Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Περισσότερα
8 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 11 Μήνες πριν #3237 από ΠΠΔ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ δημιουργήθηκε από ΠΠΔ
Άμα συλλογιέμαι ότι είμαι 56 χρονώ, αποράω με τε μένα ! Μωρέ όταν ήμασταν παιδιά μας φαίνονταν οι 30/ρηδες πολύ μεγάλοι και οι 50/ρηδες ωσάν γερόντοι , ντιπ χαμένα ήμασταν ή μπας και γεράσαμε και δεν το κατάλαβαμε; Κάτι από τα δυο συμβαίνει κι αν με ρώταγες ως τα προχτές θάλεγα το πρώτο , μα τώρα δειλά – δειλά κλείνω προς το δεύτερο, γεράζουμε μου φαίνεται και δεν το κατάλαβαμε! Εγώ που δεν με τρόμαζαν τα βάρη ποτέ, που σήκωνα το τσιμέντα για πλάκα , σκαρφάλωνα δέντρα και γύριζα κούτσουρα – κορμούς θεόρατους , έμεινα από τη μέση και θυμήθηκα τους παλιούς που σαν γυρίζανε σπίτι κάθε βράδυ μου ζητάγανε να τους «πατήσω»: « ….άει βλαστάρι μου πάτα με ψίχα, με πέθανε η μέση μου…» Και τους πάταγα εγώ και βογγούσανε άμα πετύχαινε τον πόνο η πατούσα μου. « ….μωρέ τι πάτημα κάνει ετούτο το παιδί, αγάλιασα» , έλεγαν οι μαύροι, κατάκοποι και κρυωμένοι από τον κάματο της ημέρας. « ….-Χώμα να πιάνεις , μάλαμα να γένεται!». Άλλη θεραπεία από το πάτημα δεν είχανε , βάζανε και κάνα έμπλαστρο πολύ συχνά. « …θα ρίξω μια κόλα …», γιατί πιο παλιά τα έμπλαστρα τα φτιάχνανε μόνοι τους με αλεύρι , σινάπι τριμμένο και ασπράδι αυγού, όλα μαζί ανακατεμένα σε μια κόλλα χαρτί και την κολλούσανε σαν τα γνωστά μας έμπλαστρα , που τότε τα πωλούσαν κατά κόρον τα δυο μαγαζιά του χωριού , ενώ τώρα σχεδόν τα ξεχάσαμε , αφού δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται στα φαρμακεία , παρατήσαμε όλοι μας σχεδόν την αξίνα και το φτιάρι, το τσεκούρι και το ζαλίκι, και ότι άλλο εργαλείο ήταν σε ημερήσια διάταξη τότε και ταλαιπωρούσαν τα κορμιά τους οι έρμοι οι παλιοί . Ήτανε και άλλη μια μέθοδος που μου τη θύμισε η 91/χρονη θειά –Νικόλαινα , ζωή νάχει, καθώς την επισκέφτηκα μόλις χτες για τις Πασχαλιάτικες ευχές.





Μετά από πολλές κουβέντες «…..με πονάει η μέση μωρέ θεία μου » της είπα και όσο να αποσώσω μου απάντησε αμέσως : « …θάχες κόψει κριάσι…» μου είπε, «…..έλα να σε μετρήσω τώρ’ για ». Τότε μου ήρθε στο μυαλό μου αυτός ο όρος που ακούγονταν στα σπίτια πολύ συχνά τότε « μην έκοψες κρέας;» , υπονοώντας προφανώς τη θλάση κάποιου μυ , λόγω υπερκόπωσης. Τέντωσα κι εγώ λοιπόν το χέρι μου και άρχισε η θειά να μετράει τρία «φουρκειά» πάνω στον βραχίονά μου, ένα φουρκί είναι το μήκος του ανοίγματος από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι τον δείκτη , κάτι λιγότερη από την σπιθαμή. Εκεί που έφτασε το μέτρημα σημάδεψα εγώ με τον δείκτη του άλλου μου χεριού και επανέλαβε το μέτρημα σταυρώνοντας βεβαίως το χέρι και ψιθυρίζοντας τα θεραπευτικά λόγια που είχε μάθει από τον πρώτο της ξάδερφο τον Νικόλα-Μπότση τον Μυλωνά από την Λεπτοκαρυά. Τα λόγια αυτά όμως δεν μαρτυριούνται επ’ ουδενί γιατί χάνουν την θεραπευτική τους δύναμη, έτσι κι εγώ δεν επέμεινα να τα ακούσω προτίμησα τη δύναμη της παραδοσιακής θεραπευτκής και ανέβαλλα για λίγο την επίσκεψή μου στο γιατρό!
Συνημμένα:
Last edit: 8 Χρόνια 11 Μήνες πριν by ΠΠΔ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.349 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Παρασκευή
19
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.46
Δύση: 20.09
Σελήνη
10 ημερών
Ακάθιστος Ύμνος, Παφνουτίου ιερομάρτυρος
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com