Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΤΙ ΑΠΟΚΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ!!!

  • ΠΠΔ
  • Το Άβαταρ του/της ΠΠΔ Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
13 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 13 Χρόνια 1 Μήνας πριν #2888 από ΠΠΔ
ΤΙ ΑΠΟΚΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ!!! δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Από την Πέμπτη άρχισαν να έρχονται οι ταξιδιώτες της απόκριας στο χωριό. Τα μάτια όλων ήταν στις τηλεοράσεις : Τι καιρό θα κάνει; Κάτι λέγαν για βροχή. Θα μας αφήσει να ανάψει η Τζόρα- Μπίνα; Ο Τάση-Γιάννης ανήσυχος πολύ. Ως πρόεδρος του Συλλόγου το πήρε πολύ ζεστά. Προετοιμασίες μπόλικες. Προσκλήσεις πολλές. Χρόνια είχε να κάνει απόκριες στο χωριό και αναπολεί τα παλιά. Ως την Παρασκευή το βράδυ ήρθαν καμιά 20/ριά ταξιδιώτες . Ξημέρωσε όμως το Σάββατο με βαριά συννεφιά. 11 η ώρα η συμφωνία για τα ξύλα. Από τις 10 άρχισε βροχή . Αλλά ο αρχηγός της αποστολής των ξύλων δεν δειλιάζει. Και να σε μια ξελαμπή του καιρού δίνει το σύνθημα και βουρ στο λόγγο. Στο άψε σβήσε γιόμισαν δυο αγροτικά από ξεράκια και άλλα δυό από πουρνάρες και νάτα στιβαγμένα στην αυλή του σχολείου.


Ο αρχηγός μέσα στο mazda, ο παππάς, ο παππούς Αντώνης, ο Βασίλη - Μάκος , ο Θύμιος , ο Θοδωρής και ο Χρηστάκης. Ο Λουκάς φωτογράφιζε.

Ηρθε η Κυριακή και η βροχή καλά κρατεί. Απλώσαμε και μια τέντα στην αυλή και παρακαλάγαμε λίγο να κρατήσει. Και μάλον τα παρακάλια πιάσαν τόπο και πράγματι το βραδάκι σταμάτησε η πολλή βροχή. Σε μια ώρα έγινε η τζόρα - μπίνα θεόρατη:



Ρίξε ξύλα ο Δονάτος, ρίξε ο Παπαγιαννάκης, ρίξε ο Σπυρο - Καρούμπης , έφτασαν οι σπίθες στα ουράνια. Συνάμα άρχισαν να έρχονται και οι πίτες , διάφορες ντόπιες συνταγές , νόστιμες λαχταριστές. Ελιές της Πλακωτής προσφορά από τον Κίτσιο - Πέτση, κρασί και τσίπουρο από τα Αμπέλια Πολυδρόσου, άναψε τα κάρβουνα και ο Αντρέας και έψηνε σουβλάκια , προσφορά του Σωτήρη και ενός μαγαζιού από τη Μενίνα, και ο μάγειρας ( Κώστα Μήτσης ) στην πόρτα με την μεγάλη κουτάλα έβραζε τη φασολάδα , προσφορά και αυτά,του Θόδωρου Μάκου - Αμπέλια, κατά πως μας τάλεγε ο πρόεδρος του ΦΣΠ. Ως τις 9 μαζεύτηκαν σχεδόν 80 άτομα και το γλέντι άναψε για τα καλά.




Στο χορό όλο το χορευτικό , μεταμφιεσμένοι όλοι, μικροί μεγάλοι και η δασκάλα η Ντίνα μαζί τους στο πρόγραμμα- παράσταση με επίκαιρους χορούς και άλλους ακόμα.
Ήταν και ο Θωμάς ντυμένος φουστανελλάς , λεβέντης με το ταλαγάνι στις πλάτες δεν χαμπάριαζε βροχή , μόνο στο χορό τόβγαλε. Το πάει το τσάμικο στον αέρα, σπίθες έβγαζαν τα τσαρούχια με τις φούντες!!!




Ήταν μωρέ και ένας ντελή-παππάς ψιλός, λιανός , Αρχιμαντρίτης, στο χορό και αυτός, αντροπή μεγάλη, με το πατραχίλι στο λαιμό, ρίνονταν με τα παιδιά , μας έκανε ρεζίλι!!!





Ηταν εκεί για το γάμο . Νύφη και γαμπρός και ψίκι μεγάλο. Τόσο χορός τρανός έγινε , αλλά μας λαχτάρισε στο τέλος η νύφη . Λιποθύμησε η μαύρη και τι τράβηξε ο γιατρός να τη συνεφέρει!




Σηκώθηκε η νύφη, πήρε πάνω της και ρίχτηκε στο χορό μαζί με όλα τα παλληκάρια που τη συνόδευαν . Παλληκάρια ναι , Βλαχωρίτικα λιοντάρια που μας έδειξαν κι όλας πως το τρίβουν το πιπέρι " του διαβόλου οι καλογέροι ". Νάτα ...με τη μύτη τους τρίβουν και το ψιλοκοσκινίζουν....




Τότε παρουσιάστηκε και ένας κακορίζικος γανωτζής , πέρα από το Μπαμπούρι ,στραβομούτσουνος και όλο γάνες με το τσουβάλι γιομάτα παλιομπακίρια, έστρωσε την πυροστιά και βάλθηκε να μας γανώσει τα αγγιά. " Γανωτζή γαλανωμάτη..." τον παίναγε ο Κιτσάκης με το τραγούδι του και δώστου αυτός "τον κώλο γύρα" να πειράζει τσούπρες και βάβες!!! Σαν αληθινός καλαντζής ήτανε. Τον έκανε ο Τάσος πολύ παραστατικά.




Έπεσε πολύ γέλιο και χειροκρότημα πολύ , ώσπου ήρθε η ώρα του χάψαρη. Μεγάλη αγωνία στην εξέδρα . Πρώτα αγωνίσθηκαν τα παιδιά με εξαιρετικές επιδόσεις . Πολλά πιάσαν αυγά, η Αρετή, η Ματούλα, ο Νικολάκης , η Θεοδώρα και η Κατερίνα. Μεγάλο πείσμα είχε και η Δανάη του γιατρού του Θόδωρου Φώτση , στο τέλος τα κατάφερε έστω και με λίγη βοήθεια από τον συντονιστή.




Αλλά όπως πάντα το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού τράβηξε η μονομαχία Θωμά - Νικόλα. Η Αδρεναλίνη στο φουλ, δεν κουνιόταν φύλλο , ανάσα δεν πέρναμε . Χάπ ! ο Θωμάς πάει να του τσακίσει το δόντι το αυγό και όσο να συνέλθει από το τράκο, ΧΑΠ και ο Νικόλας , άφαντο το αυγό!!! Τόσο αστραπιαία ήταν η κίνηση που πέντε φωτογραφικές μηχανές και κάμερες δεν μπόρεσαν να απαθανατίσουν το στιγμιότυπο. Ο Θωμάς παραδέχτηκε το ταλέντο του μεγάλου και Παγκόσμιας κλάσης πρωταθλητή , ενώ αυτός μετριόφρων πάντοτε, απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων.
Συνέχισε το γλέντι και ο χορός ως αργά τα μεσάνυχτα, τελειώσαν και τα ξύλα ενώ η θράκα βουνό , από τα πυρωμένα κάρβουνα ανίκησε το συνεχές ψιλόβροχο και ως το πρωί ένας σωρός στάχτες μόνο είχε μείνει.
Αλλά η φασολάδα ήταν μπόλικη, έφτασε για όλους το βράδυ , έγινε και διανομή την Καθαρο-Δευτέρα το μεσημέρι, σχεδόν σε όλο το χωριό , έμεινε να φαν και οι κότες!!!
Και του χρόνου χωριανοί!!! Πιο πολλοί και πιο οργανωμένοι.
Καλή Σαρακοστή σε όλους , σε όλα τα μήκη και τα πλάτη!!!
Last edit: 13 Χρόνια 1 Μήνας πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.306 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Σάββατο
20
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.44
Δύση: 20.10
Σελήνη
11 ημερών
Σάββατο του Ακαθίστου, Θεοδώρου Τριχινά, Αθανασίου και Ιωάσαφ
1453
Ο πλοίαρχος Φλαντανέλλας εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1821
Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη.
1941
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού.
1943
Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com