ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΤΩΝ
Σάββατο 4/12/2010
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αγαπητοί μας Συγχωριανοί και Συγχωριανές
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας του Χωριού μας και όλων των συγχωριανών της αποδημίας, σας απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα θέματα που απασχολούν το όμορφο χωριό μας, είναι εξίσου σημαντικά για κάθε Πολυδροσίτη, συμμετέχουμε στην Γενική Λαϊκή
Συνέλευση από πλευράς της Αδελφότητας με την παρούσα επιστολή, για να εκθέσουμε δημιουργικά τις σκέψεις μας, στην κατεύθυνση του να γίνει το χωριό μας καλύτερο και ομορφότερο.
Τα προβλήματα του χωριού μας σήμερα μπορούν να ταξινομηθούν κατά την γνώμη μας, στις παρακάτω κατηγορίες:
- Ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής
- Ζητήματα προσβασιμότητας
- Ζητήματα Περιβάλλοντός και παράδοσης
- Ζητήματα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της φύσης και της θέσης του χωριού μας.
- Ζητήματα διαδυκτιακής επικοινωνίας
- Θέματα συντήρησης υπαρχόντων έργων
Η πρώτη κατηγορία της ασφάλειας και της υγιεινής, θεωρούμε ότι είναι τα ποιο σοβαρά και άμεσα προς επίλυση θέματα του χωριού μας.
Στον τομέα της ασφάλειας έργο υψίστης σημασίας, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος από την πτώση βράχων από το Τσούτσουρα.
Δεν είναι ανάγκη να θρηνήσουμε θύματα (που λίγο έλειψε να είχε συμβεί) για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο μεγάλης σημασίας είναι αυτό το έργο.
Επειδή η αντιμετώπιση του, απαιτεί μια σοβαρή μελέτη και ανάλογη δαπάνη, πιστεύουμε ότι κατά εξαίρεση γι΄ αυτό το θέμα, πρέπει να συνταχθεί υπόμνημα
εκ νέου, και να υποβληθεί τόσο στην Κα Δήμαρχο του Δήμου μας, όσο και στο Περιφερειάρχη της περιοχής μας, κάνοντας ταυτόχρονα συναντήσεις μαζί τους για να τους εξηγήσουμε την επικινδυνότητα και την σπουδαιότητα του θέματος.
Επίσης η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε διάφορες επικίνδυνες θέσεις όλου του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού από Αγία Παρασκευή έως τα Μεγαπλάϊ πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα επιπλέων σοβαρό ζήτημα ασφάλειας.
Στον τομέα της υγιεινής, υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα με τις κοινοτικές τουαλέτες. Όλοι μας πιστεύω ότι θεωρούμε απαράδεκτο, ένα χωρίο σαν το δικό μας, να μην διαθέτει 2 τουλάχιστον αξιοπρεπείς τουαλέτες (Ανδρών - Γυναικών) για την εξυπηρέτηση τόσο των συγχωριανών μας, όσο και των επισκεπτών και φιλοξενουμένων του χωριού μας.
Οι θέση που βρίσκονται σήμερα οι κοινοτικές τουαλέτες θεωρούμε ότι είναι η καταλληλότερη, γιατί μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα το χώρο της πλατείας,
της εκκλησίας, του σχολείου και του μουσείου. Ταυτόχρονα έχει την απαιτούμενη απόσταση από όλους αυτούς τους χώρους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενόχληση από οσμές κτλ.
Τέλος σαν απαιτούμενη δαπάνη για την ολοκλήρωσή τους, είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη λύση.Θεωρούμε ότι η δαπάνη αυτή πρέπει να ζητηθεί από το
δήμο μας, μιας και πρόκειται και θέμα κοινοτικό- δημοτικό και ταυτόχρονα θέμα υγιεινής.
Τα ζητήματα προσβασιμότητας θεωρούμε ότι είναι τα παρακάτω:
- Η άμεση αντιμετώπιση της εισόδου από το πάνω μέρος (Μεγαπλάϊ) του χωριού. Δηλαδή η διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση του τμήματος από τον
δημόσιο δρόμο μέχρι την υπάρχουσα ασφαλτόστρωση. Το αίτημα αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να το απευθύνουμε προς τον Δήμο, αλλά κυρίως προς την περιφέρεια. - Διάνοιξη δρόμου στον πάνω Μαχαλά από το σπίτι του Λουκά Μάκου έως το σπίτι του Αντώνη Μαρτίνη. Αυτό θα αποσυμφορήσει τον υπάρχοντα
δρόμο μεγάλης κλίσης, κακής ορατότητας και περιορισμένου πλάτους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες όλου του πάνω μέρος του χωριού μας αλλά και την δεύτερη πρόσβαση στον Εθνικό δρόμο.
Ολοκλήρωση τσιμεντόστρωσης από το Σπίτι του Αντώνη Μαρτίνη προς το σπίτι των Αναγνωστοπουλέων.
- Διάνοιξη αγροτικού δρόμου από του Μιτσέλου έως τις Παλιοστάνες. Ο αγροτικός αυτός δρόμος θα δώσει την δυνατότητα να γίνουν εκμεταλλεύσιμα,
απροσπέλαστα αγροτεμάχια συγχωριανών μας. Τόσο αύτη η νέα διάνοιξη, όσο και των υπολοίπων που προτείνονται θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του. - Διάνοιξη Αγροτικού δρόμου από το Γουμενεστάλο προς Αϊλια Βροσίνας και από εκεί στην Ντράζανη, όπου θα μείωση κατά το ήμισυ την απόσταση του
δρόμου που πάμε σήμερα μέσω Βροσίνας. Για αυτή την διάνοιξη πρέπει να λυφθούν υπόψη η όροι της Φύση 2000 που ισχύουν για το Φαράγγι του Καλαμά.
Στα ζητήματα περιβάλλοντος και παράδοσης θεωρούμε ότι ξεχωρίζουν τα παρακάτω θέματα:
- Διαμόρφωση της πλατείας εμπρός από το Μουσείο και του τμήματος του δρόμου μέχρι την κεντρική πλατεία με παραδοσιακή μορφή.
Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων από την κεντρική πλατεία μέχρι τον Λάκκο, υπόγειο δίκτυο καλωδίωσης
ηλεκτροφωτισμού και επικάλυψη όλου αυτού του τμήματος με Καλντερίμι, παγκάκια, ιστούς ηλεκτροφωτισμού κτλ. Η πρόταση αυτή μελλοντικά μπορεί να επεκταθεί τόσο μέχρι το πηγάδι όσο και στον δρόμο όπισθεν της εκκλησίας. Η έγκριση της μελέτης για την ανάδειξη του Αϊ-Δημήτρη και υλοποίηση της, μαζί με μελλοντική ανάδειξη του σχολείου και της κεντρικής πλατείας θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενιαία ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του χωριού. - Ανάδειξη – συντήρηση των μονοπατιών της περιοχής μας ως χερσαίας προσπέλασης και ιδιαιτέρα εκείνων που οδηγούν στο Φαράγγι του Καλαμά.
- Πυροπροστασία: Θεωρούμε ότι η παντελής έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας, είναι μια διαρκής απειλή για το καταπράσινο περιβάλλον του χωριού μας.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να το απευθύνουμε προς την περιφέρεια Ηπείρου και προς το Δασαρχείο έτσι ώστε να μας προταθούν και να υλοποιηθούν μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιάς. - Έργο ανάδειξης της θέσης ¨Κορρύτες¨ σε θέση αναψυχής. Η θέση Κορρύτες είναι μια ιστορική θέση του πάνω Μαχαλά του Πολυδρόσου, θέση με μνήμες της κοινοτικής ζωής,
εξαιρετικής ομορφιάς και θέας. Η ανάπλαση της δίνει κάτι που το χωριό χρωστά στον πάνω Μαχαλά του, ένα χώρο αναψυχής και συγκέντρωσης. Η ανάπλαση προβλέπει περιορισμένα
έργα τοιχοποιίας, έργα αντιστήριξης κι εδαφομηχανικής και προβλέπει ενδεικτική αναπαράσταση των Κορρυτών και κατασκευή μικρού αμφιθεάτρου αναψυχής και εκδηλώσεων.
Τα έργα αυτά θα διαμορφώσουν μια μικρή πλατεία στο πάνω χωριό, το έργο αυτό θα μπορούσε να προταθεί προς το δήμο Σουλίου. - Ανάδειξη των πηγών στις θέσεις Τσουρλόγκο και θέση Νεράκι στο Σελιό.
- Το ζήτημά ενός καθαρού Καλαμά με την υλοποίηση μελέτης για τον προσδιορισμό σημείων ελέγχων της ποιότητας των νερών σε όλη την διαδρομή του, δεν θα μπορούσε να ήταν έξω από τα αιτήματά μας προς την Περιφέρεια.
Στο ζήτημα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της φύσης και της θέσης του χωριού μας, θεωρούμε ότι μπορούμε να εντάξουμε την ανάπλαση της εισόδου του χωριού, μιας και αυτή αποτελεί ταυτόχρονα είσοδο τόσο στον Δήμο Σουλίου όσο και στην περιοχή Θεσπρωτίας και ταυτόχρονα είσοδο στο Δήμο Ζήτσας και της περιοχής των Ιωαννίνων.
Η επεξεργασία μιας πρότασης που θα περιελάμβανε την κατασκευή και την λειτουργία κέντρου ενημέρωσης για τις προαναφερθείσες περιοχές και παράλληλη προβολή του λαογραφικού μας μουσείου και του φαραγγιού του Καλαμά, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη περιβαλλοντικού εναλλακτικού τουρισμού. Ο ίδιος χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για την προβολή τοπικών προϊόντων που σχετίζονται με τον αγροτουριστικό τομέα με έμφαση στην ποιότητα. Η ανάπλαση στην είσοδο του χωριού με την κατασκευή αυτού του κέντρου ενημέρωσης στη θέση Αγία Παρασκευή, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Το πρόβλημα της μη ύπαρξης Διαδικτύου στο χωρίο μας θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που θα βοηθούσε τόσο στην προβολή του χωριού μας όσο και στην επικοινωνία των συγχωριανών μας μέσο του διαδικτύου. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού θεωρούμε ότι πρέπει να απευθυνθούμε προς τον ΟΤΕ με την συνδρομή του Δήμου Σουλίου.
Τέλος η συντήρηση των υπαρχόντων έργων (ηλεκτροφωτισμός, ασφαλτοτάπητες, πλατεία, χώρος σχολείου και άλλοι) θεωρούμε ότι είναι ζητήματα που
πρέπει να επιλύονται με άμεσα αιτήματα προς τον Δήμο.
Τελειώνοντας θεωρούμε ότι αυτά και άλλα πολλά θα βοηθούσαν το χωριό μας σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση ωστόσο θεωρούμε
από τα παραπάνω πρέπει να ξεχωρίσουμε ως πρωταρχικά τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής τα οποία χρήζουν άμεση και αποφασιστικής επίλυσης.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε για να μας ακούσετε και σας χαιρετούμε, Καλή αντάμωση.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ ΔΙΩΧΝΟΣ