Ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την σύσταση της Αστικής
Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολυδροσιτών (ΑΜΚΕΠ)
Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε τους συγχωριανούς ότι με βάση την θετική ανταπόκριση αρκετών Πολυδροσιτών στην διακήρυξη, προγραμματίζεται η ιδρυτική συνάντηση μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Εκτός από σχετική ενημέρωση για την ημερομηνία και την διαδικασία, θα γίνουν προσωπικές επικοινωνίες και με αρκετούς χωριανούς με σκοπό να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος είναι οι 30 περίπου εταίροι να αντιπροσωπεύουν τα 120 σπίτια του χωριού.
Όσοι ενδιαφέρονται για την ΑΜΚΕΠ και θέλουν να έχουν ενημέρωση και με
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρακαλούνται να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα με
τίτλο «Για τον κατάλογο αποδεκτών ΑΜΚΕΠ» στην διεύθυνση
fotsisthm1@yahoo.com ή στην διεύθυνση lmakos@hotmail.com.
Εν τω μεταξύ προγραμματίζεται σειρά επαφών για την προετοιμασία της δράσης της εταιρείας και για να είναι πιο καθαρές οι προοπτικές στην λήψη των αποφάσεων στην ιδρυτική σύσκεψη.
Για το θέμα των υποδομών στην είσοδο του χωριού επιδιώκεται συνάντηση με τη Δήμαρχο Σουλίου για να εξασφαλισθεί η στήριξη και η συνεργασία του Δήμου. Το ίδιο και με τον Φορέα Διαχείρισης Στενών Καλαμά.
Για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συντάχθηκε κείμενο για τις συζητήσεις με εξειδικευμένους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες που ασχολούνται ή έχουν αρμοδιότητα σε θέματα ΑΠΕ και Υδρογόνου. Στόχος η συμφωνία συνεργασιών που θα επιτρέψουν την προοδευτική ανάπτυξη σχετικών δράσεων στο Πολύδροσο.
Το πλαίσιο δράσης κλιμακώνει την προσπάθεια από τις δράσεις ελάχιστου κόστους, που θα μπορέσει να στηρίξει η ΑΜΚΕΠ μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς, προς τις δαπανηρές που θα απαιτηθεί εξωτερική χρηματοδότηση. Το κείμενο παρουσιάζεται σαν παράρτημα στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης.
Τέλος καλούμε τους συγχωριανούς που ενδιαφέρονται για την ΑΜΚΕΠ να καταθέσουν όποια πρόταση έχουν μέχρι την ιδρυτική συνάντηση.
Με χωριανικούς χαιρετισμούς
Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΑΜΚΕΠ
Παράρτημα
Πλαίσιο δράσης για την εισαγωγή ΑΠΕ στο Πολύδροσο Σουλίου
Στους στόχους για την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας έως το 2020 τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να συμβάλουν με 7,5 GW έναντι 2,2 GW των φωτοβολταικών και 4,5 GW των υδροηλεκτρικών έργων.
Επόμενα τα διασυνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αιολικά πάρκα αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην επίτευξη των στόχων.
Τα διασυνδεδεμένα είναι σημαντικές επενδύσεις που συνήθως ξεπερνούν τις δυνατότητες Δήμων και φορέων τοπικών κοινωνιών. Αυτοί φαίνεται ότι μπορούν να εισέλθουν στην ΑΠΕ εποχή με τα αυτόνομα συστήματα στοχεύοντας στην κάλυψη σειράς αναγκών με ανταγωνιστικό τρόπο προς τις συμβατικές λύσεις , τουλάχιστον σε συγκεκριμμένες συνθήκες ( μικρή κλίμακα, γεωγραφική απομόνωση, προστασία περιβάλλοντος κλπ).
Παράλληλα η χρήση του Υδρογόνου, σαν η τελική λύση για την ανθρωπότητα στο ζήτημα της ενέργειας, αποτελεί στοιχείο προς ενσωμάτωση στο πεδίο των ΑΠΕ.
Η πλέον περιβαλλοντικά αποδεκτή με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες λύση, φαίνεται να είναι το Υδρογόνο από ΑΠΕ. Ενδεικτικό και ελπιδοφόρο είναι το πρόγραμμα που ξεκίνησε το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο νησί του Αι Στράτη ύψους 9 εκατ ευρώ για να γίνει το «νησί του υδρογόνου».
Ο Δήμος Σουλίου λόγω του ορεινού ανάγλυφου έχει σε ορισμένες περιοχές του συνθήκες δύσκολης πρόσβασης και ανάγκες αυξημένης προστασίας του περιβάλλοντος λόγω των θέσεων του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Ταυτόχρονα έχει και σχετικό αιολικό δυναμικό όπως φαίνεται και από τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή.
Με στόχο λοιπόν την ενεργητική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην εξυπηρέτηση αναγκών της με την εισαγωγή της χρήσης ΑΠΕ και Υδρογόνου σε αυτόνομα συστήματα επιδιώκονται οι εξής δράσεις:
1)Αξιολόγηση αιολικού δυναμικού 4-5 θέσεων στο Πολύδροσο Σουλίου
2)Εγκατάσταση ανεμογεννητριών 1-3 KW διαφόρων τύπων και έλεγχος τους για συγκριτική αξιολόγηση τους
3)Παραγωγή Υδρογόνου από νερό με χρήση ΑΠΕ
4)Χρήση Υδρογόνου με εξωτερική καύση για υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων στην θέρμανση
Η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας θα ενισχύσει τον οικολογικό χαρακτήρα του Πολυδρόσου και θα αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης και προόδου και σε αυτή την προοπτική η ΑΜΚΕΠ θα αναλάβει να κινητοποιήσει το δυναμικό της τοπικής κοινωνίας.