Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Το Πολύδροσο είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα όρια των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές του ποταμού Καλαμά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δικαιολογεί απόλυτα το σημερινό όνομά του μιας και οι άφθονες πηγές του αλλά και τα δέντρα που το περιβάλλουν, του χαρίζουν τη δροσιά κάθε εποχή του χρόνου.

Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα είναι 42 χλμ και από τα Ιωάννινα 50 χλμ. Από την Αθήνα η διαδρομή μέσω Ιωαννίνων είναι 500 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 330.

Μια μέρα - Μια εικόνα

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 2016
View Image Download
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣ...
View Image Download

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

  • π. Δημήτρης
  • Το Άβαταρ του/της π. Δημήτρης Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17 Χρόνια 3 Μήνες πριν #38 από π. Δημήτρης
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ δημιουργήθηκε από π. Δημήτρης
23 Δεκέμβρη 2006. Ζύγωσαν Χριστούγεννα. Οι 4-5 παλιές νοικοκυρές που απόμειναν στο χωριό,στήσανε τις μαυρόπλακες παραστιά, βάλαν λιανόξυλα στο τζάκι, ανακάταψαν το κουρκούτι και απο βραδύς αρχίσαν να φτειάχνουν τις \"τηγανίτες στην πλάκα\" αυτές που στα χαρτιά τις λένε \" Τα σπάργανα του Χριστού\". Ξημέρωσε η παραμονή και πέντε παιδόπουλα αρχίσανε τα κάλαντα, από τα Αμπέλια ως τη Γούργαρη. Ο δρόμος πολύς, τα ανοιχτά σπίτια λίγα. Κουράστηκαν ως το απόγεμα, μα γύρισαν ευχαριστημένα, 85 ευρώ το καθένα!!!
Άρχισαν νάρχονται και άλλοι χωριανοί από την Αθήνα, και από αλλού , και από τη Γερμανία ένας και ξένοι φιλοξενούμενοι ακόμα. Ως τα Φώτα 56 συνολικά. Ανήμερα Χριστούγεννα στίς έξι το πρωί παππάς \"βάρεσε την καμπάνα\" και το χωριό άρχισε να ξυπνάει. Το έλατο δίπλα στην εκκλησιά φωτισμένο, στη ρίζα του μια φάτνη από φτέρες και μέσα η παράσταση της Γέννησης. Τρείς ψαλτάδες μέσα και ο παππάς αντάμα αρχίσαν με τη δεύτερη καμπάνα \" Χριστός γεννάται δοξάσατε....\" Ήρθαν οι χωριανοί, ως την τρίτη καμπάνα, οι περισσότεροι, χαρούμενοι, γελαστοί, γιορτινοί. Άναψαν κεριά, σιγοψάλαν, κοινωνήσανε , πήραν αντίδωρο και στάρι από το ένα \" Ύψωμα\" του Χρήστου που γιόρταζε. Έτσι όπως παλιά , όπως μάθαμε και μας αρέσει και ακόμα το κρατάμε. Έξω παγωνιά και τσιάφνη, -3 το θερμόμετρο, μα οι καρδιές ζεστές. Στις 11 βγήκε ένας λαμπερός ήλιος και στις 4 κιόλας βασίλεψε. Έτσι ήταν οι περισσότερε μέρες.
Ο Σωτήρης στις δόξες του. Τσίπουρα, κρασιά, μεζέδες, και το τζάκι του μαγαζιού σωστό καμίνι. Εκεί καρτερέσαμε και τον καινούριο χρόνο, καμιά τριανταριά μικροί , μεγάλοι, εκεί ήρθε και ένας ψιλόλιγνος Αηβασίλης και μοίρασε δώρα στα παιδιά, πήγε και σε σπίτια μάλιστα. Εσείς χαρτοπαίζατε; Αμ δέ!!! Εμείς ούτε που τα μαλάξαμε εκείνο το βράδυ.
Είχαμε και γιορτή ένα βράδυ στο σχολείο. Την οργάνωσαν τα 16 παιδιά που ήταν στο χωριό. Τραγουδήσανε, παίξαν στο αρμόνιο, κάμαν και ένα θεατράκι και μετά το λόγο στο κλαρίνο!!! Ζωντανή μουσική από τα αδερφοξάδερφα Σκάρπου, μια ερασιτεχνική νεανική ορχήστρα από την Πάργα που ακόμα είναι στα πρώτα της βήματα. Χορέψαμε σχεδόν όλοι. Είχε και ένα λαχείο, με τρία δωράκια για το χαρτζιλίκι των μουσικών. Μας πήραν τα μεσάνυχτα.
Την επόμενη της Πρωτοχρονιάς ο καιρός άλλαξε. Αέρας Νοτιάς, βροχή όλη μέρα και την επόμενη το γύρισε στο χιόνι. Το απόγεμα τόστρωσε για τα καλά. όμως δεν κράτησε πολύ. Το βράδυ σταμάτησε.Από τα κορφινά σπίτια της Ασφάκας και πάνω άσπρισε και το άλλο πρωί το πάγωσε . Πέρασαν τα Φώτα και ακόμα στα ανήλια έχει χιόνι.
Το Δωδεκάημερο τελειώνει. Στις 5 Γενάρη Βγήκε ο παππάς με το Σταυρό και γύρισε το Χωριό. \" Εν Ιορδάνη....\" . Την άλλη μέρα τα Φώτα, τ' ΑηΓιαννιού....και ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.111 δευτερόλεπτα

Πες Το

adelfotita - 24/10/2023 - 11:34

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

adelfotita - 20/10/2023 - 15:39

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Γιαννούλα Διώχνου (το γένος Μάκου). Ζούσε στον Καναδά κι εκεί θα γίνει και η κηδεία. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της, Κώστα Διώχνο και τον γιο τους Νίκο.

adelfotita - 15/01/2023 - 12:15

ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12.30 ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ!ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 238.

adelfotita - 31/12/2022 - 01:45

30/12/22 "Έφυγε" σήμερα η Βασιλική Δρόσου, το γένος Λαμπρίδη. Ετών 100. Η κηδεία θα γίνει αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κάτω Ζάλογγο όπου και διέμενε με τον γιο της Γιάννη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και καλό της ταξίδι...

adelfotita - 10/09/2022 - 11:04

"Έφυγε" ο Σταύρος Μαρτίνης, ο αγαπημένος μας Τσιαβέλης. Αυτή την ώρα η κηδεία του στον Αη - Δημήτρη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Cancel

Ημερολόγιο

Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Ανατ.: 06.47
Δύση: 20.08
Σελήνη
9 ημερών
Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος, Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Τελευταίες Συζητήσεις

Τελευταία Σχόλια

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com