σκουπίδι για σκουπίδι στα Σύβοτα.
Από την άλλη μεριά βεβαίως έχουμε και διάφορους κρατικούς φορείς. Όπως και τον φορέα διαχείρισης του Καλαμά. Ας ακούσουμε όμως τι είπε πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος του φορέα:
www.paramythia-online.gr/paramythia/oico...-06-06-19-22-33.html
Ο Θεόδωρος Κομνηνός, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα- Καλαμά, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, αφαιρέθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι Φορείς στη χώρας και σίγουρα αυτοί της Ηπείρου, όπως είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι Φορείς αυτοί δεν είναι ενταγμένοι στον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν κυρίως με πόρους από κοινοτικά προγράμματα, κάτι που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργίας τους, αφού αυτά δεν πολλές φορές δεν είναι συνεχόμενα.
Ένα ακόμα πρόβλημα, που έθιξε ο κ. Κομνηνός, είναι αυτό του προσωπικού, το οποίο δεν είναι μόνιμο και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο επιστημονικά όσο και διοικητικά.
«Αγκάθι», αποτελεί ακόμα και το γεγονός ότι ελάχιστοι Φορείς Διαχείρισης είναι ιδρυμένοι με Προεδρικά Διατάγματα, αφού οι περισσότεροι λειτουργούν ύστερα από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κάτι που τους κάνει ευάλωτους σε τυχόν καταγγελίες.«Είναι λυπηρό να γιορτάζουμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος και οι Φορείς να μη λειτουργούν σωστά. Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα να γιορτάσω. Αν δεν ασχοληθεί σοβαρά το ΥΠΕΚΑ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα», είπε ο κ Κομνηνός.
kanalakiprevezas.blogspot.com/2011/06/blog-post_7373.html
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης των Στενών και Εκβολών Ποταμών Καλαμά και Αχέροντα Θεόδωρος Κομνηνός έθεσε και αυτός με τη σειρά του τα πρόβλημα με τη στέγαση. «Έχω 16 άτομα προσωπικό που στοιβάζονται σε δύο δωματιάκια. Θα πρέπει να τους δίνω άδεια για να μπαίνουν εκ περιτροπής. Πέντε φύλακες έχουν ένα αμάξι, ενώ οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε κρατικό φορέα.
Δεν είμαστε ούτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση ούτε σύλλογος» είπε. Τα βασικά προβλήματα της προστατευόμενης περιοχής είναι η ρύπανση του Καλαμά και οι καταπατήσεις. Εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες συμπεριφέρονται, έδωσε ένα παράδειγμα: «Στις περιοχές των στενών του Καλαμά και του Αχέροντα υπάρχουν φόλες αρπακτικών πουλιών. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Τι να προστατέψουμε […]. Εγώ δεν έχω τίποτα να γιορτάσω. Το μόνο που συμβαίνει είναι κάποιοι να καταστρέφουν συνέχεια τα πάντα». Σε αυτό το σημείο ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την ενίσχυση των φορέων διαχείρισης. «Αν το υπουργείο δεν κάνει κάτι για τις προστατευόμενες περιοχές, τότε δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα για την υπόλοιπη Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με δυο διαφορετικές αντιλήψεις. Η μία πιστεύει ότι οι άνωθεν ευθύνονται για τις καταστροφές του περιβάλλοντος και η άλλη πυροβολεί τις τοπικές κοινωνίες και ζητά την παρέμβαση του κράτους. Υπό ποια μορφή άραγε;
Ιδού γιατί η αίθουσα των ΤΕΙ έμεινε άδεια. Γιατί παρευρέθησαν μόνο οι ομιλητές και οι αρχές του τόπου. Και ειρήσθω εν παρόδω. Λόγω επαγγέλματος τα έχω επισκεφθεί κατ' επανάληψη τα ΤΕΙ. Άλλοτε για να δώσω κάποιες εξετάσεις, άλλοτε για ημερίδες επαγγελματικές. Σε μία απ' τις επισκέψεις μου μου έκανε εντύπωση και φωτογράφισα το εξής γκράφιτι:
Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του αμφιθεάτρου που γίνονται οι ημερίδες. Φωνάζοντας τη διαμαρτυρία της και στην προχθεσινή διημερίδα. Και την αλήθεια που ο μεγάλος παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός την αποτύπωσε ως εξής:
Δεν πρέπει να περιμένομεν μοιρολατρικώς την θεραπείαν εκ των άνω, ούτε από τους φορείς της επιστημονικής γνώσεως, ούτε από τους διοικητικούς προϊσταμένους, ούτε από τους κυβερνώντας. Εκ των κάτω το φως. Τούτο ισχύει δια πάσαν κοινωνικήν μεταρρύθμισιν και πρόοδον».
Δημήτρης Γληνός,, Εκλεκτές Σελίδες, 1925.
Εκ των κάτω το φως. Σε κάθε κοινωνική μεταρρύθμιση, σε κάθε πρόοδο.
Και σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.