Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 5 Μήνες πριν #1903 από ΠΠΔ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Καταγάλανο ουρανό, και λαμπρότατο ήλιο μαρτυράει το σημερινό πρωινό. Είναι 19 του Νοέμβρη και νοιώθει κανείς το προχωρημένο Φθινόπωρο σε όλο του το μεγαλείο . Εικόνες μαγευτικές σαν βρίσκεσαι στο αμύθητης αξίας θησαυροφυλάκιο της φύσης. Το χρυσό γύρω σου άφθονο, να το απολαμβάνει ο καθένας , και όχι σε υπόγειες κρύπτες. Και όπως το λούζει ο ήλιος , σε αντίθεση με το βαθυπράσινο των αειθαλών, χορτασμένο από την πολυήμερη βροχόπτωση που ως χθες βράδυ αδιάκοπα έπεφτε, λαμπιρίζει καράτια πολλά.
Στάθηκα για λίγο στο Πλάϊ το Μέγα, ( προσοχή όχι Μέγα Πλάϊ ) να αγναντέψω τον ζωντανό Βλαχωρίτικο πίνακα που τόσο τέλεια συνταίριαξε ο Δημιουργός. Μια απέραντη λίμνη πλημμύρισε Σελιό και Ζαγορά και χάραξε ακτογραμμή από το Λάκκο ? Τσόγκα ως το Γουμενοστάλο, από Ραβενή οριζόντια στα μισά του Μαλουνιώτικου και κόβει το Κουρί στη μέση αδειάζοντας ασταμάτητα από το Φραγκοπήδημα ως το Μπογάζι αμέτρητα κυβικά πυκνής ολόλευκης ομίχλης που διαλύεται πριν ακόμα φτάσει στη Μπολιάνα. Όλα τα είδη δρυός της περιοχής ντύθηκαν τη χρυσή τους περιβολή. Γρανίτσες, τσέρα, μερόδρυα, κρυπούνια και βελανιδιές ολοκίτρινα. Που και πού φραξιά , φτελιάδες και σφοντάνια ξεχωρίζουν σε κόκκινες αποχρώσεις.
Αντίθετα αριάδες , πουρνάρια και ζηλιενιές κρατάνε το σκούρο πράσινο, πιο έντονο φαντάζει σήμερα. Τα βράχια γκρίζα μα λουσμένα πολύ , στάζουν σαν τεράστια σφουγγάρια, ο Τσούτσουρας, οι Αλεπότρυπες , ο Τσιέμκας, οι Γραβούλες και η Σφήνα στου Φωτεινού. Τα ξέφωτα δείχνουν ανοιχτό πράσινο από το μπόλικο χορτάρι που φύτρωσε στην εποχή του φέτος. Ένα κοπάδι πουλιών ασήμωσε προς τα Κεφάλια, φάσες αναγνώρισε το έμπειρο μάτι του βετεράνου κυνηγού. Βουίζουν οι λάκκοι από το τρεχούμενο νερό, Γιακείμη, Λακόπουλος , Μέγα ? Λάκκος και η Δάφνες κοντά στον Πετούση , ποτάμι που αφρίζει μέσα από στις χαλικαριές , σχηματίζοντας πολυάρυθμα ρυάκια γάργαρου νερού , υπερχείλιση της γιγάντιας υπόγειας δεξαμενής που κρύβει ο όγκος της Μίχλας.
Μαγεύομαι εξερευνώντας ώσπου ο βρυχηθμός μιας υπέρβαρης νταλίκας με Ιρανικές πινακίδες με επανέφερε στα τετριμμένα και συνέχισα για Παραμυθιά?..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Α.Λ.
  • Το Άβαταρ του/της Α.Λ. Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 5 Μήνες πριν #1904 από Α.Λ.
Απαντήθηκε από Α.Λ. στο θέμα Απ:ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
ΠΠΔ, μερικά από τα κείμενά σου στο forum -όπως τούτο εδώ- είναι από τις πιο ουσιαστικές και όμορφες ανταποκρίσεις από το χωριό μας. Κομίζουν αισθήσεις αγαπημένες και ανεξίτηλες που άλλοτε αναπολούμε και άλλοτε ονειρευόμαστε. Γράφε συχνότερα! Έχοντας στο νου να συντροφεύεις με τα κείμενά σου όλους όσοι δεν μπορούν να σταθούν όσο συχνά θα ήθελαν στο Πλάι το Μέγα και να θωρήσουν την αιθέρια χορογραφία της αντάρας, το χορό βουνών και πουλιών στο γενέθλιο τόπο μας. Ίσως έτσι για κάποιους το κάλεσμα της συχνής ή και της μόνιμης επιστροφής να αναδειχθεί πιο δυνατό από το εκκωφαντικό τραγούδι των σειρήνων στη βοή των πόλεων.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Αρετή
  • Το Άβαταρ του/της Αρετή Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
16 Χρόνια 5 Μήνες πριν #1905 από Αρετή
Απαντήθηκε από Αρετή στο θέμα Απ:ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
ΠΠΔ,
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Αλέξανδρο...γράφε συχνότερα!!!Παλιότερα μας έδινες πιο συχνές ανταποκρίσεις και μας είχες καλομάθει.Είσαι τόσο απίστευτα περιγραφικός που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο χωριό.Συνέχισε να μας καλομαθαίνεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #3030 από ΠΠΔ
Απαντήθηκε από ΠΠΔ στο θέμα Απ:ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
" Φυλλομετρώντας" τις παλιές σελίδες του ηλεκτρονικού μας ημερολογίου, έφθασα στο φθινόπωρο του 2007, πέντε χρόνια πριν. Πόσα άλλαξαν από τότε , ΄' σε προσωπικό σε συλλογικό και κοινωνικό ευρύτερα επίπεδο! Ο χρόνος κυλά σαν αέναο ποτάμι και μεις μαζί ταξιδευτές. Τότε ανταμώναμε πιο συχνά και πιο πολλοί εδώ στον ιστότοπό μας.'Ηταν ακόμα ο ενθουσιασμός του ξεκινήματος, ήταν άλλα τα ερεθίσματα, ήρθαν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκυρίες διάφορες και δυσκολίες άλλες, μεγαλώσαμε κιόλας ... Αν και λιγόστεψαν , υπάρχουν όμως ακόμα κάποιοι που επισκέπτονται συχνά το www. polydroso.gr και μέσω αυτού πετάγονται νοερά μέχρι το χωριό μας.
Το χωριό μας που μόλις το τελευταίο Σαββατοκύριακο , ήδη μέσα Οκτώβρη, ένοιωσε την αλλαγή εποχής και μετά από ένα μακρύ , εξαντλητικό και άνυδρο καλοκαίρι χόρτασε τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια. Βροχή πολλή , ραγδαία , ασταμάτητη. Με αστραπές που σε κάνουν να λαχταράς και μπουμπουναριές που τρίζει ο τόπος. Πλημμύρα οι δρόμοι, ποτάμια οι λάκκοι, λίμνες οι αυλές. Να μη μπορείς να κάνεις βήμα και η ομπρέλλα να καταντάει άχρηστη. Οι στέγες των σπιτιών τέτοιες μέρες φανερώνουν τις κατασκευαστικές τους ατέλειες και αλαφιασμένοι οι νοικοκυραίοι τρέχουν να βρουν τους μαστόρους . Βαριά τα σύννεφα , σμίγουν με την πυκνή ομίχλη στις μικρής διάρκειας ξελαμπές και τροφοδοτείται ο κύκλος της βροχής ξανά και ξανά όσο να χορτάσει η γης νερό.
Νερό πολύ , που αιώνες τώρα με την φυσική του δύναμη της διάβρωσης διαμόρφωσε το εξαιρετικό και πολύμορφο ανάγλυφο του χωριού. Νερό που σχημάτισε ρέματα , μικρά και μεγαλύτερα και όλα μαζί να καταλήγουν στο Μέγα Λάκκο , που ξεκινώντας από τα Μέγα Πλάι ορίζει και ξεχωρίζει το γρανιτένιο βουνό της Μίχλας από τα δυτικά , σε μια διαδρομή ιδιαίτερα δύσβατη, πολύμορφη και πολύβουη σε τέτοιες δυνατές βροχές. Τότε αξίζει να περπατήσει κανείς το μονοπάτι προς το Τζουρλόγγο . Να νοιώσει αυτή τη δύναμη το νερού περνώντας το γιοφύρι του " Γιακείμι" και να σταθεί στα " Σεντούκια " αγνάντια προς το χωριό.



Ομορφιά ανείπωτη με λόγια, απερίγραπτη. Μόνον όποιος έχει βρεθεί τέτοιες μέρες και έζησε τις στιγμές μπορεί να την αισθανθεί. Αυτό το μονοπάτι πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να βρεθούμε δυο - τρεις χωριανοί να το " υιοθετήσουμε " , να το προσέχουμε και να το συντηρούμε , να το διατηρούμε καθαρό και επισκέψιμο , δεν θέλει πολλά , μια - δυο μέρες δουλειά το χρόνο. Μάλιστα όχι μόνο ως το Τζουρλόγγο αλλά και ως το βράχο του Τσέμκα που έχει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Καλαμά και ως το τέρμα του στο Παρκειό, από όπου μπορείς να δεις το Φραγκοπήδημα . Μονοπάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο , ακόμα και για ηλικιωμένους κατάλληλο. Με διαδρομή μέσα από το παρθένο δάσος , το Κουρί, θα προσέλκυε και επισκέπτες στο χωριό. Για να οραματιστούμε και ένα τοξωτό γεφύρι στο Μέγα - Λάκκο , φέρνουμε το Ζαγόρι 100 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Ιόνιο. Με το αξιόλογο Μουσείο μας και την αναπαλαιωμένη Εκκλησιά μας, γιατί όχι ; Προτείνω λοιπόν μια Φθινοπωρινή εκδρομή για άσκηση , για απόλαυση και καμιά νέα ιδέα, εκεί προς τα τέλη Νοέμβρη. Τι λέτε, είναι κανείς:
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.139 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.38
Δύση: 20.14
Πανσέληνος
Ελισάβετ οσίας, Σάββα του στρατηλάτου
1821
Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας αλλά ηττώνται.
1827
Μάχη στον Ανάλατο και καταστροφή των Ελληνικών δυνάμεων.
1897
Ήττα του Ελληνικού Στρατού στα Φάρσαλα και κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1914
Ανακωχή των δυνάμεων της Αυτονόμου Ηπείρου και της Αλβανίας.
1941
Αρχίζει η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή του προς Κρήτη και Αίγυπτο.
1944
Μαρτυρικός θάνατος 318 κάτοικων της Κοινότητας Πύργων Κοζάνης από τα γερμανικά στρατεύματα.
1956
Πυρκαγιές σε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία από Τούρκους.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com